Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skuter na lewym pasie

Featured Replies

Napisano

mam pytanko drogie bractwo. dzis wracam wieczorem z pracy jade lewym pasem a tu przede mną w pewnym momencie wyłania sie skuter, predkość niewielka ok 80 km/h, ale skuter tylko 40 km/h, wyprzedziłem go z prawej ( fakt niezgodnie z przepisami) ale moje pytanie brzmi czy skuter moze poruszać srodkiem lewego pasa bez wzgledu na prędkośc podzczas gdy prawy jest wolny czy obiazuje go podobnie jak rowerzystę ruch przy prawej. Oświećcie mnie bo chciałem mu zwrócic uwagę chaja.gifuzbroj_zlo.gif ale nie bardzo wiem jak to jest????????

Napisano

> mam pytanko drogie bractwo. dzis wracam wieczorem z pracy jade lewym

> pasem a tu przede mną w pewnym momencie wyłania sie skuter,

> predkość niewielka ok 80 km/h, ale skuter tylko 40 km/h,

> wyprzedziłem go z prawej ( fakt niezgodnie z przepisami) ale

> moje pytanie brzmi czy skuter moze poruszać srodkiem lewego pasa

> bez wzgledu na prędkośc podzczas gdy prawy jest wolny czy

> obiazuje go podobnie jak rowerzystę ruch przy prawej. Oświećcie

> mnie bo chciałem mu zwrócic uwagę ale nie bardzo wiem jak to

> jest????????

skuter dotycza takie same przepisy jak samochod. czyli powinien jechac prawym, ale - tak jak mnostwo aut - mogl sobie jechac lewym.

sam ostatnio sporo jezdze skutem i jak mam skrecic w lewo, to dosc wczesnie zajmuje lewy pas - inaczej po prostu nie da sie skrecic bo nikt nie wpusci.

40 to malo ktory skuter jezdzi, wiekszosc zapina 70-80 i wiecej.

generalnie na skutery trzeba uwazac, wiekszosc z ich kierowcow to 'niesmiertelne malolaty' frown.gif

pozdro

fosfor

Napisano
  • Autor

ok dzieki za info, ale ten gostek jechał lewym przez około 1 km i w dodatku przez wiadukt, a wiec zolta.gif

Napisano

ja ostatnio miałam taka sytuacje , tylko ze z rowerzysta na dosc ruchliwej ulicy.. z racji tego ze nie mialam klaksonu, wjechałam na prawy pas i zemscil sie na rowerzyscie pan, ktory go posiadal zlosnik.gif

Napisano

> ok dzieki za info, ale ten gostek jechał lewym przez około 1 km i w

> dodatku przez wiadukt, a wiec

to jasna sprawa i zgadzam sie z Toba.

tym bardziej ze ruch chyba duzy nie byl wink.gif

coz, na skuty trzeba sczegolnie uwazac - 'mlodziency' czesto przeginaja, a jak sie przewroca to jest duze ryzyko najechania na delikwenta. wiekszosc skuterowcow nie prowadzila nigdy samochodu i nie wie jak to wyglada ze strony 4 kolek. sporo z nich ma tez baaardzo ograniczona wyobraznie.

nie pamietam dokladnie, ale skutem mozna jezdzic bodaj od 14 lat... frown.gif

pozdro

fosfor

Napisano

> 40 to malo ktory skuter jezdzi, wiekszosc zapina 70-80 i wiecej.

zależy jaki to skuter - czy zakwalifikowany jako motorower (Vmax=45km/h) czy motocykl. Oczywiście motorowery można przerobić, ale IMO 60-65 km/h to wszystko co da się wydusić

Napisano

> mam pytanko drogie bractwo. dzis wracam wieczorem z pracy jade lewym

> pasem a tu przede mną w pewnym momencie wyłania sie skuter,

> predkość niewielka ok 80 km/h, ale skuter tylko 40 km/h,

> wyprzedziłem go z prawej ( fakt niezgodnie z przepisami)

A co tam bylo niezgodne z przepisami? Czy byla to droga jednojezdniowa z dwoma pasami w kazda strone poza obszarem zabudowanym?

Napisano

> ok dzieki za info, ale ten gostek jechał lewym przez około 1 km i w

> dodatku przez wiadukt, a wiec

No przecież za 2 kilometry będzie skręcał w lewo smile.gif - tak samo i mnóstwo kierowców samochodów robi i , co więcej, często wcale o wiele szybciej od opisanego jegomościa nie jadą, za to mają włączony lewy kierunek smile.gif Żałosne, ale fakt.

Napisano

> zależy jaki to skuter - czy zakwalifikowany jako motorower

> (Vmax=45km/h) czy motocykl. Oczywiście motorowery można

> przerobić, ale IMO 60-65 km/h to wszystko co da się wydusić

mam speedfighta 2 najslabsza wersje i po odblokowaniu, bez zadnego tuningu jedzie 80 na poziomej prostej. pod gorke mniej, z gorki wiecej. wystarcza zeby nie przeszkadzac innym w jezdzie po miescie.

pozdro

fosfor

Napisano

> No przecież za 2 kilometry będzie skręcał w lewo - tak samo i

> mnóstwo kierowców samochodów robi i , co więcej, często wcale o

> wiele szybciej od opisanego jegomościa nie jadą, za to mają

> włączony lewy kierunek Żałosne, ale fakt.

taa, raz pojechalem prosto bo nikt nie chcial mnie wpuscic na lewy pas, a ja nie chcialem sie zatrzymywac na prawym (czyli blokowac go). od tamtego czasu zmieniam pas swiatla wczesniej (jakies 500m w tym konkretnym przypadku) i jest ok.

aha, jeszcze na skuterze sie duuuzo gorzej jedzie po duzych wybojach (znacznie mniejsze kola) i sa znacznie gorsze konsekwencje utraty przyczepnosci na ktoryms.

chociaz w tym konkretnym przypadku nie sadze zeby koles skrecal, albo zeby prawy pas byl zmasakrowany wink.gif po prostu burak i tyle:)

pozdro

fosfor

Napisano

> mam speedfighta 2 najslabsza wersje i po odblokowaniu, bez zadnego

> tuningu jedzie 80 na poziomej prostej

tu jest że nawet 85 cool.gif

Fajna zabawka smile.gif

. pod gorke mniej, z gorki

> wiecej. wystarcza zeby nie przeszkadzac innym w jezdzie po

> miescie.

> pozdro

> fosfor

Napisano

Hmmm ja tam często jezdze lewym pasem..sazczególnie jak wyprzedzam jakieś samochody jadąc ok 100;) wink.gif;)

A jak docieralem teraz skuta po modach..i mogłem jezdizć ok 40 km/h to faktycznie miałem problem z wbiciem sie na lewy pas...i musiałem to robić wczesniej

Napisano

> tu jest że nawet 85

przy jego mocy sporo zalezy od warunkow. z dziewczyna jechalem 75, sam ponad 80 (te 85 to na 'oko' bo licznik jest do 80). pod gorke wyraznie slabnie i jest czuly na wiatr wink.gif

> Fajna zabawka

no baa;) ale pali sporo mniej od samochodu, po miescie jedzie porownywalnie, a ze w samochodzie nie mam klimy to na skuterze jest duuuzo przyjemniej ok.gif

pozdro

fosfor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.