Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klątwę AdBlue mam i ja 1,5 BlueHDI

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Skoro oni maja inna wersje umowy to Ty masz niewlasciwa. W uch sa inne zapisy. No czego nie rozumiesz? default_wink.gif

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No tego że na ich wersji umowy nie ma mojego podpisu, a na mojej są zarówno moje jak i osoby reprezentującej Stellantis ;-))))
Napisano
2 minuty temu, Fili_P napisał(a):

No tego że na ich wersji umowy nie ma mojego podpisu, a na mojej są zarówno moje jak i osoby reprezentującej Stellantis ;-))))

Obstawiam, ze beda probowac podciagnac DPF pod czesc zuzywajaca sie eksploatacyjnie.

Te sa wylaczone, a to co masz wymionie w umowie, to sa jedynie przyklady a nie pelna lista.

Pewnie znowu bez prawnika sie nie obejdzie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor

Przy 3000 stopni, to ten kat juz dawno by sie stopil i splynal pod auto [emoji6]

Ale ciekawe bo sytuacja powtarzalna. Pierwsze 10 minut jazdy, potem spokój.

Przy okazji wzięli jeszcze raz auto na podnośnik zobaczyć czy po tej kostce brukowej nie ma tam jednak jakiś większych uszkodzeń, które się zakamuflowany i wyszły z czasem....ale poza rysami na puszce środkowego tłumika i na osłonie plastiku silnika co było widać od razu po nic co by sugerowało problemy :-//d1429e2a80c7e80b47324b08c930691d.jpgca9e03600244d0dc7ae3e88e999c5f7c.jpg
Napisano
  • Autor

Obstawiam, ze beda probowac podciagnac DPF pod czesc zuzywajaca sie eksploatacyjnie.
Te sa wylaczone, a to co masz wymionie w umowie, to sa jedynie przyklady a nie pelna lista.
Pewnie znowu bez prawnika sie nie obejdzie.

Spoko. Ja to rozumiem. Producent przewiduje pierwsze czynności obsługowe przy FAPie przy 180kkm. Nic więcej nie wymagam. Nawet nie buntowalbym się jakby padł te 10-20 może nawet i 30% przebiegu wcześnie. Ale nie qrna 69 ze 180 przy w zasadzie idealnych warunkach użytkowania dla tego elementu :-//

Napisano

Spoko. Ja to rozumiem. Producent przewiduje pierwsze czynności obsługowe przy FAPie przy 180kkm. Nic więcej nie wymagam. Nawet nie buntowalbym się jakby padł te 10-20 może nawet i 30% przebiegu wcześnie. Ale nie qrna 69 ze 180 przy w zasadzie idealnych warunkach użytkowania dla tego elementu :-//

70kkm to faktycznie zart, niestety ten 1,5hdi to tez nie jest taki bezpieczny wybor jak sie moglo wydawac 😕

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Auto nie dojechało nawet 100km od wyjazdu z salonu i powtórka z rozrywki. Jutro laweta

Napisano
  • Autor

Zanim zgasiłem różnica ciśnień nie sugeruje że jest jakiś problem60db092c31aadd9c6b1fd7dbfa55960c.jpg

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Auto nie dojechało nawet 100km od wyjazdu z salonu i powtórka z rozrywki. Jutro laweta

Może czas zmienić serwis na inny? 

