Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moje rozważania nt filtra przeciwpyłkowego

Featured Replies

Napisano

...zeby nie mial delematow co z tym watkiem zrobic rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Zakupilem filtr UFI za cene 39.00 PLN w sklepie na Lwowskiej we Wroclawiu zlosnik.gif

Podczas wymiany znalazlem zeszloroczne pudelko a w nim paragonik i rok temu kosztowal dokladnie tele samo grinser006.gif

Wprawdzie na allegro mozna kupic filtr MagnetiStrucelli za 32 PLN ale doliczajac koszty wysylki wyjdzie mniej wiecej na to samo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Filtr ma strzalke, ktora chyba wskazuje kierunek przeplywu powietrza.... tyle ze ta strzalka jest na takim zaginanym skrzydelku i mam nadzieje, ze wskazuje kierunek po zagieciu tego skrzydelka (nie wiem, ja sie tam na skrzydelkach nie znam, nie mam doswiadczen, moze jakas kacikowiczka nam podpowie o co chodzi rotfl.gif)

Ciekawostka: w Norauto filtr Filtrona kosztuje cirka 90 PLN pad.gif

Ceny Filtronow sa cenami najbardziej ciekawymi, ten filtr mozna nabyc duzo taniej.... zlosnik.gif ale chyba nie taniej niz w cenie jakiej kupilem UFI zlosnik.gif

Sama wymiana filtra jest dosc prosta, trzeba zdemontowac boczek tunelu srodkowego po stronie pasazera, i aby wyjac filtr takze dolna oslone plastikowa pod schowkiem po stronie pasazera (w okolicy nog pasazera zlosnik.gif)

Najwygodniej chyba polozyc cos na ziemi obok drzwi (np dywanik zlosnik.gif) i kucnac przy otwartych drzwiach pasazera zlosnik.gif Opcje z polozeniem sie na fotelu pasazera glowa w dol sa jakby mniej wygodne rotfl.gif

Stary filtr nie byl bardzo brudny, jego zuzycie mozna poznac po tym, ze robi sie sztywny (dzieki czemu nie przepuszcza powietrza) zlosnik.gif

Moim zdaniem filtr pp w Stilo trzeba wymieniac raz na rok grinser006.gif

Przy okazji popsikalem znow "odswiezaczem" do otworow wentylacyjnych - uzylem sprayu (z rurka) firmy PLAK. Tani, a zostawia trwaly zapach i mam nadzieje odrobine takze odgrzybia (zastosowalem to drugi raz i nic mi nie "pachnie" jak mowi pewna reklama rotfl.gif)

Temperatura w srodkowej kratce nawiewu jaka uzyskalem po tych zabiegach na pierwszym biegu nadmuchu to 3.0 (slownie: trzy) stopnie Cycjusza busted.gif

Ciekawostka - po wyjeciu starego filtra i zdezynfekowaniu otworow wentylacyjnych odpalilem na chwile nawiew bez filtra (aby wyciekla/wyschla reszta pianki dezynfekujacej) ok.gif

Iiiiiiiiii z ciekawosci otworzylem zaslepke filtra i zauwazylem za na filtr nie leci chlodne powietrze boje_sie.gif Musi byc albo schladzane gdzies za filtrem, albo chlodne leci na ta czesc filtra ktora jest glebiej hmm.gif

Mam nadzieje, ze komus jakos pomoglem zlosnik.gif

Nie wiem czy pomoglem Moderatorom, bo teraz dylemat wywalic na smietnik zamienil sie pewnie w dylemat "czy aby nie przerzucic tego na merytoryczny" rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Najwygodniej chyba polozyc cos na ziemi obok drzwi (np dywanik ) i kucnac przy otwartych drzwiach pasazera

Chyba uklęknąć, bo do kucania dywanik nie jest potrzebny. zlosnik.gif

> Moim zdaniem filtr pp w Stilo trzeba wymieniac raz na rok

Ja wymieniam 2 razy na rok lub co 10kkm i wg mnie jest cholernie zasyfiony. Ale u Ciebie na wsi może być czystsze powietrze. zlosnik.gif

> Temperatura w srodkowej kratce nawiewu jaka uzyskalem po tych zabiegach na pierwszym biegu nadmuchu to 3.0 (slownie: trzy) stopnie Cycjusza

Chyba musi Ci coś zamarzać w układzie. hehe.gif

> Ciekawostka - po wyjeciu starego filtra i zdezynfekowaniu otworow wentylacyjnych odpalilem na chwile nawiew bez filtra (aby wyciekla/wyschla reszta pianki dezynfekujacej)

> Iiiiiiiiii z ciekawosci otworzylem zaslepke filtra i zauwazylem za na filtr nie leci chlodne powietrze Musi byc albo schladzane gdzies za filtrem, albo chlodne leci na ta czesc filtra ktora jest glebiej

