Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampki na płocie

Featured Replies

Napisano

Sytuacja wygląda tak. Mam działkę w kształcie długiego prostokąta. Od krótkiego boku jest wjazd i murowany płot. Po długich bokach jest siatka, ale na kilkunastu metrach od przodu są założone drewniane panele zapewniające jakąś prywatność. Na słupach tych paneli mam w tej chwili założone lampki solarne. Po jednej stronie jest ich 15, po drugiej 19. Są z grubsza co jakieś 180cm, a płoty są od siebie oddalone o jakieś 25 metrów.

Docelowo chciałbym, żeby wszystkie lampki były w jednej, lub dwóch instalacjach zasilanych centralnym akumulatorem ładowanym większym panelem FV.

Pytanie, czy przy takich odległościach i założeniu kabla 1mm2 pomiędzy połączeniami będzie to działać (zakładam napięcie zasilania 24V)?

Jak najsensowniej puścić kable po płocie (żeby było możliwie niskokosztowo i w miarę estetycznie).

Roboczo planuję przerobić obecne lampki solarne montując ścinki taśmy LED 24V, ale może ktoś ma pomysł co można na zewnątrz na płocie powiesić, żeby wytrzymało dłużej niż do zimy i żeby dawało więcej światła (bo taki jest cel operacji, żeby było jaśniej).

Napisano

Imho taśma led na zewn to słaby pomysł, chyba że masz dedykowany.

Ja mam działkę 25mx30, mam 11 lamp zewn z żarówkami 3W i bardzo fajnie to oświetla. Nie wiem czemu koniecznie chcesz na ogrodzeniu, jak planujesz jakąś zieleń to lepiej dać obok, ładnie ją podświetlą.

Możesz kombinować z girlandami, ale nie wiem czy są 24V.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Imho taśma led na zewn to słaby pomysł,

Schowana w lampie? czemu nie?

Nie wiem czemu koniecznie chcesz na ogrodzeniu, jak planujesz jakąś zieleń to lepiej dać obok, ładnie ją podświetlą.

Bo tak już mam zrobione i jest super. Tyle, że zabawkowe lampki solarne wiszące z 5 lat już kończą swój żywot. Więc mogę je zastąpić kolejnymi zabawkowymi, albo zrobić coś jaśniejszego.

Możesz kombinować z girlandami, ale nie wiem czy są 24V.

Wysokiego napięcia nie dostarczę, więc 24V to max.

Bardziej mnie zastanawia jak puścić kabel po płocie. Bo zakopywać go ( pod płotem ) nie będę...

Napisano
4 godziny temu, Maxit napisał(a):

Pytanie, czy przy takich odległościach i założeniu kabla 1mm2 pomiędzy połączeniami będzie to działać (zakładam napięcie zasilania 24V)?

Nie 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, technix napisał(a):

Nie 

Wiesz, czy zgadujesz? Bo teoretycznie istnieje opcja rozłożenia instalacji w kształcie litery H, a także podniesienia napięcia przetwornicą "step up", tak, żeby na lampkach napięcie było właściwe.

Napisano
13 godzin temu, Maxit napisał(a):

Schowana w lampie? czemu nie?

Ok, myślałem że przyklejona do czegoś.

Bo tak już mam zrobione i jest super. Tyle, że zabawkowe lampki solarne wiszące z 5 lat już kończą swój żywot. Więc mogę je zastąpić kolejnymi zabawkowymi, albo zrobić coś jaśniejszego.

Nie spotkałem jeszcze solarnych, które poza ozdobą by świeciły.

Wysokiego napięcia nie dostarczę, więc 24V to max.

Bardziej mnie zastanawia jak puścić kabel po płocie. Bo zakopywać go ( pod płotem ) nie będę...

To już pewnie zależy od konstrukcji ogrodzenia, może da się podkleić czy złapać czymś pod jakąś belką .. lub jak masz płotki to nabić jakąś rynienke/daszek.

Popatrz tutaj:

https://www.ledigo.pl/zarowki-girlandowe

Są też żarówki girlandowe 24V. Jakiś czas temu kupowałem tam girlandy, mają bardzo porządnie zrobione, aczkolwiek ciężkie i na grubych przewodach. Spory wybór.

Edytowane przez sherif

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Nie spotkałem jeszcze solarnych, które poza ozdobą by świeciły.

Dają trochę światła, ale tak jak piszesz - dekoracyjnego, a nie użytkowego. Właśnie dlatego chciałbym to zmienić i szukam pomysłu.

1 godzinę temu, sherif napisał(a):

To już pewnie zależy od konstrukcji ogrodzenia, może da się podkleić czy złapać czymś pod jakąś belką .. lub jak masz płotki to nabić jakąś rynienke/daszek.

Tutaj widać. Jakoś marna bo z kamery, ale masz fotkę za dnia i w nocy, żeby widzieć o co chodzi.

plot1.JPG

plot2.JPG

plot3.JPG

Napisano
2 minuty temu, Maxit napisał(a):

Dają trochę światła, ale tak jak piszesz - dekoracyjnego, a nie użytkowego. Właśnie dlatego chciałbym to zmienić i szukam pomysłu.

Tutaj widać. Jakoś marna bo z kamery, ale masz fotkę za dnia i w nocy, żeby widzieć o co chodzi.

TO Imho girlanda z żarówkami 0.4W 24V i oprawką co ok 1m. Zarzucisz na górę panelu przybijesz zaimpragnowaną deskę od góry, maskującą kabel i będzie git.

Napisano
3 godziny temu, Maxit napisał(a):

Wiesz, czy zgadujesz? Bo teoretycznie istnieje opcja rozłożenia instalacji w kształcie litery H, a także podniesienia napięcia przetwornicą "step up", tak, żeby na lampkach napięcie było właściwe.

🤦

Sorry, wyłączam się

👋

P.S. ale wolnego czasu, to Ci zazdroszczę 👍

Napisano
  • Autor
Teraz, technix napisał(a):

Sorry, wyłączam się

A nie możesz po prostu pomóc? Jest problem i chciałbym go jakoś rozwiązać. Nie bardzo mam ochotę próbować, więc pytam o opinię. Ale jakąś merytoryczną.

1 minutę temu, technix napisał(a):

P.S. ale wolnego czasu, to Ci zazdroszczę 👍

Działka. Tam się nie mam spieszyć. g... codzienne mam w pracy.

Napisano

Szkoda Twojego czasu.

Narobisz się a gówno będzie świecić 

Napisano
  • Autor

No to trochę policzyliśmy w robocie. Wszystkie lampki, które mam obecnie świecą z mocą sumaryczną około 6W.

Plan jest taki. Spory panel FV, akumulator samochodowy 12V, przetwornica step Up podnosząca napięcie do ok 26V. Przy użyciu kabla 2 x 1mm2 i rozłożeniu instalacji w kształcie litery H oraz sumarycznej mocy wszystkich lamp na poziomie 48W wychodzi że na najdalszej lampie spadek napięcia nie powinien przekroczyć 2V. Czyli powinno być dobrze i różnice w jasności świecenia nie powinny być duże.

Matematycznie wychodzi 8 razy więcej mocy na LEDach, jakieś 1,4W na lampę. 

Mam cel i wakacje przed sobą. Spróbuję to wdrożyć. Dam znać jak poszło.