Napisano
  • Autor

W3citi został tylko Zdunek jako ASO Peugeota :-//

Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):

W3citi został tylko Zdunek jako ASO Peugeota :-//

No to faktycznie slabo 😕

Napisano
  • Autor

Dobra wymieklem. Znowu się powołali na nieistniejący zapis i zamknęli reklamacje.
Przekazałem całą dokumentację i korespondencję Radcy prawnemu.
Boli tylko to że trzeba będzie wyłożyć 8 koła a zanim potem coś się ruszy z jakimś sądem czy czymś minus koszty to kasa praktycznie nie do odzyskania :-//

Napisano
20 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Dobra wymieklem. Znowu się powołali na nieistniejący zapis i zamknęli reklamacje.
Przekazałem całą dokumentację i korespondencję Radcy prawnemu.
Boli tylko to że trzeba będzie wyłożyć 8 koła a zanim potem coś się ruszy z jakimś sądem czy czymś minus koszty to kasa praktycznie nie do odzyskania :-//

Dowiedz sie tez moze czy przy okazji nie lapiesz sie na ta akcje:

https://francuskie.pl/silnik-1-5-bluehdi-peugeot-i-citroen-760-tys-aut/

Nie wiem czy juz jest w PL, ale warto obserwowac...

Napisano
  • Autor

Dowiedz sie tez moze czy przy okazji nie lapiesz sie na ta akcje:
https://francuskie.pl/silnik-1-5-bluehdi-peugeot-i-citroen-760-tys-aut/
Nie wiem czy juz jest w PL, ale warto obserwowac...
To mnie rozbawiles. Akcja na PureTechy przyszła mniej więcej po półtorej roku w stosunku do tego co się działo we Francji. A jak ktoś zapłacił wcześniej z własnej kieszeni to kasa nie do odzyskania :-//
Napisano
  • Autor

...2a6450052d5f8bd946ca51e01bf125ee.jpg

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

...2a6450052d5f8bd946ca51e01bf125ee.jpg

Nie masz tam jakiegos oganietego serwisu od diesli, zeby zweryfikowac diagnoze ?

Moze zwyczajnie  olac ta "gwarancje" i kopanie sie po sądach, jesli da sie to ogarnc poza ASO duzo taniej?

IMHO wtryskiwacz Adbluse nie bedzie mial wplywu na uszkodzenie DPF, bo jest zazwyczaj zamontowany za DPF, a przed katem SCR od Nox.

Napisano
  • Autor

Nie masz tam jakiegos oganietego serwisu od diesli, zeby zweryfikowac diagnoze ?
Moze zwyczajnie  olac ta "gwarancje" i kopanie sie po sądach, jesli da sie to ogarnc poza ASO duzo taniej?
IMHO wtryskiwacz Adbluse nie bedzie mial wplywu na uszkodzenie DPF, bo jest zazwyczaj zamontowany za DPF, a przed katem SCR od Nox.
Mam. Dzwoniłem.
1.
Twierdzą że jest combo FAP i SCR w jednej puszcze i m.in. dlatego nie powinno się tego " prac".
2.
Jeżeli wtryskiwacz NOx przelewał to kryształy mocznika rzeczywiście mogły fizycznie uszkodzic kanały ( w tym warstwę katalityczna) FAPa i regeneracja nic nie da i tylko nowy FAP. Jedyny jaki znalazłem na Allegro 4500 + programowanie itd i się okaże że niewiele taniej niż 7900 w ASO :-//

Napisano
5 minut temu, Fili_P napisał(a):

Mam. Dzwoniłem.
1.
Twierdzą że jest combo FAP i SCR w jednej puszcze i m.in. dlatego nie powinno się tego " prac".
2.
Jeżeli wtryskiwacz NOx przelewał to kryształy mocznika rzeczywiście mogły fizycznie uszkodzic kanały ( w tym warstwę katalityczna) FAPa i regeneracja nic nie da i tylko nowy FAP. Jedyny jaki znalazłem na Allegro 4500 + programowanie itd i się okaże że niewiele taniej niż 7900 w ASO :-//

To faktycznie slabo 😕

Pozostaje miec nadzieje, ze uda Ci sie cos wyegzekwowac na drodze cywilnej :ok:

Zeby to padlo na amen przy 70kkm to naprawde zenada....

