Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

światła golf 7

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chciałem zapytać użytkowników o opinie o biksenonach w golf 7.

Wg mnie świeca slabo, w sumie to jestem negatywnie zaskoczony, na tyle że musiałem je ręcznie pod iesc do góry bo nawet znaki mi się nie odbijały.

Jest lepiej ale dalej uważam że jak na ksenony to b.slabo.

Jechałem kiedyś np touranem z ksenonami o tam robily mega robote.

Czy to możliwe że są wypalone (przebieg 70kkm) rok 2015

Napisano

Dość słabe są te soczewki. Miałem bixenon i też mi się wydawało, że szału nie ma, przy ok 100 kkm wymieniłem na full ledy z Osram.

Napisano
  • Autor

Jak wrażenia? Bo szczerze, to ksenon niewiele lepiej świeci od zwykłych H7 jakie miałem w octavia 3.

Rozumiem, że całe lampy wymieniłeś,

pasuje to bez problemów, czy coś trzeba w kompie grzebać?

Napisano

Jest całkiem dobrze. Zaraz po przekładce widać było różnicę na plus, choć te retrofity Osram mają obniżone lumeny względem takich fabrycznych ledów. To są całe lampy, w wersjach zamiennych dla zwykłych halogenowych lamp, dla lamp bixenon basic (bez świecących U-led), oraz dla lamp halogenowych po lifcie. Wyjmuje się stare, wkłada nowe, podpina wtyczki i oprócz tego z lamp wychodzi długi przewód w dodatkowym peszelu zakończony "oczkiem", które dokręca się do klemy +12. Żadnych błędów, żadnego kodowania, tylko cena dość spora. Oficjalnie ok 4,4 tys, do wyrwania czasem za 3,2-3,5 tys. W awatarze mam fotkę z włączoną pozycją.

Napisano
  • Autor

Te pozycyjne wizualnie wyglądają mega dobrze.

Dzięki za info, chciałem kombinować z nowymi palnikami, ale to już nie pierwsza taka opinia o ksenonach w tym aucie. Wniosek, że nie ma sensu inwestować w biksenon, tylko w nowe lampy.

Napisano
12 godzin temu, irishpiter napisał(a):

Te pozycyjne wizualnie wyglądają mega dobrze.

Dzięki za info, chciałem kombinować z nowymi palnikami, ale to już nie pierwsza taka opinia o ksenonach w tym aucie. Wniosek, że nie ma sensu inwestować w biksenon, tylko w nowe lampy.

coś tak kojarzę, ze w golfie były dwa typy ksenonów (obydwa biksenon) te lepsze miał dzienne na ledach, gorsze na zwykłej żarówce, masz dzienne na zwykłej żarówce?

po FL, też były dwa rodzaje ale led'ów lepsze (top led) i gorsze (mid led), na pierwszy rzut oka do odróżniania bo są z jednym albo z dwoma paskami do dziennych (coś jak w lampach @kaczorek79)

Napisano
  • Autor

Tak, mam dzienne na zwykłych żarówkach i ksenony są delikatnie mówiąc słabe.

Napisano
6 godzin temu, irishpiter napisał(a):

Tak, mam dzienne na zwykłych żarówkach i ksenony są delikatnie mówiąc słabe.

To ja takie same miałem. To są tzw reflektory bixenon basic. Zamienik Osram do nich, to Led HL 104-BK (czarne), lub CM (chrom).

• 9 miesięcy później...
Napisano

Panowie a jak mam wersję bi xenon z dziennymi ledami w U. to Te osramy podejdą jak je zakoduje, czy coś jeszcze trzeba zmieniać??

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Maly update dla potomnych. W związku z tym że golf mi się tak podoba że zostanie ze mną na kolejne dwa trzy lata to postanowiłem trochę doinwestować. Wymieniłem zarniki ksenonowe na nowe. Orginalne Philips miały jakieś 90kkm , teraz wpadły osram, różnica jest spora na plus. Wiadomo to nie LED matrixowy ale w końcu te światła świecą ,różnica na wprost i na boki jest b. Duża. Dodam że palniki nie świeciły na różowo, po wyjęciu było widać dość spore plamki wypalone.

Napisano
W dniu 28.10.2025 o 21:37, irishpiter napisał(a):

Maly update dla potomnych. W związku z tym że golf mi się tak podoba że zostanie ze mną na kolejne dwa trzy lata to postanowiłem trochę doinwestować. Wymieniłem zarniki ksenonowe na nowe. Orginalne Philips miały jakieś 90kkm , teraz wpadły osram, różnica jest spora na plus. Wiadomo to nie LED matrixowy ale w końcu te światła świecą ,różnica na wprost i na boki jest b. Duża. Dodam że palniki nie świeciły na różowo, po wyjęciu było widać dość spore plamki wypalone.

U mnie było to samo, żarniki niby świeciły normalnym kolorem, ale po wymianie na nowe jakieś podstawowe Osramy różnica jest kolosalna. Oryginalne żarniki świeciły 8 lat i nadal działały.