janusz Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 18 minut temu, punktak napisał(a): Ech.... co Wam ten Wok zawinił..... Zburzę Wasz światopogląd i podpowiem że są (były) w sprzedaży płyty indukcyjne z wgłębieniem specjalnie do naczyń typu Wok. Na żywo nie widziałem, ale AEG kiedyś to oferował. I pewnie tylko pod specjalne Woki AEG, bo kształt spodu musiał się zgadzać. 20 minut temu, punktak napisał(a): Jak będę miał czas to zmierzę czas gotowania po podłożeniu pod naczynie różnych podkładek. A w instrukcji Miele - dla obecnie oferowanych modeli jest stwierdzenie "dno gładkie" - to chyba rozwiewa dywagacje. Oczywiście, zawsze można powiedzieć że skoro działa, to działa. Obawiam się kolego, że to Ty się za bardzo uparłeś na to gładkie dno. Jak jest dobrej jakości garnek, to te "grawery" mogą mieć wpływ na sprawność w jakimś ułamku procenta. Podejrzewam, że bez laboratorium nie jesteś w stanie sprawdzić utraty sprawności tego garnka w porównaniu z garnkiem wykonanym z takiego samego materiału, ale bez "grawerów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radson Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 W dniu 9.08.2023 o 16:10, volf6 napisał(a): Dziwne, co znaczy ''ledwo dają radę''? Płyta się wyłącza czy grzeje wolniej? bardzo slabo grzeja, ustawienie na maxa a czas podgrzania liczony w dziesiatkach minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 9 godzin temu, punktak napisał(a): Ech.... co Wam ten Wok zawinił..... Zburzę Wasz światopogląd i podpowiem że są (były) w sprzedaży płyty indukcyjne z wgłębieniem specjalnie do naczyń typu Wok. Na żywo nie widziałem, ale AEG kiedyś to oferował. Jak będę miał czas to zmierzę czas gotowania po podłożeniu pod naczynie różnych podkładek. A w instrukcji Miele - dla obecnie oferowanych modeli jest stwierdzenie "dno gładkie" - to chyba rozwiewa dywagacje. Oczywiście, zawsze można powiedzieć że skoro działa, to działa. Widzę, że nie nikt Cię tu nie przekona i mocno będziesz się trzymał tego co uważasz. Mi wystarczy, że rozumiem zasadę działania indukcji i w związku z tym będę nadal korzystał z garnków, które pomimo posiadania wzorków działają doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punktak Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Nie o przekonywanie w tym poście chodziło, lecz o odpowiedź "Jakie garnki do indukcji". Ja poleciłem z gładkim dnem na podstawie doświadczeń oraz wytycznych różnych producentów, wy polecacie jakiekolwiek byle grzały - bo grzeją. Nie będę nikogo przekonywał do niczego, no może do czytania instrukcji obsługi urządzeń które się kupuje - niektórzy nazywają takie zjawisko "kulturą techniczną". Jeśli zamierzony efekt jest osiągnięty to czemu nie.... Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, punktak napisał(a): Nie o przekonywanie w tym poście chodziło, lecz o odpowiedź "Jakie garnki do indukcji". Ja poleciłem z gładkim dnem na podstawie doświadczeń oraz wytycznych różnych producentów, wy polecacie jakiekolwiek byle grzały - bo grzeją. Nie będę nikogo przekonywał do niczego, no może do czytania instrukcji obsługi urządzeń które się kupuje - niektórzy nazywają takie zjawisko "kulturą techniczną". Jeśli zamierzony efekt jest osiągnięty to czemu nie.... Smacznego! Przypomnę jak wygląda mój jakikolwiek garnek, byle grzał No i sprawdziłem instrukcję do mojej kuchenki, skoro tak polecasz. Jest zalecenie aby dno było płaskie. Nie ma ani słowa o tym, by miało być gładkie. Kuchenka z Ikea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Igorek napisał(a): Przypomnę jak wygląda mój jakikolwiek garnek, byle grzał No i sprawdziłem instrukcję do mojej kuchenki, skoro tak polecasz. Jest zalecenie aby dno było płaskie. Nie ma ani słowa o tym, by miało być gładkie. Kuchenka z Ikea Bardzo cenię posty kolegi @punktak, ale w tym temacie uważam, że się trochę "zafiksował". Śmiem twierdzić, że "porządne" garnki z wzorkiem będą miały wyższą sprawność niż "byle jakie gładkie". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_W_wa Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Weźcie mi wytłumaczcie, co znaczy porządne , i jaki będą mialy wpływ na gotowanie , bo powoli zaczynam się gubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayster_tcz Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 13 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a): Weźcie mi wytłumaczcie, co znaczy porządne , i jaki będą mialy wpływ na gotowanie , bo powoli zaczynam się gubić Chińczyki robią z gównolitu, słabo magnetyczne, to grzeją do dupy albo ich wcale kuchenka nie wykrywa. Normalny producent robi z "normalnej" stali i działa elegancko. Kupując coś znanych marek masz 99,9% pewności, że zadziała poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_W_wa Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 4 godziny temu, mayster_tcz napisał(a): Chińczyki robią z gównolitu, słabo magnetyczne, to grzeją do dupy albo ich wcale kuchenka nie wykrywa. Normalny producent robi z "normalnej" stali i działa elegancko. Kupując coś znanych marek masz 99,9% pewności, że zadziała poprawnie No to są oczywiste oczywistości mnie bardziej chodziło o te "porządne" z wyższą sprawnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 42 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a): No to są oczywiste oczywistości mnie bardziej chodziło o te "porządne" z wyższą sprawnością Widzę, że nie czytasz dokładnie. W przypadku "normalnych" garnków sprawność będzie zbliżona i jak napisałem wyżej, różnice raczej mierzalne w warunkach laboratoryjnych. Natomiast "porządne" różnią się tym od "nieporządnych", że się nie odkształcą pod wpływem wysokiej temperatury. A jak chyba sobie zdajesz sprawę, takie zdeformowane już tracą sprawność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_W_wa Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, janusz napisał(a): Widzę, że nie czytasz dokładnie. W przypadku "normalnych" garnków sprawność będzie zbliżona i jak napisałem wyżej, różnice raczej mierzalne w warunkach laboratoryjnych. Natomiast "porządne" różnią się tym od "nieporządnych", że się nie odkształcą pod wpływem wysokiej temperatury. A jak chyba sobie zdajesz sprawę, takie zdeformowane już tracą sprawność. Eeee, to moje za 1 pln i punkty dzielnie działają już 12 lat, znaczy porządne. Już się balem że muszę szukać Zepter lub Philipiak żeby wynagrodzić lata upokorzeń. Fakt że czasem zostanie jakaś kropka po gotowaniu, ale po drugim trzecim myciu znika, i w takim droższym jest podobnie Czyli jak pisałem na początku, mają być ciężkie i magnetyczne. Edytowane 12 Sierpnia 2023 przez Artur_W_wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.