Napisano
  • Autor

To faktycznie slabo [emoji53]
Pozostaje miec nadzieje, ze uda Ci sie cos wyegzekwowac na drodze cywilnej :ok:
Zeby to padlo na amen przy 70kkm to naprawde zenada....
Policzyłem że drobne 2 stówki w trochę ponad 3 lata extra
Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Policzyłem że drobne 2 stówki w trochę ponad 3 lata extra

Hmm, chyba nie wiem o co chodzi ;]

Napisano
  • Autor

7900pln/40mcy
Ta jakby Ci sprzedawca sprzedał nowe auto i powiedział że musi Pan w ratach jeszcze dolozyc8 koła bo za 40 miesięcy padnie FAP :-)). Innymi słowy Stellantis co miesiąc przez 40 miesięcy rypal mnie na 2 stówki ekstra. Kwestia perspektywy ;-//

Napisano
  • Autor

Jezu ale Ci ludzie ze Stelantisa są przewidywalni ( albo co pewniejsze - mają procedury z dupy i co gorsza są one napisane świadomie przez management)

Radca przygotował pismo i każe czekać z płatna wymiana na odpowiedź. Dzisiaj byłem z drugim autem i przy okazji pytam ile czasowo zamówienie i wymiana żebym wiedział na co się nastawiać w kalendarzu.

I co...

Ciekawe czy byście zgadli ( kto śledził moje przeboje z PureTechem ten może się domyślać)

"Do wymiany będzie trzeba doliczyć koszty kaucji jeżeli będzie Pan zabierał starego DPF do ekspertyzy"

Prawie padłem ze śmiechu...przez łzy.

Uświadomiłem człowieka że każdy fragment tego samochodu jest moją własnością, a ustawodawca przewiduje kaucję tylko w przypadku akumulatorów.

"Ale to kaucja producencka, która nas obciąży jeżeli nie odeślemy starego FAPa"

Ale to już nie mój problem, a jak będą chcieli Państwo zatrzymać moja wlasnosc to ja nie będę miał najmniejszych oporów żeby od razu tu na miejscu wezwać policję.

"No w sumie racja. Pogadamy z Kierownikiem"

Znając życie zaraz się okaże to co w silnikach do PureTechow że potencjalne wymiany na nowe części za które ludzie płacili grubą kasę były de facto kapitalkami/ refurbami.

Żadnych wniosków z historii nie wyciągają. Będzie jazda

Napisano
2 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Jezu ale Ci ludzie ze Stelantisa są przewidywalni ( albo co pewniejsze - mają procedury z dupy i co gorsza są one napisane świadomie przez management)

Radca przygotował pismo i każe czekać z płatna wymiana na odpowiedź. Dzisiaj byłem z drugim autem i przy okazji pytam ile czasowo zamówienie i wymiana żebym wiedział na co się nastawiać w kalendarzu.

I co...

Ciekawe czy byście zgadli ( kto śledził moje przeboje z PureTechem ten może się domyślać)

"Do wymiany będzie trzeba doliczyć koszty kaucji jeżeli będzie Pan zabierał starego DPF do ekspertyzy"

Prawie padłem ze śmiechu...przez łzy.

Uświadomiłem człowieka że każdy fragment tego samochodu jest moją własnością, a ustawodawca przewiduje kaucję tylko w przypadku akumulatorów.

"Ale to kaucja producencka, która nas obciąży jeżeli nie odeślemy starego FAPa"

Ale to już nie mój problem, a jak będą chcieli Państwo zatrzymać moja wlasnosc to ja nie będę miał najmniejszych oporów żeby od razu tu na miejscu wezwać policję.

"No w sumie racja. Pogadamy z Kierownikiem"

Znając życie zaraz się okaże to co w silnikach do PureTechow że potencjalne wymiany na nowe części za które ludzie płacili grubą kasę były de facto kapitalkami/ refurbami.