Jak zdejmiesz osłonkę filtra, wyciągniesz filtr i wsadzisz w jego miejsce paluchy po czym skierujesz palce ku tyłowi samochodu, to natkniesz się na chłodniczkę. cool.gif I to właśnie tam rosną grzybki. zlosnik.gif Tak więc powietrze jest schładzana za wentylatorem i za filtrem przeciwpyłkowym. Inaczej nie miałoby to sensu, bo wszystkie śmiecie leciałyby wprost na chłodniczkę. crazy.gif A wtedy grzybki miałby używanie. zlosnik.gif

> Mam nadzieje, ze komus jakos pomoglem

> Nie wiem czy pomoglem Moderatorom, bo teraz dylemat wywalic na smietnik zamienil sie pewnie w dylemat "czy aby nie przerzucic tego na merytoryczny"

A ja Cię podejdę od zadu. wpysk.gif Patrzaj jaki manewr zrobię. zlosnik.gif

Napisano

> Filtron w Łodzi ma całkiem inne ceny - dużo niższe

Filtron jest koszmarnie drogi, ale tylko i wyłącznie w Norauto. crazy.gif Bo gdzie indziej ceny ma całkiem przystępne. ok.gif

Napisano

wczoraj napelnilem klime...

pokazalo mi ladnie 4 stopnie celsjusza, ale jakos tak slabo wieje... [nawet na najwyzszym biegu]

czy to moze oznaczac zabrudzony filtr pp? hmm.gif

Napisano

> Filtr ma strzalke, ktora chyba wskazuje kierunek przeplywu

> powietrza.... tyle ze ta strzalka jest na takim zaginanym

> skrzydelku i mam nadzieje, ze wskazuje kierunek po zagieciu tego

> skrzydelka (nie wiem, ja sie tam na skrzydelkach nie znam, nie

> mam doswiadczen, moze jakas kacikowiczka nam podpowie o co

> chodzi )

To może ja w zastępstwie mulher.gif:

Mnie też umieszczenie jej na skrzydełku wydało się podchwytliwe, więc przy demontażu zwróćiłem uwagę na zagięcie skrzydełka i kierunek strzałki. Na fabrycznie montowanym filtrze skrzydełko było zagiete, a strzałka skierowana do tyłu auta (tam gdzie masz bagażnik).

Napisano

> Temperatura w srodkowej kratce nawiewu jaka uzyskalem po tych

> zabiegach na pierwszym biegu nadmuchu to 3.0 (slownie: trzy)

> stopnie Cycjusza

Mierzyłes temp. przed czyszczeniem i wymiana filtra? Dzisiaj mierzyłem temp. wsadzajac koncówke oink.gif termometra-taka na kablu do kratki środkowej i temp wahała sie od 5,9 do 7,6 powiedzmy. Czy to oznacza, ze coś nie domaga? hmm.gif

Napisano

>Na fabrycznie montowanym filtrze skrzydełko było

> zagiete, a strzałka skierowana do tyłu auta (tam gdzie masz

> bagażnik).

A na moim fabrycznym strzałka była w kierunku odwrotnym...patałachy wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Mierzyłes temp. przed czyszczeniem i wymiana filtra? Dzisiaj

> mierzyłem temp. wsadzajac koncówke termometra-taka na kablu do

> kratki środkowej i temp wahała sie od 5,9 do 7,6 powiedzmy. Czy

> to oznacza, ze coś nie domaga?

Jest chyba OK

3 stopnie jestes w stanie wykrecic na najnizszym biegu nawiewu ok.gif Na wyzszych predkosciach nawiewu temp to wlasnie ok 6 stopni ok.gif

Napisano

> Jest chyba OK

> 3 stopnie jestes w stanie wykrecic na najnizszym biegu nawiewu Na

> wyzszych predkosciach nawiewu temp to wlasnie ok 6 stopni

no to git, nie dawałem na najnizszy bieg zlosnik.gif To jescze małe pytanko. Co kupić do odgrzybiania, czy piankę z rurka i zapodawać do kanałów, czy tez taki spray co stawiamy za siedzeniem przednim i... robimy zadymę zlosnik.gif

Napisano

> ...zeby nie mial delematow co z tym watkiem zrobic

> Zakupilem filtr UFI za cene 39.00 PLN w sklepie na Lwowskiej we

> Wroclawiu

Cena może być tak niska bo to może być zwykły filtr nie węglowy

Napisano
  • Autor

> no to git, nie dawałem na najnizszy bieg To jescze małe pytanko. Co

> kupić do odgrzybiania, czy piankę z rurka i zapodawać do

> kanałów, czy tez taki spray co stawiamy za siedzeniem przednim

> i... robimy zadymę

Zdania fachowcow sa podzielone, ja tam wale zmoczyc kanal niz rozpylac w powietrze grinser006.gifzlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Zdania fachowcow sa podzielone, ja tam wale zmoczyc kanal niz

> rozpylac w powietrze

wiesz ..przekonałeś mnie ok.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Cena może być tak niska bo to może być zwykły filtr nie węglowy

Z wygladu weglowy jest jak nic grinser006.gif

No chyba, ze z ciemnej bibuly jest zrobiony zlosnik.gif

Napisano

> Z wygladu weglowy jest jak nic

> No chyba, ze z ciemnej bibuly jest zrobiony

Ja go nie widziałem tylko pytam Ty go brałeś więc wystarczy przeczytać powinno pisać na opakowaniu i ew podaj numer katalogowy tego filtra będziemy wiedzieć co szukać jak taki tani (i mam nadzieje że też dobry) Pozdrawiam

Napisano

> ktory z tych filtrow warty jest zakupu i czy kazdy z nich podejdzie

> do abarth'a?

