Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[a14net] Czasem nie odpala za pierwszym razem

Featured Replies

Napisano

Miałem ostatnio w a14net wymienianą głowicę (na starej pojawiły się pęknięcia i przedmuchy przez gniazdo świecy), czyli góra silnika rozbebeszona konkretnie.

Od tego zdarza się, że czasem auto nie odpala za pierwszym razem.

Gdzieś wyczytałem, że to problem "przestawionych impulsatorów na kole zmiennych faz rozrządu"

Jak to na 100% zdiagnozować i ustawić/naprawić?

PS. Na kompie błędów brak.

Napisano

Musisz mieć blokady do ustawiania rozrządu. Bez nich możesz sprawdzić to tylko oscyloskopem.

Napisano
  • Autor
W dniu 29.08.2024 o 20:51, Orochimaru napisał(a):

Musisz mieć blokady do ustawiania rozrządu. Bez nich możesz sprawdzić to tylko oscyloskopem.

A jak już założę blokady to co dalej?

Gdzie są (co to jest) te impulsatory? Może mają jakąś inną nazwę i nie mogę ich znaleźć?

Edytowane przez tomeq77

Napisano

Impulsatory to są koła z wycięciami, które są na przedzie kół pasowych. Z nich czytają położenie wałków czujniki na obudowie. Te koła nie mają wpustów i są ustalane tylko blokadami.

Napisano
  • Autor
W dniu 4.09.2024 o 19:46, Orochimaru napisał(a):

Impulsatory to są koła z wycięciami, które są na przedzie kół pasowych. Z nich czytają położenie wałków czujniki na obudowie. Te koła nie mają wpustów i są ustalane tylko blokadami.

No i auto wraca od mechanika. 

Wszystko zostało rozebrane i od nowa oczywiście na blokadach złożone. Wg mechanika w taki sam sposób, jak było wcześniej. I oczywiście u niego pali za każdym razem.

Zaczyna jeż mnie drażnić tekst "Jeździć, obserwować" :( 

• 1 miesiąc później...
Napisano

W taki sam sposób złożone tylko teraz na blokadach.....a wcześniej nie. Jestem tego niemal pewny :)

Napisano
  • Autor
W dniu 25.10.2024 o 08:05, nuba98 napisał(a):

W taki sam sposób złożone tylko teraz na blokadach.....a wcześniej nie. Jestem tego niemal pewny :)

Rozebrane, złożone ponownie, a problem dalej występuje.

Wymieniłem zawór par paliwa (gdzieś wyczytałem, że to on może powodować takie cyrki), ale to nie pomogło.

ps. Dodatkowo doszedł spory wyciek spod obudowy filtra oleju.

Napisano

Skoro mamy lpg na pokładzie, to może być cieknący wtryskiwacz gazowy.

Podczas pracy na gazie, ściągnij kabelek z elektrozaworu przy parowniku. Poczekaj, aż silnik przełączy się na benzynę i dopiero wtedy go zgaś. Następnego dnia, sprawdź, czy odpala poprawnie.

Napisano
8 godzin temu, Orochimaru napisał(a):

Skoro mamy lpg na pokładzie, to może być cieknący wtryskiwacz gazowy.

Podczas pracy na gazie, ściągnij kabelek z elektrozaworu przy parowniku. Poczekaj, aż silnik przełączy się na benzynę i dopiero wtedy go zgaś. Następnego dnia, sprawdź, czy odpala poprawnie.

wtryskiwacz  lpg może i cieknąc ale to właśnie elektro zawór odcina gaz do wtryskiwacza, pierwszym objawem zacinającego sie elektrozaworu jest zabrudzenie iglicy i brak przełączenia na lpg przy porannej jeździe, jeśli chcemy sprawdzić czy lpg ma wpływ na złe funkcjonowanie silnika to robimy to tak,

na uruchomionym silniku i pracy na lpg idziemy do tyłu auta i zakręcamy zawór na butli, silnik jeszcze spory czas będzie pracował  na lpg zanim go wypali z układu, po wypaleniu  lpg z układu silnik zgaśnie i wtedy mamy pewność że nie ma w całym układzie lpg

Napisano

Kolega Orochimaru ma rację....sąsiad walczył z Mitsubishi , bo często po nocy nie odpalało a przyczyną były wtryski LPG które po dłuższym postoju puszczaly gaz i nie szlo odpalic, dodam że temat mu się zaczal od czasu założenia LPG. Co do zaworu par to jeszcze sprawdź rurkę idącą nad rozrzadem czy nie pęknięta i zaworek na kolektorze dolotowym .....