Żadnych wniosków z historii nie wyciągają. Będzie jazda

Pewnie sie okaze, ze ta cena za FAP obowiazuje przy zostawieniu starego, a jak chcesz zabrac to smialo ale zaplacisz odpowiednio wiecej ;)

Nie sadze zeby rabat za zostawienie "zlomu" do utylizacji byl nielegalny, oni tez maja prawnikow i raczej dzialaja zgodnie z wytycznymi.

W Citroenie maja caly program regeneracji gratow "Sustainera", ktorym sie chwala w katalogu ;]

image.png.08d630f7226478d0d39910ecec5b5637.png

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Pewnie sie okaze, ze ta cena za FAP obowiazuje przy zostawieniu starego, a jak chcesz zabrac to smialo ale zaplacisz odpowiednio wiecej ;)

Nie sadze zeby rabat za zostawienie "zlomu" do utylizacji byl nielegalny, oni tez maja prawnikow i raczej dzialaja zgodnie z wytycznymi.

Ale przyznasz, że "rabat za" to co innego niż "kaucja za" 😉 (efekt będzie ten sam dla mnie niestety kwotowo) ... ALE! potem w kontekście prawnym Rzecznik to ocenia jako negatywną praktykę i utrudnianie życia klientowi i ma "punkt zaczepienia" do walki z firmą na szczęście 🙂

Pokazywałem tu też oferty z propozycji wymiany silnika w PureTechu jak walczyłem (co Rzecznik także ocenił jako negatywną praktykę i też to wykorzystał ostatecznie). Na ofercie pech dla nich chciał, że w Kuleju na propozycji wymiany i kosztorysie pojawiła się pozycja "wymiana", "roboczogodziny" itd i pojawiła się też pozycja "silnik kod część: nowa" - a ostatecznie się przyznali, że silnik jest de facto regenerowany (oczywiście z zastosowaniem najwyższych standardów itd pierdolety jak w tej ulotce co wstaiłeś), ale Konsument w żaden sposób nie jest o tym "należycie" poinformowany przed zleceniem usługi

Edytowane przez Fili_P

Napisano

Ale przyznasz, że "rabat za" to co innego niż "kaucja za" 😉 (efekt będzie ten sam dla mnie niestety kwotowo) ... ALE! potem w kontekście prawnym Rzecznik to ocenia jako negatywną praktykę i utrudnianie życia klientowi i ma "punkt zaczepienia" do walki z firmą na szczęście 🙂

Pisz tutaj jak sie sprawa rozwija, bo w ciula leca po calosci...

W sumie to troche wspoczluje dilerom, to na nich wylewa sie to cale szambo z centrali Stellantis.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pisz tutaj jak sie sprawa rozwija, bo w ciula leca po calosci...

W sumie to troche wspoczluje dilerom, to na nich wylewa sie to cale szambo z centrali Stellantis.

Tak m.in. dlatego liczba dilerów Stelantisa w ostatnich kilku latach w Polsce (i nie tylko) odczuwalnie się zmieniła - na minus.

Ja natomiast nie mogę zrozumiec dlaczego oni wciąz maja taką wysoka sprzedaż en block w Europie :-//

Edytowane przez Fili_P

Napisano
W dniu 28.10.2024 o 17:04, Fili_P napisał(a):

Ja natomiast nie mogę zrozumiec dlaczego oni wciąz maja taką wysoka sprzedaż en block w Europie

Bo są klienci, którzy nie będą wykupować tego złomu z leasingu a stosunek jakości do ceny w przypadku Opla Mokki, Corsy czy Astry jest kuszący.

Napisano
5 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Bo są klienci, którzy nie będą wykupować tego złomu z leasingu a stosunek jakości do ceny w przypadku Opla Mokki, Corsy czy Astry jest kuszący.

Jest tez masa ludzi, ktora kreci relatywnie niewielkie przebiegi...

Jak sie robi rocznie 5-10kkm, wymienia olej raz w roku to jest duza szansa, ze problem wystapi u 2-3 wlasciciela.

