Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia xCEEd PHEV 2023

Featured Replies

Napisano

Ja mam Ceed kombi z tym samym napędem, po kilku trasach i 13 kkm doszedłem już do tego jak tym jeździć.

1. Na trasę trzeba wystartować z pełnym akumulatorem i od razu przełączyć na HEV - wtedy dużo lepiej się jedzie - spalanie dużo mniejsze i nie ma problemów z wyprzedzaniem:

trasa do Chorwacji z małopolski:

image.png.0d4bf2f6e146f645e4dd15004e559ced.png

2. Po mieście jeździ się na prądzie, czasami włącza się spalina na chwilę, aktualnie mam średnie spalanie benzyny ok 1,1 l/100km

3. To auto jest projektowane na prędkości autostradowe ok 130 km/h - jak jadę tyle poza granicami to spalanie z dużej trasy wychodzi tyle:

image.png.0452889f2fe2249308bf4039f6de7710.png

Jak jeżdżę po polskich autostradach - 140-145 to wychodzi mi ok 6-6,5 l/100km

Zauważyłem też że jak startuję na pełnym aku, dam od razu na HEV to prądu do pomagania starcza mu na ok 300 km i wtedy nawet lecąc 150 (licznikowe) jestem w stanie spalić ok 5 litrów z hakiem. Oczywiście dużo będzie zależeć od ukształtowania terenu.

Co do dynamiki i wrażenia z jazdy to jest wyraźnie lepiej niż w Aurisie hybrydowym którego miałem wcześniej, choć zdążają się dziwne zachowania silnika (wyje na jakimś niskim biegu) nie wiem dlaczego - ale to na szczęście bardzo rzadko.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego auta, polecam go, ale żeby ono miało sens muszą być spełnione określone warunki, to nie jest samochód dla każdego (jak każdy właściwie).

Warunek najważniejszy trzeba do ładować praktycznie codziennie - żeby zawsze jeździć jak najwięcej na prądzie - a wiadomo trzeba mieć gdzie go ładować, na publicznych ładowarkach to nie ma sensu, więc zostaje własne gniazdko.

Jeździłem xCeed testowo - dla mnie fajne autko - ale kompletnie nie ma bagażnika - w kombi praktycznie nie ma różnicy ze zwykłą wersją bo w zwykłej cała pojemność którą tu zajmują baterię jest pod podłoga w schowkach które są średnio przydatne - szczególnie w trasach.

xCeed jest wyższy, ma większe koła i prześwit i pewnie przez to będzie minimalnie wolniejszy i więcej palić.