Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błędy 1690 i 0130

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Moja astra pokazuje błędy 1690 i 0130 czy ktoś wie jak się ich pozbyć??

Patrzyłem na listę kodów wzłącza 16 pin. i znalazłem opisy:

0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l

1690 Lampka kontrolna układu

Przyznam szczeżeże nie bardzo to rozumiem smile.gif

Jak ktoś wie cokolwiek na ten temat to proszę o pomoc. Pozdro

Napisano

Wykasuj kody, pojeździj trochę i zczytaj znowu.

Wygląda na to, że albo zdechła sonda, albo jej kabelek. Warto pomierzyć sondę.

Napisano

Witaj! Nie chce cie martwic, ale nie wyglada to najlepiej: mój kolega ma Omege '96 z takim samym silnikiem X20XEV. Też mu sie wyświetlał błąd nr 0130. Kilka razy mu go kasowałem, ale z powrotem się wpisywał. Też mysleliśmy, że to sonda lub jej emulator (jest instalacja LPG). Ale okazało się, że ma uszkodzoną uszczelkę pod głowicą w okolicy 4 cylindra. Podczas remontu trzeba było szlifować głowicę, wymienić jeszcze pierścienie tłokowe, gniazda zaworów, jakieś trzonki i panewki (nie wiem czy korbowodów, czy wału korbowego) - razem remoncik za ok. 1000 zł części z robocizną. Po remoncie silnik pracuje idealnie, zaczął mniej palić, wody już mu nie ubywa, a błąd nr 0130 juz się nie wpisuje. Wniosek - do wydechu dostawała się pewnie mieszanka paliwowa nie spalona (miał zardzewiałą świecę) oraz woda chłodząca (to ona spowodowała te zniszczenia) i stąd prawdopodobnie te błędy sondy (nawet mierzyłem napięcie na sondzie, nie pamietam dokładnie wartości, ale była bardzo duża, poza zakresem). Ciekaw jestem w jakim stanie ma katalizator, jak mu paliwo leciało do wydechu...

niech twoje auto obejrzy doświadczony mechanik, jak to to samo, to im wcześniej naprawisz, tym mniejsze będą uszkodzenia. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Jeśli błędy kasuje się poprzez odłączenie akumulatora to nic z tego dalej się pojawiają. Teraz to już tylko jakiś mechanior mi pomoże. A może wiecie która to sonda dokładnie bo w tej mojej astrze to czujnik czujnikiem sonde pogania smile.gif (za dużo tego wszystkiego). Acha... mam zmontowaną inst. gazową może to od tego??

A jeśli chodzi o ten drugi błąd 1690 to co to za lampka?

Napisano

sonda lambda, prawdopodobnie siedzi w kolektorze wydechowym - sprawdź przewód który do niej idzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.