Szczegolnie teraz po zmianie interwalu rozrzadu na max 6 lat.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Jest tez masa ludzi, ktora kreci relatywnie niewielkie przebiegi...

Jak sie robi rocznie 5-10kkm, wymienia olej raz w roku to jest duza szansa, ze problem wystapi u 2-3 wlasciciela.

Szczegolnie teraz po zmianie interwalu rozrzadu na max 6 lat.

Dokładnie tak. To też jest powód, dla którego te samochody są wybierane przez klientów.

Napisano
  • Autor

Ktoś pomoże w interpretacji?5fd9d5c7bf1dd3219e2f36f65c1bc287.jpg

Napisano
11 minut temu, Fili_P napisał(a):

Ktoś pomoże w interpretacji?5fd9d5c7bf1dd3219e2f36f65c1bc287.jpg

Tu masz z chata GPT, ale nie wiem czy Ci pomoze ;)

P0513 62:

P0513 generally refers to an issue with the "Immobilizer Key" or "Key Not Detected" error. This code indicates that the engine control unit (ECU) is not recognizing the key or there is a problem with the immobilizer system. The "62" at the end may refer to a specific sub-code or manufacturer-specific detail, which could indicate a more specific issue related to the immobilizer system.

Possible Causes: Faulty key, malfunctioning immobilizer system, issues with the ECU, or wiring problems.

P20EE 92:

P20EE is related to the "Reductant System Performance" or "Reductant Quality Issue." This code typically indicates a problem with the diesel exhaust fluid (DEF) system, which is used in diesel engines to reduce emissions. The "92" may indicate a specific sub-code that provides additional detail about the nature of the fault.

Possible Causes: Low DEF level, contaminated DEF, faulty DEF injector, or issues with the NOx sensor.

Recommended Actions:

For P0513, check the key and immobilizer system. You may need to reprogram the key or inspect the wiring and connections related to the immobilizer.

For P20EE, check the DEF level and quality. If the fluid is low or contaminated, replace it. Additionally, inspect the DEF injector and NOx sensor for any faults.

If these issues persist, it may be advisable to consult a professional mechanic or a Peugeot dealership for further diagnostics and repairs.

Ten pierwszy od IMMO moglo wyrzucic jak dlugo kreciles i nie zapalal.

Napisano
  • Autor

Tu masz z chata GPT, ale nie wiem czy Ci pomoze [emoji6]

P0513 62:
P0513 generally refers to an issue with the " the "Reductant System and repairs.

Ten pierwszy od IMMO moglo wyrzucic jak dlugo kreciles i nie zapalal.
Hehehe
Odpowiedz oficjalna z serwisu ASO Zdunek... I to ma być niby podstawa wymiana FAP

Nie da rady " kręcić". Blokuje rozruch tak że co najwyżej zapłon ekranik i zegary uruchamia/ podswietla
Napisano
4 minuty temu, Fili_P napisał(a):

Hehehe
Odpowiedz oficjalna z serwisu ASO Zdunek... I to ma być niby podstawa wymiana FAP

Nie da rady " kręcić". Blokuje rozruch tak że co najwyżej zapłon ekranik i zegary uruchamia/ podswietla

Bardzo mozliwe, ze jest taka blokada ze wzgledu na normy spalin jak FAP jest padniety...

Napisano
  • Autor

Bardzo mozliwe, ze jest taka blokada ze wzgledu na normy spalin jak FAP jest padniety...

Tak. to dokładnie jest niby uzasadnienie. Że nie spełnia warunków jakie miał dopuszczone m.in. w homologacji
Napisano
W dniu 30.10.2024 o 23:09, Fili_P napisał(a):

Tak. to dokładnie jest niby uzasadnienie. Że nie spełnia warunków jakie miał dopuszczone m.in. w homologacji

Jak tam sytuacja na froncie?  Naprawiles za swoje i bedziesz dochodzil zwrotu?

