Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie bramy dwuskrzydłowej do słupów - nitonakretki czy spawać?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

przymierzam się do wyspawania bramy dwuskrzydłowej (pojedyncze skrzydło 2mx1,5m waga ok 70-80kg).

Do tego będą słupki 100x100x3mm no i właśnie tutaj mam pytanie. Całość z blachy czarnej + ocynk ogniowy + malowanie proszkowe.
Początkowo myślałem o spawaniu zawiasów do słupków i późniejszym ocynku, ale.... znajomy odwodzi mnie od tego faktu twierdząc, ze ciężko mi będzie tak to wszystko wymierzyć "na sucho" do spawania i później zamontować (zalewanie ławy) , żeby brama (2 skrzydła + furtka) były idealnie w jednej linii.

Sugeruje mi zakup gotowych słupów ocynkowanych i do nich zamontowanie zawiasów już po zalaniu całej ławy, poprzez nawiercenie oraz montaż nitonakrętek (wtedy można dostawić skrzydła do słupów w pozycji docelowej).

Montował / ma ktoś tak zamontowane u siebie (chodzi o nitonakretki)?

Zastanawiam się jak z wytrzymałością takich nitonakrętek (byłyby 4 sztuki na zawias) - skrzydło bramy będzie jednak dość ciężkie...

Za wszelkie rady będę wdzięczny - to moja pierwsza brama 😄

Napisano
2 godziny temu, 00Tom00 napisał(a):

Początkowo myślałem o spawaniu zawiasów do słupków i późniejszym ocynku, ale.... znajomy odwodzi mnie od tego faktu twierdząc, ze ciężko mi będzie tak to wszystko wymierzyć "na sucho" do spawania i później zamontować (zalewanie ławy) , żeby brama (2 skrzydła + furtka) były idealnie w jednej linii.

Ja pospawasz wszytko prosto to raczej da się to zamontować jak trzeba, gotowe bramy przecież też się tak montuje.

Z nitonakrętkami też pewnie da radę, ewentualnie jak masz obawy to zamiast nich przyspawać nakrętki. Kwestia średnicy tych nitonakrętek, nakrętek i śrub:)

Napisano
3 godziny temu, 00Tom00 napisał(a):

Cześć,

przymierzam się do wyspawania bramy dwuskrzydłowej (pojedyncze skrzydło 2mx1,5m waga ok 70-80kg).

Do tego będą słupki 100x100x3mm no i właśnie tutaj mam pytanie. Całość z blachy czarnej + ocynk ogniowy + malowanie proszkowe.

Sugeruje mi zakup gotowych słupów ocynkowanych i do nich zamontowanie zawiasów już po zalaniu całej ławy, poprzez nawiercenie oraz montaż nitonakrętek (wtedy można dostawić skrzydła do słupów w pozycji docelowej).

Zastanawiam się jak z wytrzymałością takich nitonakrętek (byłyby 4 sztuki na zawias) - skrzydło bramy będzie jednak dość ciężkie...

ja mam skrzydła po 2.25, ile ważą nie wiem. Słupki mam samorbne (nie pamiętam grubości ścianek).

Nawiercone zostały otwory, wsadzone nakrętki i obspawane. Nie wiem czy do dobrze czy nie (moja pierwsza brama 2 skrzydłowa, poprzednie na rolkach przesuwne - nie chciałem bo zimą w te "łyżki do butów" wpadał śnieg i się blokowały.).

Wygląda stabilnie, jak będzie zobaczymy - ja mam lekkie skrzydła. Może zaraz wkleję fotę jak mi się uda.

IMG_6338.jpeg

Edytowane przez Camel

Napisano
3 godziny temu, 00Tom00 napisał(a):

Ja miałem problem z montażem nitonakrętek - standardowe śruby klasy 5.8 zrywałem przy próbie spęczenia nitonakrętki. Dopiero użycie atestowanych twardych śrub które wykręciłem z belki do mocowania uprzęży alpinistycznej, pozwoliło osadzić nitonakrętki.

One są bardziej wytrzymałe niż stal  słupka - prędzej zawias wygnie kształtownik niż puści nitonakrętka.

Napisano
W dniu 31.10.2023 o 23:25, punktak napisał(a):

Ja miałem problem z montażem nitonakrętek - standardowe śruby klasy 5.8 zrywałem przy próbie spęczenia nitonakrętki. Dopiero użycie atestowanych twardych śrub które wykręciłem z belki do mocowania uprzęży alpinistycznej, pozwoliło osadzić nitonakrętki.

One są bardziej wytrzymałe niż stal  słupka - prędzej zawias wygnie kształtownik niż puści nitonakrętka.

Gówno prawda

Po pierwsze nie miałeś praski, stąd problem

Po drugie tak, gwint w nitonakrętce jest mocny, ale sama ona szybko się obouzowuje.

Tylko spawać, a bramę złożysz bez problemu, do sznurka 

Napisano
W dniu 31.10.2023 o 19:56, 00Tom00 napisał(a):

Cześć,

I ma rację. Ale jeśli słupek z ścianką 3mm to ja bym gwintował m6 i zrezygnował z nitonakrętek ;] Troszkę lżejsze bramy to na farmerach chyba 3,8mm przykręciłem i działają :]

Napisano

Zawsze można przewiercić słupek na wylot i dać długą śrubę/pręt gwintowany na "przestrzał".

Napisano

Śruba na przestrzał wygląda mniej elegancko, a przy tym potrafi nie dać odpowiedniego mocowania, gdy profil słupka nie jest pancerny. Śruba po prostu zacznie zgniatać i spłaszczać profil.

Napisano
19 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Śruba na przestrzał wygląda mniej elegancko

To prawda. Ale można dać zamkową lub nakrętki kołpakowe i będzie ok.

19 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

gdy profil słupka nie jest pancerny. Śruba po prostu zacznie zgniatać i spłaszczać profil.

Jak profil będzie z "gównolitu" to jakie mocowanie by nie było to i tak je szlag trafi.

Napisano

Słupek z gównolitu można na koniec zalać betonem dla usztywnienia. Wtedy śruba na przestrzał ma się na czym zacisnąć. Wada - operacja raczej jednorazowa.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem, ale chociaż już wiem, że co bym nie zrobił to powinno być ok, przy zachowaniu staranności :)

Napisano
21 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

można na koniec zalać betonem

Z tego co pamiętam to w instrukcjach od marketowych slupkow/bram jest taki przykaz.