Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dmuchawa do liści

Featured Replies

Napisano

Czy przeciętna spalinowa dmuchawa do liści o mocy około 1,1KM  w cenie około 700 zł będzie przydatna w zimie do szybkiego usuwania świeżego śniegu? 

Chodzi o szybkie akcje typu podjazd do garażu, schody wejściowe, czy zdmuchnięcie tego białego gówna z samochodu parkującego od chmurką. Wiadomo, że jak zasypie wszystko to łopata, albo traktor w ruch. Ale tak doraźnie , kilka centymetrów spadnie i żeby nie łopatowac ci chwilę, tylko dmuchnać i żeby nie przyklepac chodząc po nim.

Napisano
  • Autor

Ok, niech będzie akumulatorowa. Ale czy da ten sam cug? Coś konkretnego polecisz w zestawie z akumulatorem, żeby chociaż 30 minut dmuchało jak wściekłe? 

Na oku mam takie dwa modele:

1. https://allegro.pl/oferta/dmuchawa-spalinowa-nax-5-5-kg-odkurzacz-do-lisci-14540562464

2. https://allegro.pl/oferta/daewoo-dmuchawa-spalinowa-odkurzacz-lisci-makita-14455808263

Nie mam z tymi urządzeniami styczności , po za stihlem , którego modelu nie pamiętam. W robocie go nam kupili do odmuchiwania maszyn z kurzu i trocin. To dmucha dość dobrze, no ale budżet X2, albo X3.

Napisano
Godzinę temu, karolchyla napisał(a):

Czy przeciętna spalinowa dmuchawa do liści o mocy około 1,1KM  w cenie około 700 zł będzie przydatna w zimie do szybkiego usuwania świeżego śniegu? 

Chodzi o szybkie akcje typu podjazd do garażu, schody wejściowe, czy zdmuchnięcie tego białego gówna z samochodu parkującego od chmurką. Wiadomo, że jak zasypie wszystko to łopata, albo traktor w ruch. Ale tak doraźnie , kilka centymetrów spadnie i żeby nie łopatowac ci chwilę, tylko dmuchnać i żeby nie przyklepac chodząc po nim.

Ja mam spalinową z dość mocnym dmuchem, ale nei pamiętam mocy.

Śnieg świeży tym zdmuchniesz z auta czy z chodnika, ale pytanie czy będzie się Tobie chciało to wyciągać i odpalać.

Śnieg nie może być przymarznięty czy mocno mokry. Natomiast co do kostki/schodów to nie używam, bo albo zawiewa (mróz) tak, że i tak to zaraz zasypie albo przymarza. Mokry czy przydeptany śnieg też nie zdmuchnie.

Za to dmuchawę bardzo często stosuje poza zimą. Rozpalam nią grilla, czyszczę dzieci :phi:, czy zdmuchuje podjazd lub liście jesienią.

Napisano
  • Autor

Wiesz jak będzie zatankowana i stała obok łopaty to kto wie, może będzie mi się chciało 😁. Zdaję sobie sprawę, że nie zrobię nią ściezki w głębokim, czy udeoptanym śniegu. Ale takie 0-10 cm świeżego puchu chyba odrzuci przedmną? W newralgicznych miejscach mam ściezki z kruszywa zrobione, oraz podjazd przed domem. Łopatowanie na kamyku jest upierdliwe. Na trawie, czy betonie to fajna robota.

Napisano
59 minut temu, karolchyla napisał(a):

Wiesz jak będzie zatankowana i stała obok łopaty to kto wie, może będzie mi się chciało 😁. Zdaję sobie sprawę, że nie zrobię nią ściezki w głębokim, czy udeoptanym śniegu. Ale takie 0-10 cm świeżego puchu chyba odrzuci przedmną? W newralgicznych miejscach mam ściezki z kruszywa zrobione, oraz podjazd przed domem. Łopatowanie na kamyku jest upierdliwe. Na trawie, czy betonie to fajna robota.

Tak właśnie u mnie wisi. Zatankowana, gotową do pracy. Aczkolwiek szybciej łopatą to ogarne, więc może dwa razy na początku sprawdziłem i dałem sobie spokój.

Napisano
20 godzin temu, karolchyla napisał(a):

Ja ostatnio odśnieżałem samochody dmuchawką 3 kW elektryczną. Dało radę, mokry śnieg ładnie zdmuchnęła.