Czy fura dalej uceglona i sie z nimi przepychasz? 😕

Napisano
  • Autor

Jak tam sytuacja na froncie?  Naprawiles za swoje i bedziesz dochodzil zwrotu?
Czy fura dalej uceglona i sie z nimi przepychasz? [emoji53]
Naprawiam za swoje i rzecznik oraz kancelaria odpalone.
Z tym że ...... Czekamy na cześć ....więc fura 3 tydzień uceglona. :-//
Napisano
  • Autor

...

FAP.jpg

Napisano
4 godziny temu, Fili_P napisał(a):

...

FAP.jpg

Na bogato trzeba przyznac ;] Najbardziej mi sie podoba wyszukanie usterki za 650 i proba po naprawie za kolejne 250 :facepalm:

Niech ich wuj strzeli, mam nadzieje ze uda sie odzyskac, jesli nie calosc to chociaz wiekszosc.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Na bogato trzeba przyznac ;] Najbardziej mi sie podoba wyszukanie usterki za 650 i proba po naprawie za kolejne 250 :facepalm:

Niech ich wuj strzeli, mam nadzieje ze uda sie odzyskac, jesli nie calosc to chociaz wiekszosc.

Ja już teraz mogę z dużym prawdopodobieństwem zakładać jak to się skończy ale czekam na relacje ;]

Napisano
18 minut temu, Igorek napisał(a):

Ja już teraz mogę z dużym prawdopodobieństwem zakładać jak to się skończy ale czekam na relacje ;]

Jak sprawa pojdzie do sądu, to pewnie troche poczekamy na rezultat...

Napisano
  • Autor
Ja już teraz mogę z dużym prawdopodobieństwem zakładać jak to się skończy ale czekam na relacje default_zlosnik.gif
Dawaj.
Jeżeli znasz szczegóły które mogą pomóc będę wdzieczny
@Igorek
Napisano
3 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Dawaj.
Jeżeli znasz szczegóły które mogą pomóc będę wdzieczny
@Igorek

W skrócie: obstawiam, że jeśli uda się naprawić (co nie jest takie pewne) to cały proces odzyskiwania kasy będzie ciągnął się na tyle długo, że zostaniesz wielkim wrogiem koncernu ze wstrętem do wszystkich jego produktów. A jak już kieeeedyś cała ta sprawa się zakończy to prawdopodobnie stwierdzisz, że lepiej byłoby jednak zapłacić za naprawę w niezależnym warsztacie i dochodzić zwrotu pieniędzy albo splunąć w stronę stellantis, niż być bogatszym o nabyte doświadczenia z walki o prawidłowe wykonanie ich zasranego obowiązku.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Jak sprawa pojdzie do sądu, to pewnie troche poczekamy na rezultat...

To akurat coś, czego możemy być pewni już teraz.

A tak przy okazji, u mnie w pracy dziś był jakiś poważny dyrektor ze stellantis, podobno mamy spore szanse na duży kontrakt w przyszłym roku. Oj będzie co robić ;]

Napisano
6 godzin temu, Igorek napisał(a):

W skrócie: obstawiam, że jeśli uda się naprawić (co nie jest takie pewne) to cały proces odzyskiwania kasy będzie ciągnął się na tyle długo, że zostaniesz wielkim wrogiem koncernu ze wstrętem do wszystkich jego produktów. 

Po przebojach z Pure tech ten etap ma juz raczej dawno za soba ;) 

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Igorek napisał(a):

W skrócie: obstawiam, że jeśli uda się naprawić (co nie jest takie pewne) to cały proces odzyskiwania kasy będzie ciągnął się na tyle długo, że zostaniesz wielkim wrogiem koncernu ze wstrętem do wszystkich jego produktów. A jak już kieeeedyś cała ta sprawa się zakończy to prawdopodobnie stwierdzisz, że lepiej byłoby jednak zapłacić za naprawę w niezależnym warsztacie i dochodzić zwrotu pieniędzy albo splunąć w stronę stellantis, niż być bogatszym o nabyte doświadczenia z walki o prawidłowe wykonanie ich zasranego obowiązku.

