Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

S-Max 2,5 Hybryda CVT

Featured Replies

Napisano

Z czym to się je? Awaryjne? Trzymać się od tego z daleka?

Lepiej wybrać inną wersję? Jaką?

Szukam auta jak najmłodszego/z niewielkim przebiegiem, ale jeśli starsze są bardziej polecane to mogę zmienić kierunek poszukiwań.

pozdr.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 godzin temu, leszcz napisał(a):

Z czym to się je? Awaryjne? Trzymać się od tego z daleka?

Lepiej wybrać inną wersję? Jaką?

Szukam auta jak najmłodszego/z niewielkim przebiegiem, ale jeśli starsze są bardziej polecane to mogę zmienić kierunek poszukiwań.

pozdr.

Tutaj zajrzyj, kolega @AstraC zalozyl stosowny watek:

Napisano

Dzięki @Maciej__
Mam ledwie 33kkm więc aż tak dużo nie powiem, ten sam napęd siedzi w Kudze FHEV, o awaryjności się nie słyszy, natomiast ma jedną wadę -> tłumik drgań w sprzęgle, niestety lubi hałasować i Ford ociąga się z wymianami na gwarancji, ale twierdzi że to tylko odczucie dźwiękowe.
Poza tym:
- nadwozie w 100% jak w zwykłym każdym innym S-Max'ie więc nie będę się rozpisywał.

- w mieście schodzi mi w tej chwili do 6-6.5l/100km
- w trasie raczej nie przekracza 7.5l/100km na S'kach (nigdy nie jeżdżę sam, zawsze 5 osób z bagażami)
Pytaj co chcesz wiedzieć. :ok: 

Napisano
  • Autor
Dzięki @Maciej__
Mam ledwie 33kkm więc aż tak dużo nie powiem, ten sam napęd siedzi w Kudze FHEV, o awaryjności się nie słyszy, natomiast ma jedną wadę -> tłumik drgań w sprzęgle, niestety lubi hałasować i Ford ociąga się z wymianami na gwarancji, ale twierdzi że to tylko odczucie dźwiękowe.
Poza tym:
- nadwozie w 100% jak w zwykłym każdym innym S-Max'ie więc nie będę się rozpisywał.
- w mieście schodzi mi w tej chwili do 6-6.5l/100km
- w trasie raczej nie przekracza 7.5l/100km na S'kach (nigdy nie jeżdżę sam, zawsze 5 osób z bagażami)
Pytaj co chcesz wiedzieć. :ok: 
Na 99% jesteśmy zdecydowani na S-Maxa, nie wiem tylko czy iść w hybrydę czy w diesla. Różnica w spalaniu nieistotna, bardziej chodzi mi przyjemność jazdy i bezawaryjność.

Dzisiaj jeździliśmy hybrydą i o ile po mieście bardzo OK, o tyle na S szału nie było przy nabieraniu prędkości.
Dodatkowo niestety coś się stało z autem na placu u dealera, świecący check i silnik pracował chyba 3 cylindrach.

Czy drugi raz wybrałbyś HEV czy D?
Czytałem że słabo jeździ w głębokim śniegu, a diesle bywają 4x4...

Interesują mnie jak najmłodsze roczniki z niewielkim przebiegiem, jeśli są jeszcze na gwarancji to można przedłużyć, myślisz że warto?

No i nie wiem czy brać wersję 5 czy 7 osobową, dzisiaj oglądałem tylko tą pierwszą i bagażnik jest super, jeśli te dodatkowe 2 miejsca mocno go nie pomniejszają to może lepiej je mieć niż niż 2 razy w roku żałować [emoji848]

A czy Mondeo i C-Max mają taki sam układ? Bo ostatnio natrafiłem na taki filmik

pozdr.

Napisano
14 minut temu, leszcz napisał(a):

Na 99% jesteśmy zdecydowani na S-Maxa, nie wiem tylko czy iść w hybrydę czy w diesla. Różnica w spalaniu nieistotna, bardziej chodzi mi przyjemność jazdy i bezawaryjność.

Ja wybrałem hybrydę świadomie, mogłem wtedy diesla zamówić (ale potem i tak je anulowali, więc wygrałem ;] ), jedyny dla mnie minus to brak 4x4, choć nie jest to koniec świata, byłem w górach na nartach w zimie i czy to bujało się przez 0 po zmarźniętym, czy po kopnym śniegu nie stanął ani raz, choć pewnie wiadomo że 4x4 zajedzie dalej.

16 minut temu, leszcz napisał(a):

Dzisiaj jeździliśmy hybrydą i o ile po mieście bardzo OK, o tyle na S szału nie było przy nabieraniu prędkości.
Dodatkowo niestety coś się stało z autem na placu u dealera, świecący check i silnik pracował chyba 3 cylindrach.

