Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyregulować sprzęgło...

Featured Replies

Napisano

Motocykl to Aprilia Pegaso 650 ie 2004. Sprzęgło na linkę. Po małej glebie na polu buraków coś tam się lekko przestawiło. Pokręciłem śrubami przy klamce i teraz mam jakoś dziwnie. Albo późno bierze dosyć wysoko i niewygodnie albo jak bierze szybciej to mam problem z wbiciem neutrala. Ktoś ma jakiś dobry manual jak to zrobić :)

Napisano
31 minut temu, bielaPL napisał(a):

Motocykl to Aprilia Pegaso 650 ie 2004. Sprzęgło na linkę. Po małej glebie na polu buraków coś tam się lekko przestawiło. Pokręciłem śrubami przy klamce i teraz mam jakoś dziwnie. Albo późno bierze dosyć wysoko i niewygodnie albo jak bierze szybciej to mam problem z wbiciem neutrala. Ktoś ma jakiś dobry manual jak to zrobić :)

Musisz zostawić minimalny luz zanim ruch klamki spowoduje ruch liniki oraz dźwigni przy silniku. Zazwyczaj ustawia się około 2-3mm mierzone pomiędzy klamką a jej mocowaniem.

Zobacz czy linka jest równo prowadzona i czy nie wyskoczyła z mocowania przy silniku przy glebie.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Piotrus napisał(a):

Musisz zostawić minimalny luz zanim ruch klamki spowoduje ruch liniki oraz dźwigni przy silniku. Zazwyczaj ustawia się około 2-3mm mierzone pomiędzy klamką a jej mocowaniem.

luz to jest, tu raczej chodzi o wysokość brania sprzęgła odpuszczam połowę dźwigni i dopiero zaczyna łapać, jak zrobię żeby brało szybciej to wciśnięcie na maxa do końca nie rozsprzęgla skrzyni i dlatego jest problem z luzem

Napisano

To może zgiąłeś klamkę przy glebie i ma mniejszy skok?

Ogólnie nie ma żadnej regulacji "wysokości brania", skok klamki wystarcza do jego pełnego rozłączenia, regulujesz tylko luz na lince - ma byc jak najmnjejszy ale jednocześnie popychacz nie może naciskać sprzęgła żeby się nie ślizgało.

Napisano
  • Autor
To może zgiąłeś klamkę przy glebie i ma mniejszy skok?

Ogólnie nie ma żadnej regulacji "wysokości brania", skok klamki wystarcza do jego pełnego rozłączenia, regulujesz tylko luz na lince - ma byc jak najmnjejszy ale jednocześnie popychacz nie może naciskać sprzęgła żeby się nie ślizgało.
Muszę się przyjrzeć tej klamce.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czasami jest kasowanie luzu na koszu sprzęgłowym, ale w sumie wątpię żeby w tym motocyklu takie coś było

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 13.02.2023 o 12:13, bielaPL napisał:

Mam nadzieje, ze klamke wymieniles nanowa.