OK. Dziękuję za Twoją opinię.

Przypomnij mi Ty mieszkasz i pracujesz poza PL w jakims cywilizowanym kraju prawda? Dobrze pamiętam?

Odpowiedz mi prosze na jedno pytanie zanim napisze ocoś od siebie jako komentarz do Twojej wypowiedzi.

Dlaczego w OZIlandzie czy Stanach to konsument "jest w prawie" i Firmy typu Volkswagen dostaja "po przysłowiowej dupie" w przypadku DieslGate? a w Polandii tak sięnie dzieje?

Tytułem wstępu. Nadmienię tylko. Nie wiem czy śledziłeś moje perypetie z moim drugim autem. Też Peugeotem 2008 z PureTechem... i jaki był efekt moich działań w skali kraju?

@Igorek

Napisano
30 minut temu, Fili_P napisał(a):

Tytułem wstępu. Nadmienię tylko. Nie wiem czy śledziłeś moje perypetie z moim drugim autem. Też Peugeotem 2008 z PureTechem... i jaki był efekt moich działań w skali kraju?

@Igorek

Serio myslisz, ze Twoj przypadek sprawil, ze Stellantis wprowadzil rozszerzona gwarancje na 10 lat w PL ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Po przebojach z Pure tech ten etap ma juz raczej dawno za soba ;) 

Wg mnie niekoniecznie. Wciąż wierzy, że fabryczna gwarancja zapewni przyzwoitą naprawę i brak dalszych problemów. A z tym w stellantis zawsze słabo.

32 minuty temu, Fili_P napisał(a):

OK. Dziękuję za Twoją opinię.

Przypomnij mi Ty mieszkasz i pracujesz poza PL w jakims cywilizowanym kraju prawda? Dobrze pamiętam?

Odpowiedz mi prosze na jedno pytanie zanim napisze ocoś od siebie jako komentarz do Twojej wypowiedzi.

Dlaczego w OZIlandzie czy Stanach to konsument "jest w prawie" i Firmy typu Volkswagen dostaja "po przysłowiowej dupie" w przypadku DieslGate? a w Polandii tak sięnie dzieje?

@Igorek

Kraj, w którym żyję różnie się głównie tym, że mnóstwo samochodów branych jest w najem długoterminowy oraz istnieje bardzo słaba kultura motoryzacyjna. Ludzie "kupują" nówki głównie myśląc o racie miesięcznej a po dwóch latach najczęściej "biorą" w ten sam sposób kolejny. Nie dotyczy ich zatem często problem wieloletniego użytkowania.

Jeśli ktoś natomiast decyduje się na dłuższą przygodę z samochodem to z reguły dość mało o nim wie i jeździ, bo auto jeździ, i dolewa oleju bo auto tego chce. Jak się silnik całkiem wysra to (i tu kolejne różnice) samochód jest naprawiany poprzez wymianę silnika (koszt podobny co w PL) albo sprzedawany jako uszkodzony. W obu przypadkach zarabiając tu jednak więcej niż w PL, właściciel bardziej skłonny jest machnąć ręką i kupić coś innego, albo po prostu nowego.

Szczerze nie wiem jak bardzo palący jest problem z puretechem na rynku brytyjskim i jak zachowują się serwisy na zgłaszanie problemów. Jedyny przypadek jaki znam to kolega, któremu silnik padł, samochód zdecydowanie po gwarancji. Dał do mechanika, zapłacił kilka tysięcy i jeździ dalej. Trochę głupio, bo sam mu ten silnik polecałem ale z drugiej strony dla niego to pewnie okolice jednej wypłaty i nawet jak się to stało to nie wydzwaniał co robić tylko dowiedziałem się po czasie że on już po remoncie.

