Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wąż ogrodowy do zwykłego kranu?

Featured Replies

Napisano

Macie na to jakieś patenty? Jakieś konkretne krany i złączki polecacie?

Ogarniam zlew w garażu i fajnie jakbym mógł się też łatwo podpiąć wężem ogrodowym do wody o regulowanej temperaturze [emoji6]

tapatalked

Napisano

Adapter na wąż w miejsce perlatora wkręcasz. Z doświadczenia podpowiem że lepiej do baterii ze sztywną wylewką (umywalkową) podpiąć. Każdy market, lub ogrodniczy.

Napisano
3 godziny temu, luccass napisał(a):

Macie na to jakieś patenty? Jakieś konkretne krany i złączki polecacie?

Ogarniam zlew w garażu i fajnie jakbym mógł się też łatwo podpiąć wężem ogrodowym do wody o regulowanej temperaturze emoji6.png

tapatalked

a jak robisz zlew to nie lepiej od razu obok zlewu wyprowadzić osobny kran? Będzie jak wąż podpiąć albo wiadro napełnić.

Napisano
  • Autor
a jak robisz zlew to nie lepiej od razu obok zlewu wyprowadzić osobny kran? Będzie jak wąż podpiąć albo wiadro napełnić.
Tak, ale standardowy kran ogrodowy będzie albo tylko na zimną, albo tylko na gorącą wodę. Takiego ogrodowego z mieszaczem nie widziałem.

Prawdopodobnie zrobię dodatkowy kran ogrodowy na zimną wodę i dołożę nakładkę na zwykły kran na wypadek gdybym w wężu potrzebował ciepłą wodę.

tapatalked

Napisano
W dniu 10.06.2023 o 11:33, luccass napisał(a):

Daje radę? Nie przecieka?

tapatalked

to jest badziew

ja kupilem takie: https://allegro.pl/oferta/przylacze-kranowe-gardena-adapter-szybkozlaczka-13268121705

jest lepsze bo:

w kranie wymieniasz perlator na taki z rowkiem i masz do tego dedykowana szybkozłączkę

Napisano
W dniu 10.06.2023 o 19:54, luccass napisał(a):

Tak, ale standardowy kran ogrodowy będzie albo tylko na zimną, albo tylko na gorącą wodę. Takiego ogrodowego z mieszaczem nie widziałem.

Prawdopodobnie zrobię dodatkowy kran ogrodowy na zimną wodę i dołożę nakładkę na zwykły kran na wypadek gdybym w wężu potrzebował ciepłą wodę.

tapatalked

To nie możesz zrobić trójnika i wyprowadzić ciepłej i zimnej ?

Ja tak zrobiłem. Zimna przydaje się do mycia auta, ciepła np do nalewania do wiadra.

Napisano
  • Autor
To nie możesz zrobić trójnika i wyprowadzić ciepłej i zimnej ?
Ja tak zrobiłem. Zimna przydaje się do mycia auta, ciepła np do nalewania do wiadra.
Mogę, ale nie będę mógł regulować temperatury. Zrobię trójnik na nitce zimnej wody, a dinks na kran kupię żeby mieć dostęp do temperatury jaką będę chciał.

tapatalked

Napisano

A ja Ci mówię, że jeśli dopiero wybierasz kran to pomyśl na ten z  wyciąganą wylewką. Wtedy podłączanie to bajka.

Napisano
  • Autor
A ja Ci mówię, że jeśli dopiero wybierasz kran to pomyśl na ten z  wyciąganą wylewką. Wtedy podłączanie to bajka.
Wybierając kran skonfrontuję z dynksem, który miałby z nim współpracować. Jako, że to garaż, to będę szukał czegoś budżetowego [emoji6]

tapatalked

Napisano
4 godziny temu, luccass napisał(a):

Mogę, ale nie będę mógł regulować temperatury. Zrobię trójnik na nitce zimnej wody, a dinks na kran kupię żeby mieć dostęp do temperatury jaką będę chciał.

tapatalked

Zależy co chcesz do tego podpiąć, bo jak z 10m węża ogrodowego do mycia czy podlewania to imho to słabe rozwiązanie. Może uszkodzić baterię. Jak koniecznie musisz mieć zmieszaną wodę to po trójnikach można dać łącznik i dodatkowy zawór z przyłączem na wąż.

Napisano

Zawsze możesz dać zawór mieszający i wyprowadzić sobie przyłącze do węża. Koszt zaworu ca. 50 PLN, potem zwykły kran do węża i nasz cieplo-zimno i nic nie wyrwiesz w razie czego.

Napisano
  • Autor
Zawsze możesz dać zawór mieszający i wyprowadzić sobie przyłącze do węża. Koszt zaworu ca. 50 PLN, potem zwykły kran do węża i nasz cieplo-zimno i nic nie wyrwiesz w razie czego.
Podrzucisz proszę przykładowy model takiego zaworu mieszającego? To byłoby najbardziej optymalne rozwiązanie [emoji106]

tapatalked

Napisano
6 godzin temu, luccass napisał(a):

Podrzucisz proszę przykładowy model takiego zaworu mieszającego? To byłoby najbardziej optymalne rozwiązanie emoji106.png

tapatalked

https://allegro.pl/oferta/g1-2-zawor-mieszajacy-z-ciepla-zimna-woda-13304639363

Są też zwykle mniej reprezentacyjne, są też 3/4, poszukaj :)