Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bład klimatyzacji i układu chlodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam probblem tego rodzaju, że po wlaczeniu klimy wszystko jest OK ale w chwili włączenia się wentylatora chłodnicy na drugi bieg oświeca się błąd klimy i układu chłodzenia klima ciagle dziala tylko wentylator juz nie wraca na wolniejsze obroty.Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko OK az do wystapienia powyższych objawów.

Może jakies sugestie lub pomoc gdzie szukać przyczyny niewiem.gif

Pozdrawiam i i dziękuje za ewentualną pomoc cool.gif

Napisano

> Witam.

> Mam probblem tego rodzaju, że po wlaczeniu klimy wszystko jest OK ale

> w chwili włączenia się wentylatora chłodnicy na drugi bieg

> oświeca się błąd klimy i układu chłodzenia klima ciagle dziala

> tylko wentylator juz nie wraca na wolniejsze obroty.Po

> wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko OK az do

> wystapienia powyższych objawów.

> Może jakies sugestie lub pomoc gdzie szukać przyczyny

> Pozdrawiam i i dziękuje za ewentualną pomoc

Mam ten sam objaw. I właśnie nie włącza mi się wentylator klimy tylko zapala się kontrolka od układu klimatyzacji i wentylator od chłodnicy włącza się na drugi bieg bo pracuje za wentylator klimatyzacji. Więc chyba coś z wentylatorem klimy. Ja jutro podjade do polecanego serwisu w Wawie i zobaczę co będzie u mnie. Bo to jest troche odwrotnie niz piszesz. Komputer nie może załączyć wentylatora klimy to zapala się kontrolka od układu chłodzenia i klimatyzacji i komputer załącza wentylator chłodnicy na drugi bieg i pracuje juz w trybie awaryjnym.

Napisano

W moim przekonaniu przyczyną tego zjawiska jest czujnik ciśnienia czynnika chłodniczego. Jest on odpowiedzialny za to, że jeżeli będzie za wysokie ciśnienie czynnika w układzie załącza drugi bieg wentylatora. U mnie drugi bieg się załącza jak jest ok. 30 i więcej - w przypadku kiedy zwiększe nadmuch ( zimnego ) powietrza w aucie do 3,4.

Jeżeli została napełniona klima zbyt dużą ilością czynnika objaw będzie taki sam.

Jeżli się pomyliłem - poprawcie mnie.

Pozdrawiam

Napisano

Ale właśnie przed weekendem byłem u mechanika i mi sprawdzał cisnienie i powiedział, że jest ok. Lecz nie miał czasu na diagnostykę i jadę jutro. Więc zobaczę co bedzie.

Napisano
  • Autor

> W moim przekonaniu przyczyną tego zjawiska jest czujnik ciśnienia

> czynnika chłodniczego. Jest on odpowiedzialny za to, że jeżeli

> będzie za wysokie ciśnienie czynnika w układzie załącza drugi

> bieg wentylatora. U mnie drugi bieg się załącza jak jest ok. 30

> i więcej - w przypadku kiedy zwiększe nadmuch ( zimnego )

> powietrza w aucie do 3,4.

> Jeżeli została napełniona klima zbyt dużą ilością czynnika objaw

> będzie taki sam.

> Jeżli się pomyliłem - poprawcie mnie.

> Pozdrawiam

Zbyt wysokie cisnienie to chyba nie to bo od nowosci nikt do klimy nie zagladal wiec mozliwe jest jedynie zbyt niskie cisnienie jezeli wogole jest to wina cisnienia czynnika chlodzacego ale to tylko moje przypuszczenia.

Pozdrawiam.

Napisano

Witaj! Po co się męczyć i sprawdzać wszystko po kolei? Nie lepiej podłączyć tester diagnostyczny i odczytać kody usterek? Od razu będzie wiadomo, co się zepsuło....

PS. U mnie jak mam klimę załączoną, to załączają się oba wentylatory jednocześnie i na wysokie obroty. Jeśli działa u Ciebie tylko jeden, to drugi jest uszkodzony lub jego kabelki zasilające. Sprawdź ten wentylator podłączając "na krótko" do akumulatora i po kłopocie.

PS. PS. Spinacz nie zadziała, on miga kody błędów tylko silnika.

PS. PS. PS. Sprawdź, czy złącze górne nie wypadło z modułu silnika. U mnie wysunęło się na 0.5 mm i wyświetlało mi kontrolkę układu chłodzenia!!!

Pozdrawiam.

Napisano

> Mam ten sam objaw. I właśnie nie włącza mi się wentylator klimy tylko

> zapala się kontrolka od układu klimatyzacji i wentylator od

> chłodnicy włącza się na drugi bieg bo pracuje za wentylator

> klimatyzacji. Więc chyba coś z wentylatorem klimy. Ja jutro

> podjade do polecanego serwisu w Wawie.

Mam pytanie, czy coś się udało ustalić w serwisie. Mam tą samą sytuację, jestem po zbędnej (!) wymianie wentylatora na skraplaczu, stan nadal bez zmian. Do tego pojawia się losowo niedziałanie wentylatora nawiewu w kabinie. Na obie usterki pomaga wyłączenie silnika. Po ponownym rozruchu nawiew działa a wentylator skraplacza działa przez jakiś czas (pytałem już w innym poście o to, czy czasem ten wentylator nie ma jakiegoś zabezpieczenia termicznego, istotne przy obecnych temperaturach, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.