Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pergola na taras - nietypowy rozmiar - materiał/rozważania

Featured Replies

Napisano

Cześć, 

mam spory taras w bloku i chciałbym go jakoś sensownie wykorzystywać, akurat poprzednia aranżacja w postaci drewnianych donic i kratek ażurowych dogorywa - rośliny zaatakował opuchlak, z którym walczę bezskutecznie kolejne lata, a doniczki się rozpadają - czas na zmiany. 

Taras jest w kształcie odwróconej L  - wymiary - długi bok - 14x2m, krótszy 7,5x1,7m 

Krótszy bok jest od strony wschodniej z widokiem na sąsiadów -  dłuższy od zachodnio/pólnocnej z dużo lepszą perspektywą widokowo słoneczną 😄 

Tak było - na krótkim boku - kratki na których usiłowałem wyhodować bluszcza - z mizernym skutkiem 😄  opuchlak to jeden, dwa, że to 7 kondygnacja a bluszcz nie przepada za wiatrem w zimie. I jedno z drugim spowodowało, że stan obecny jest raczej opłakany. 

DSC_4260.JPG.046af154d171350acb57aea3f72616e0.JPG

Na długim boku bywało przyjemnie

DSC_4329.JPG.984db0a77f0da00ec816b7e9f51377d5.JPG

No i do brzegu. 

Na krótkim boku chcę utrzymać kratki - znalazłem takie jak mi się podobają

Jagram Oslo (są w różnych rozmiarach - max 180x180)

022303_kratka_oslo2.jpg

I jest też pomysł na zrobienie czegoś w rodzaju pergoli, żeby pod nią podwiesić jakieś rozwijane zadaszenie.

Myślę nad zrobieniem konstrukcji drewnianej - bo spawać nie umiem i nie mam czym 😄 a drewno jest bardziej plastyczne jeżeli chodzi o obróbkę i np łączenie elementów czy mocowanie do konstrukcji kratek czy zadaszenia

Kantówka + łączniki stalowe

image.png.8018d3498e6aa15c4f41949e7d519608.png

image.png.bb8aacd916ca036c6914555bcbb0a5dc.png

I teraz pierwszy dylemat - jakie parametry kantówki - wstępnie znalazłem 7x7 i 9x9cm i pasujące do nich systemy łączników. Max długość tych kantówek to 3m - uwisi to bez zmiany kształtu jak będzie bez podparcia w środku? W firmach robiących na wymiar robią z elementów 9x16cm

image.png.c67079e33e031c6a102230b896fb6c3c.png

Daszek próbowałbym podwiesić coś z gotowca po ucięciu kawałka (bo mają wysięg 3m, a ja potrzebuje 2m) - szyte na wymiar to jakieś kosmiczne koszty (podobnie zresztą jak pergole na wymiar)

więc może coś z takiego same szyny z materiałem? albo olać drewno i zostać przy tych chinczykach? Jak to jakoś zlapię do ściany to może będzie stabilne 

image.png.8aa298622cfb60bcac8c9dcbebcd13a1.png

są też takie przyścienne 

image.png.5ce17f87b2164c66a12ea8d7a79bc009.png

szmata się schowa pod daszek więc nie będzie łapać wody czy śniegu. Za wyjątkiem małego fragmentu na krótszej ścianie - tam by trzeba jakieś nakrycie wykombinować. 

Ile chce przeznaczyć? jak najmniej 😄 jak zerkałem na wyceny online - to sama pergola na wymiar to koszty rzędu 5-7k, a szmata zadaszenia drugie tyle. Cytując klasyka 

image.png.0b4fcf9ef6776ff4564d9422757f0ca6.png

Podsumowując - czy drewno to dobry pomysł?

czy 7x7 czy 9x9cm przy 3m długości da radę czy będzie się obwieszać?

Jakieś inne pomysły, opcje, propozycje? 

Edytowane przez Filipfm

Napisano

A bierzesz pod uwagę jakąś wichurę?

Nie odleci Ci to?

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, zzzz napisał(a):

A bierzesz pod uwagę jakąś wichurę?

Nie odleci Ci to?

biorę 😄 dlatego jeszcze nie zacząłem budowy tylko robię "rysercz"

Napisano

7x7 będzie słabo wyglądać.  Bierz 9×9 jak nie 10x10 i najlepiej z drewna konstrukcyjnego kvh.

Napisano
W dniu 24.07.2024 o 15:53, Filipfm napisał(a):

teraz pierwszy dylemat

Kiedyś zmajstrowałem u siebie coś takiego. "Żagiel" zamawiałem na wymiar przez internet. Też mi żadne gotowce wymiarem nie pasowały. IMG_20210618_122353.jpg.7ce9b2d087c9028ef07a5c022ad05ab0.jpg