Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Slizgające sprzęgło Scenic 1

Featured Replies

Napisano

Witam ostatnio podczas ruszania pod górkę przypaliłem sprzęgło. Poczułem zapach spalenizny. Sprzegło zaczęło mi się ślizgać przy gwałtownym dodaniu gazu na biegu 3,4. Zatrzymałem samochód i poczekałem jak ostygnie. Po pewnym czasie ruszyłem i wydaje się, że sprzęgło już się nie ślizga. I właśnie nie mam pojęcia czy w takiej sytuacji wymieniać sprzęgło, czy taki jednorazowy wybryk nie spalił mi go całkowicie. Co radzicie?

Napisano

Nie znam motocykla o nazwie Scenic. Radzę zmienić wątek. :nie_wiem: 

Napisano

Jeździć, obserwować. 

Jak zacznie się powtarzać, być upierdliwe, niebezpieczne* zmienić. 

Polecam nie czekać do ostatniego :oki:

Napisano
W dniu 28.01.2023 o 21:15, Marek1 napisał(a):

Witam ostatnio podczas ruszania pod górkę przypaliłem sprzęgło. Poczułem zapach spalenizny. Sprzegło zaczęło mi się ślizgać przy gwałtownym dodaniu gazu na biegu 3,4. Zatrzymałem samochód i poczekałem jak ostygnie. Po pewnym czasie ruszyłem i wydaje się, że sprzęgło już się nie ślizga. I właśnie nie mam pojęcia czy w takiej sytuacji wymieniać sprzęgło, czy taki jednorazowy wybryk nie spalił mi go całkowicie. Co radzicie?

Kiedyś wjeżdżałem z kempingiem na haku na parking dużo powyżej poziomu drogi. Poszedł taki dym ze sprzęgła, że pasażerowie myśleli iż się coś zapaliło. Sprzęgło ostygło i wytrzymało jeszcze 3 lata bez żadnych negatywnych objawów a potem samochód sprzedałem. 

Napisano

Jak wysoko bierze sprzęgło? Jak pod wierzchem to przygotować się trzeba psychicznie do operacji zmiany. Jak normalnie przy podłodze to tarcza jeszcze jest, tylko przypalona.