Wiesz czy nie wiesz ale przypomnę, że blisko współpracujemy ze Stellantis. I na pewne sprawy nie ma rozwiązania. Możesz zgłaszać problemy, jeździć po serwisach i oni nie będą w stanie zrobić niczego!

Jeśli chcesz być zbawcą i walczyć o lepsze jutro to możesz nakręcać afery, przetrzymywać swój samochód w serwisie i angażować jakieś media. Jeśli jednak bardziej chcesz mieć pewny środek transportu to moim zdaniem napraw go po kosztach i przełknij koszt albo napraw zgodnie z procedurami i walcz tylko o zwrot, choćby tylko części kasy.

I na koniec nie zapomnij sprzedać :ok:

Napisano
2 minuty temu, Igorek napisał(a):

Wg mnie niekoniecznie. Wciąż wierzy, że fabryczna gwarancja zapewni przyzwoitą naprawę i brak dalszych problemów. A z tym w stellantis zawsze słabo.

Kraj, w którym żyję różnie się głównie tym, że mnóstwo samochodów branych jest w najem długoterminowy oraz istnieje bardzo słaba kultura motoryzacyjna. Ludzie "kupują" nówki głównie myśląc o racie miesięcznej a po dwóch latach najczęściej "biorą" w ten sam sposób kolejny. Nie dotyczy ich zatem często problem wieloletniego użytkowania.

A co sie dzieje z tymi autami po najmie? Przeciez ich nie zlomuja [o 2-3 latach ;)

Biorac pod uwage, ze macie RHD to nie da sie ich sprzedac na kontynent.

IMHO musi je wchlonac rynek wewnetrzny i pewnie jezdza az padna...

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

A co sie dzieje z tymi autami po najmie? Przeciez ich nie zlomuja [o 2-3 latach ;)

Biorac pod uwage, ze macie RHD to nie da sie ich sprzedac na kontynent.

IMHO musi je wchlonac rynek wewnetrzny i pewnie jezdza az padna...

Tak, idą na rynek wtórny. Jest sporo firm sprzedających je z zachowaniem pewnych standardów i gwarancją. Polega to na tym, że samochód jest wizualnie jak nowy, ma przyzwoity stan mechanicznie i dawana jest gwarancja na kilka miesięcy. Po roku taki samochód jest już jak każdy inny używany, wszystko może się zepsuć i najczęstsza poradą jest "miej samochód na gwarancji" czyli nowy albo niedawno kupiony od renomowanego sprzedawcy.

Inna sprawa, że dużo samochodów po lekkich kolizjach jest spychana na rynek "rozbitków", które przestają się liczyć jako pełnowartościowe. Ktoś je odkupuje i albo naprawia, albo idą na części.

Napisano
44 minuty temu, Igorek napisał(a):

Tak, idą na rynek wtórny. Jest sporo firm sprzedających je z zachowaniem pewnych standardów i gwarancją. Polega to na tym, że samochód jest wizualnie jak nowy, ma przyzwoity stan mechanicznie i dawana jest gwarancja na kilka miesięcy. Po roku taki samochód jest już jak każdy inny używany, wszystko może się zepsuć i najczęstsza poradą jest "miej samochód na gwarancji" czyli nowy albo niedawno kupiony od renomowanego sprzedawcy.

Inna sprawa, że dużo samochodów po lekkich kolizjach jest spychana na rynek "rozbitków", które przestają się liczyć jako pełnowartościowe. Ktoś je odkupuje i albo naprawia, albo idą na części.

U nas Stellantis tez sprzedaje takie auta przez program Spoticar: https://www.spoticar.pl/

Niedawno dosc duzy plac otworzyli kolo mnie, sporo mlodych aut tam maja.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Serio myslisz, ze Twoj przypadek sprawil, ze Stellantis wprowadzil rozszerzona gwarancje na 10 lat w PL ;)

Serio myślę, że się przyczynił że stało się to o tydzień szybciej ;-)))