Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym usunąć klej z pianką?

Featured Replies

Napisano

Do plastikowego okna mam przyklejone prowadnice rolet okiennych. Taka pianką z klejem o grubości ok. 1 mam. Nożem sobie odetnę prowadnice ale zostanie resztka tej pianki i klej. Czym to usunąć? Wiem, że są specjalne środki ale potrzebował bym podanie konkretnej nazwy bo jak wpisuje w allegro to kupę różnych produktów wychodzi i nie wiem co kupić. 

Napisano

Wszystko na podbudowie benzyny ekstrakcyjnej .

Czystej raczej nie dostaniesz - sprawdzaj proporcje im więcej tym lepiej .

Radze sprawdzić ten rozpuszczalnik co kupisz czy ci framugi okna nie topi .

Napisano
  • Autor
Napisano

Konkretnie to raczej nikt Ci nie odpowie - podając typ rozpuszczalnika - bo co do struktury pianki i kleju które służyły do przytwierdzenia prowadnic rolet to tylu ilu jest producentów tylu będziesz miał producentów rozpuszczalnika do ich usuwania .

Co chcesz przeczytać ze ktoś użył  "cx80 bo u mnie sie sprawdziło "

A u Ciebie futrynę okienną  stopi

Z równym powodzeniem powiem Ci ze u mnie w domu na banderozie przy zmianie rolet do usuwania kleju z prowadnic używałem bedzyny do zapaliczki zip-po

Napisano
3 godziny temu, Randar napisał(a):

Do plastikowego okna mam przyklejone prowadnice rolet okiennych. Taka pianką z klejem o grubości ok. 1 mam. Nożem sobie odetnę prowadnice ale zostanie resztka tej pianki i klej. Czym to usunąć? Wiem, że są specjalne środki ale potrzebował bym podanie konkretnej nazwy bo jak wpisuje w allegro to kupę różnych produktów wychodzi i nie wiem co kupić. 

Używam do usuwania taśm dwustronnych "toffee disc", nie wiem jaka jest prawidłowa polska nazwa. W porównaniu do benzyny ekstrakcyjnej to jest to dużo lepsze rozwiązanie. Da się tym też działać na plastiku ale trzeba uważać na obroty. Polecam :ok:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Igorek napisał(a):

Używam do usuwania taśm dwustronnych "toffee disc", nie wiem jaka jest prawidłowa polska nazwa. W porównaniu do benzyny ekstrakcyjnej to jest to dużo lepsze rozwiązanie. Da się tym też działać na plastiku ale trzeba uważać na obroty. Polecam :ok:

słyszałem o tym ... metoda mechaniczna. 

Znalazłem taki filmik na YT, a preparat mam chyba w pracy. Sprawdzę czy faktyczniw działa i kupię sobie.

Edytowane przez Randar

Napisano
28 minut temu, Igorek napisał(a):

na ramie to raczej za duże ryzyko przegrzania, na lakierze na aucie to działa super

Napisano
Godzinę temu, chris_66 napisał(a):

na ramie to raczej za duże ryzyko przegrzania, na lakierze na aucie to działa super

Usuwamy tym wszelkie taśmy dwustronne i zawsze się da. Ale musi to robić osoba, która zna się na rzeczy bo rzeczywiście przegrzać łatwo.

Napisano
5 godzin temu, Randar napisał(a):

i nie wiem co kupić. 

Mellerud do usuwania naklejek. Kupisz i nie będziesz chciał nic innego.

Napisano
  • Autor

Spray TESA załatwił temat. Ok. 7 mb pianki z klejem usunięte w ok. 1 godzinę. Nie schodziło może samo po spryskaniu ale przy pomocy plastykowej szpachelki dość sprawnie to poszło.