> http://allegro.pl/search.php?string=stilo&category=18952&country=1

KUp ten Magnetti za 32 PLN + 4.50 wysyłka i będziesz zadowolony. Już kilku naszych kącikowców zakupiło u tego sprzedawcy i jest ok.

Napisano

> KUp ten Magnetti za 32 PLN + 4.50 wysyłka i będziesz zadowolony. Już

> kilku naszych kącikowców zakupiło u tego sprzedawcy i jest ok.

zapytalem sprzedajacego, czy jest on weglowy...

taka odpowiedz dostalem:

"Węglowy mamy Air Top Italia w cenie 33,00 zł/szt.

wysyłka 8,00 zł"

lepiej wziasc tego Magnetti czy Air Top Italia?

Napisano

> zapytalem sprzedajacego, czy jest on weglowy...

> taka odpowiedz dostalem:

> "Węglowy mamy Air Top Italia w cenie 33,00 zł/szt.

> wysyłka 8,00 zł"

> lepiej wziasc tego Magnetti czy Air Top Italia?

Już wiem! Ja kupowałem od gościa z Łodzi ale od mmarket . I dlatego on za przesyłkę wziął jedynie 4.50. Według tego sprzedającego filtr marelli jest węglowy. Nie wiem dlaczego sprzedawca do którego zwrócił się szanowny kolega - udzielił takiej wymijającej odpowiedzi hmm.gif

Napisano

> Już wiem! Ja kupowałem od gościa z Łodzi ale od mmarket . I

> dlatego on za przesyłkę wziął jedynie 4.50. Według tego

> sprzedającego filtr marelli jest węglowy. Nie wiem dlaczego

> sprzedawca do którego zwrócił się szanowny kolega - udzielił

> takiej wymijającej odpowiedzi

"Co do filtrów kabinowych, to który Pan by polecił?

Magneti czy Air Top Italia?"

"Polecam Air Top z aktywnym węglem - mamy ostatnie 4 sztuki."

i wlasnie ten zamowilem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> "Co do filtrów kabinowych, to który Pan by polecił?

> Magneti czy Air Top Italia?"

> "Polecam Air Top z aktywnym węglem - mamy ostatnie 4 sztuki."

> i wlasnie ten zamowilem

Jesli to cala wypowiedz sprzedawcy to nigdzie nie napisal, ze MM nie jest weglowy... hmm.gif

Napisano

> Jesli to cala wypowiedz sprzedawcy to nigdzie nie napisal, ze MM nie

> jest weglowy...

Dokładnie...

Napisano
  • Autor

> Ja go nie widziałem tylko pytam Ty go brałeś więc wystarczy

> przeczytać powinno pisać na opakowaniu i ew podaj numer

> katalogowy tego filtra będziemy wiedzieć co szukać jak taki

> tani (i mam nadzieje że też dobry) Pozdrawiam

UFI 54 10300

Foto z telefonu, reka mi zadrzala...

277142315-beztytu%B3u1.jpg

Napisano

> UFI 54 10300

> Foto z telefonu, reka mi zadrzala...

To jest ten brudny? hmm.gif

Napisano

> To jest ten brudny?

Nie, to jest wg mnie węgiel zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To jest ten brudny?

Tak, ale od tej czystej strony zlosnik.gifhehe.gif

Ten filtr UFI jest taki ciemny, dlatego obstawiam ze jest weglowy grinser006.gif

Napisano

Jako, że upały dają się we znaki a klima nie wyrabia na zakrętach postanowiłem sprawdzić i wymienić filtr kabinowy. Zakup na Allegro. Sprzedający DEXX-Auto, filtr firmy Zoffo (węglowy). Wymian 15 minut, połamane 3 spinki o których inni na tym forum napisali rozprawy ( nowe kosztowały razem 2,70 zł). Jako, że stary filtr wymieniony był 31.08.2005 to nazbierało się troche śmieci. Teraz nadmuch pracuje jakby 1 -stopień mocniej.

Napisano

Teraz nadmuch pracuje jakby 1 -stopień mocniej.

Tez mam takie wrazenie po wymianie filtra rotfl.gifok.gif20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja uzywalem spraya firmy WURTH i wszystko ok, kilka dni wali ale zadne niemile zapachy nie zostaly

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.