Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator w t-jet- wymienić czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie- w linei t-jet z 2009 r. (167 kkm) mam oryginalny alternator, który- wydaje mi się, że trochę wyje (nie ma masakry, ale brzmi to tak niejednoznacznie) . Patrzyłem wzrokowo- nie ma śladów pęknięcia, rysy itd. To tzw. wycie- może to być też tak słyszana praca łożysk. Natomiast wybieram się nim w końcu lipca do Grecji i Bułgarii, no i nie wiem- wymienić profilaktycznie altek czy dać sobie spokój jeśli nie ma ryski ani pęknięcia. Macie jakieś doświadczenia (z autopsji) z altkami w t-jetach- 167 kkm to dużo na ori altek czy zazwyczaj chodzą dłużej? Dzięki za wszystkie sugestie.

Napisano

Jesteś pewien że to np nie pasek hałasuje? Ja bym podjechał do mechaniora niech zrzuci pasek (albo nawet niech go wymieni jeśli ma już parę lat) i się okaże czy łożysko ma luzy, czy ciężko chodzi itp. Myślę że koszt sporo mniejszy niż problem gdzieś w trasie za granicą czy wymiana alternatora - bo może niema takiej potrzeby. Pompa też może hałasować - bez zrzucenia paska to trochę jak wróżenie z fusów

Napisano
  • Autor

W sumie, to sam mogę go zrzucić (a właściwie oba, bo od wspomagania też). Z tym, że łożyskami to się aż tak nie przejmuję, bo znowu nie wyją aż tak mocno. Posłucham jeszcze stetoskopem alternator.

Napisano
W dniu 29.06.2024 o 00:09, Darcolo napisał(a):

W sumie, to sam mogę go zrzucić (a właściwie oba, bo od wspomagania też)

Oba paski napędzane są przez koło pasowe, które zamontowane jest na kole z klinem na wale, które to koło w pewnych okolicznościach lub sobie wspomniany klin zerwać. Wtedy do roboty jest głowica. Warto o tym pamiętać.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, bochumil napisał(a):

Oba paski napędzane są przez koło pasowe, które zamontowane jest na kole z klinem na wale, które to koło w pewnych okolicznościach lub sobie wspomniany klin zerwać. Wtedy do roboty jest głowica. Warto o tym pamiętać.

Wymieniałem pasek rozrządu u gościa który pracował w serwisie za granicą - mam nadzieję, że nie dotykał śruby tego koła. Zresztą od wymiany paska trochę już minęło i na razie ok.