Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór automatycznego odpowietrzania

Featured Replies

Napisano

Czy zawór automatycznego odpowietrzania w skrzynce rozdzielczej powinien być zakręcony czy odkręcony? Chodzi mi o ten kapturek. Mam spadki ciśnienia w instalacji i szukam przyczyny. 

Napisano
39 minut temu, pejus1982 napisał:

Czy zawór automatycznego odpowietrzania w skrzynce rozdzielczej powinien być zakręcony czy odkręcony? Chodzi mi o ten kapturek. Mam spadki ciśnienia w instalacji i szukam przyczyny. 

Powinien być odkręcony, ale wycieki na odpowietrzniku z reguły dobrze widać. Zawsze tez możesz wymienić na nowy 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mayster_tcz napisał:

Powinien być odkręcony, ale wycieki na odpowietrzniku z reguły dobrze widać. Zawsze tez możesz wymienić na nowy 

A brak naczynia przeponowego dla instalacji centralnego ogrzewania może być przyczyną spadku ciśnienia? Mam kocioł gazowy i naczynie przeponowe jest tylko dla CWU.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
40 minut temu, pejus1982 napisał:

A brak naczynia przeponowego dla instalacji centralnego ogrzewania może być przyczyną spadku ciśnienia? Mam kocioł gazowy i naczynie przeponowe jest tylko dla CWU.

Naczynie musi być, jak system jest zamknięty i wierzę że jest wbudowane w kocioł. 

Brak naczynia lub jego dysfunkcja może skutkować spadkiem ciśnienia o ile podczas grzania ciśnienie będzie wzrastać ponad ciśnienie otwarcia zaworu bezpieczeństwa. Zaobserwujesz to na manometrze podczas pracy układu. Gdy zmiany ciśnienia są małe i mieszczą się np w zielonym polu to naczynie jest ok. 

Jak układ jest odpowietrzony to odpowietrznik można zakręcić i fakt, że one lubią łzawić upuszczając ciśnienie. 

Napisano
5 godzin temu, pejus1982 napisał:

w jakich sytuacjach masz spadki ciśnienia? Zawór może być przyczyną tylko jak jest z niego wyciek.

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, bergerac napisał:

w jakich sytuacjach masz spadki ciśnienia? Zawór może być przyczyną tylko jak jest z niego wyciek.

Jak kocioł jest wyłączony nabijam ciśnienie na kotle gazowanym 1bar. Teraz jak kocioł troszkę popracuje to dobija ciśnienie do 1,8bara, a potem tak w ciągu około 30 minut spada do 0,7 bara, a za chwilę do 0,6 bara.

Napisano
50 minut temu, pejus1982 napisał:

Jak kocioł jest wyłączony nabijam ciśnienie na kotle gazowanym 1bar. Teraz jak kocioł troszkę popracuje to dobija ciśnienie do 1,8bara, a potem tak w ciągu około 30 minut spada do 0,7 bara, a za chwilę do 0,6 bara.

prawdopodobnie należy dopompować naczynie przeponowe w kotle.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, bergerac napisał:

prawdopodobnie należy dopompować naczynie przeponowe w kotle.

Dzięki za informacje. Dam znać co i jak.

Napisano
  • Autor

Dzwoniłem do serwisanta i kiedyś za dużo dopuściłem wody do układu i zadziałał zawór bezpieczeństwa. Podobno coś w kotle mogło się zawiesić. Ma przyjechać i naprawić.

Napisano
W dniu 21.09.2022 o 17:33, pejus1982 napisał:

U mnie o tyle spada w kwartał.