Mój też to miał! Ale mi kuna zeżarła przewód do cewki. ;] Więc ciężko to zaliczyć do awarii. ;] Ja przez te 33kkm miałem jedną awarię, wyrzucił błąd ESC i paru innych systemów, ASO przeflashowało moduły i od tamtej pory spokój, spotkałem się z tym w samochodach wyprodukowanych przełomie 2021 i 2022. Potem z tego co interesowałem się nikt nie zgłaszał.
Co do jazdy po autostradzie i ekspresówce, oczywiście waży na pusto 1947kg, ma 190KMM sprinterem nie jest, ciężko mi powiedzieć z czego się przesiadasz i do czego masz odniesienie, ale serio nie jest źle. To że wyje z butem w podłodze to charakterystyka CVT.

20 minut temu, leszcz napisał(a):

Czy drugi raz wybrałbyś HEV czy D?
Czytałem że słabo jeździ w głębokim śniegu, a diesle bywają 4x4...

Hybrydę. Jak pisałem, w pole ze śniegiem po kolana się nie pchałem, ale pod Chopokiem w boczne uliczki tak i ani raz nie stanął.

21 minut temu, leszcz napisał(a):

Interesują mnie jak najmłodsze roczniki z niewielkim przebiegiem, jeśli są jeszcze na gwarancji to można przedłużyć, myślisz że warto?

Ja mam do 5 lat.

21 minut temu, leszcz napisał(a):

No i nie wiem czy brać wersję 5 czy 7 osobową, dzisiaj oglądałem tylko tą pierwszą i bagażnik jest super, jeśli te dodatkowe 2 miejsca mocno go nie pomniejszają to może lepiej je mieć niż niż 2 razy w roku żałować emoji848.png

Szkoda, że masz daleko, ja mam 7os i bagażnik jest minimalnie płytszy - kończy się mniej więcej na równo z progiem.

22 minuty temu, leszcz napisał(a):

A czy Mondeo i C-Max mają taki sam układ? Bo ostatnio natrafiłem na taki filmik

Nie. W Mondeo jest 2.0 187KM, Kuga i S-Max mają 2.5 i 190KM. Inne konstrukcje, tutaj dodatkowo jeśli to film o którym myślę, to było z samochodu powypadkowego bo nawet pokrywy nosiły ślady uderzenia, więc ciężko ocenić.

Przeczytaj tamten wątek - generalnie ja jestem zadowolony i wybrał bym go ponownie(no Galaxego ;] ). Nie bez znaczenia jest fakt że w mieście pali 4-7l MNIEJ niż Grand C-Max 1.5 EB (skrajne warunki -> 1.6km w mróz stop, powrót 1.6km, 6 czy 7h i ponownie tak samo). Standardowo mniej o te 4 do 5l.

Napisano
  • Autor
Nie. W Mondeo jest 2.0 187KM, Kuga i S-Max mają 2.5 i 190KM. Inne konstrukcje, tutaj dodatkowo jeśli to film o którym myślę, to było z samochodu powypadkowego bo nawet pokrywy nosiły ślady uderzenia, więc ciężko ocenić.

Przeczytaj tamten wątek - generalnie ja jestem zadowolony i wybrał bym go ponownie(no Galaxego ;] ). Nie bez znaczenia jest fakt że w mieście pali 4-7l MNIEJ niż Grand C-Max 1.5 EB (skrajne warunki -> 1.6km w mróz stop, powrót 1.6km, 6 czy 7h i ponownie tak samo). Standardowo mniej o te 4 do 5l.
No obecnie jeździmy, a właściwie żona jeździ, 300 konnym Leonem kombi a wcześniej 3 litrową 5 BMW w dieslu [emoji16]
Dzisiaj prychała że Touran ma tylko 150KM, ale 5 minut później nie przeszkadzało jej to zamulać tym 300 konnym Leonem, a na moją uwagę stwierdziła że odkąd mandaty podrożały to ona szybko nie jeździ [emoji38] a teraz to ma ochotę na relaksująca jazdę (jechaliśmy obwodówką miasta 70km/h za tirem...)
Zresztą ona na trasie potrafi zejść do niskich 6 litrów gdzie ja poniżej 9 nie dam rady.

Ale wracając do tematu, dzięki za uwagi [emoji106]
Piszesz o 5 latach gwarancji, dostałeś standardowo 3 lata + dokupiłeś 4 i 5 rok?
Te co dzisiaj oglądałem mają 2 lata (do przyszłego roku) i za 2800zl mogę dokupić na 3 i 4 rok/80kkm lub za 5700zl 3 i 4/140kkm , lub za 9000zl 3-6/180kkm.

Czy układ hybrydowy ma dłuższą gwarancję niż podstawowe 2 czy 3 lata, np. bateria która w niektórych elektrykach ma na 8 lat?

pozdr.

Napisano
2 godziny temu, leszcz napisał(a):

Piszesz o 5 latach gwarancji, dostałeś standardowo 3 lata + dokupiłeś 4 i 5 rok?

2 lata podstawy + 3 dokupione do chyba 120kkm.

2 godziny temu, leszcz napisał(a):

Czy układ hybrydowy ma dłuższą gwarancję niż podstawowe 2 czy 3 lata, np. bateria która w niektórych elektrykach ma na 8 lat?

O ile dobrze pamiętam na baterię jest 8 lat.