Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyłącznik sterowany wifi

Featured Replies

Napisano

Hej :)

Mam pytanie do osób bawiących się Smart Home. W necie można znaleźć mnóstwo przekaźników sterowanych po wifi, zarówno w PL jak i u przyjaciół ze wschodu.

Nie mogę znaleźć natomiast takiego dopuszkowego, który obsługiwałyby przycisk - czyli możemy sobie włączyć ze smarka, ale też przyciskiem (nie normalnym dwupozycyjnym włącznikiem).

Ktoś coś ?

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Dzięki :)

Moze ktoś coś jeszcze znajdzie, fajnie mieć alternatywę;)

Napisano

To ja zaproponuję Shelly - bez potrzeby kupna dodatkowej bramki Zigbee, działa przez wifi lokalnie - nie potrzebuje chmury. W każdej chwili można je integrować np. z Homeassistantem.  Kiedyś popularne były urządzenia Tuya, ale po ostatnich cyrkach z ich chmurą odradzam wszystko z logo Tuya.

Sam używam Zigbee, ale  kupno kontrolera ma sens przy co najmniej kilku urządzeniach - w nowym domu syna zastosowałem przekaźniki już na poziomie rozdzielnicy. 

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Ale tam są też na wifi, np. ten:

https://allegro.pl/oferta/modul-oxt-mini-przekaznik-2-obwody-wifi-tuya-11124992296?fromVariant=11085885206

i wtedy bramka niepotrzebna

aplikacja od tuya pewnie też nie, piszą że wykrywany przez google smart home i ha.

Napisano
W dniu 17.05.2023 o 21:03, mayster_tcz napisał(a):

Hej :)

Mam pytanie do osób bawiących się Smart Home. W necie można znaleźć mnóstwo przekaźników sterowanych po wifi, zarówno w PL jak i u przyjaciół ze wschodu.

Nie mogę znaleźć natomiast takiego dopuszkowego, który obsługiwałyby przycisk - czyli możemy sobie włączyć ze smarka, ale też przyciskiem (nie normalnym dwupozycyjnym włącznikiem).

Ktoś coś ?

W zasadzie cokolwiek.

1. WiFi czy coś innego? (ZigBee, Tuya). WiFi nie potrzebuje dodatkowej bramki. Ma też minusy widoczne szczególnie przy większej liczbie urządzeń albo słabym sygnale wifi.

2. Czy masz N w puszce.

3. Sonoff mini, Shelly, zamel ROW - czyli to co wspomniano już w tym wątku. Zamel ma szeroką ofertę, ale ceny takie se. Możesz spojrzeć na wersję mini (mROW-02 np.)

Popatrz sobie na apki poszczególnych producentów. Może to Ci pomoże wybrać system.

Ja korzystam z Supla i Homeassistant. Moduły mam różne, ale flashuje by mieć min. różnych softów.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, tomkowski napisał(a):

W zasadzie cokolwiek.

1. WiFi czy coś innego? (ZigBee, Tuya). WiFi nie potrzebuje dodatkowej bramki. Ma też minusy widoczne szczególnie przy większej liczbie urządzeń albo słabym sygnale wifi.

2. Czy masz N w puszce.

3. Sonoff mini, Shelly, zamel ROW - czyli to co wspomniano już w tym wątku. Zamel ma szeroką ofertę, ale ceny takie se. Możesz spojrzeć na wersję mini (mROW-02 np.)

Popatrz sobie na apki poszczególnych producentów. Może to Ci pomoże wybrać system.

Ja korzystam z Supla i Homeassistant. Moduły mam różne, ale flashuje by mieć min. różnych softów.

Wszędzie w puszce N jest, instalacja nowa.

Planuję postawić serwerek Home assistant np. na Fujitsu futro i umożliwić głównie sterowanie oświetleniem czy to automatycznie czy ze smarka, może później jakaś brama czy coś takiego, gniazd nie planuję sterować.

Zależy mi na modułach zasilanych 230V, mieszczących się w puszce, bez konieczności instalacji żadnych dodatkowych bramek etc., Z pokryciem wifi nie będzie problemu, a jak będzie to postawie dodatkowy router.