Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym wyczyścić żelazo w zbiorniku ?

Featured Replies

Napisano

Mam do wyczyszczenia zbiornik hydroforowy i trochę mosiężnych rurek. Jest u mnie w wodzie dużo żelaza, więc podejrzewam, że warstwa będzie gruba. Wczoraj czyściłem filtr i nie szło za łatwo. W Stanach mają środki Rust Out dedykowane do takich celów. U nas nie znalazłem.

Zastanawiam się czy można zastosować roztwór wody i odrdzewiacza na bazie kwasu fosforowego. Niestety nie mogę znaleźć co na to ocynk w zbiorniku.

Jakieś inne pomysły ?

Napisano
19 minut temu, sherif napisał(a):

Mam do wyczyszczenia zbiornik hydroforowy i trochę mosiężnych rurek. Jest u mnie w wodzie dużo żelaza, więc podejrzewam, że warstwa będzie gruba. Wczoraj czyściłem filtr i nie szło za łatwo. W Stanach mają środki Rust Out dedykowane do takich celów. U nas nie znalazłem.

Zastanawiam się czy można zastosować roztwór wody i odrdzewiacza na bazie kwasu fosforowego. Niestety nie mogę znaleźć co na to ocynk w zbiorniku.

Jakieś inne pomysły ?

Wywal i kup nowy zbiornik :ok:

Gdzieś mam zdjęcia syfu, który wylewałem ze swojego starego ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Wywal i kup nowy zbiornik :ok:

Gdzieś mam zdjęcia syfu, który wylewałem ze swojego starego ;]

Po co wywalać, skoro coś jest dobre, ładne i działa ;) ?

Muszę przerobić zasilanie i go docieplić,  więc stąd pomysł wyczyszczenia. Hydraulik mówił mi, że na moich terenach  bogatych w żelazo dobrze jest to zrobić co ok 10lat. Elektrozawór i wodomierz już czyściłem kilka razy bo miał zablokowany przepływ.

Napisano
9 minut temu, sherif napisał(a):

Po co wywalać, skoro coś jest dobre, ładne i działa ;) ?

Muszę przerobić zasilanie i go docieplić,  więc stąd pomysł wyczyszczenia. Hydraulik mówił mi, że na moich terenach  bogatych w żelazo dobrze jest to zrobić co ok 10lat. Elektrozawór i wodomierz już czyściłem kilka razy bo miał zablokowany przepływ.

U siebie po 2 latach wylałem ze zbiornika mnóstwo szlamu.

Zresztą membrana była uszkodzona.

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał(a):

U siebie po 2 latach wylałem ze zbiornika mnóstwo szlamu.

Zresztą membrana była uszkodzona.

Potencjalny problem jest z tym co się nie wylewa ;).

Napisano
  • Autor
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Tylko ja mam bez przepony, zbiornik chyba 300l. Wymyć i fizycznie usunąć osad też planuje. Przydałaby się jeszcze chemia.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Jakieś inne pomysły ?

Wywalić i zainstalować nierdzewny, przeponowy ;]  Serio, za 400zł będziesz go czyścił? 

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, cumel napisał(a):

Wywalić i zainstalować nierdzewny, przeponowy ;]  Serio, za 400zł będziesz go czyścił? 

Nie za 400 a za 1400 z tego co widzę. Nie mogę mieć przeponowego. Przyłącza mam przystosowane do tego i nie chce tego przerabiac (malo miejsca, skomplikowane). Temu nic nie dolega.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Tylko ja mam bez przepony, zbiornik chyba 300l. Wymyć i fizycznie usunąć osad też planuje. Przydałaby się jeszcze chemia.

Jeżeli woda jest zażelaziona, to i tak w rurach masz wszędzie wewnątrz rudy nalot. Też mam zbiornik 300 bez przepony, dałem na samym dnie zawór spustowy, którym co jakiś czas zwalam wszystko z dna. Ale rur PP od środka nie szoruję, bo jak? Pytanie, jak by na silną chemię zareagowały.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Lucyfer napisał(a):

Jeżeli woda jest zażelaziona, to i tak w rurach masz wszędzie wewnątrz rudy nalot. Też mam zbiornik 300 bez przepony, dałem na samym dnie zawór spustowy, którym co jakiś czas zwalam wszystko z dna. Ale rur PP od środka nie szoruję, bo jak? Pytanie, jak by na silną chemię zareagowały.

Nie wszędzie, tylko pomiędzy zbiornikiem a filtrem kolumnowym, tj kilka kolanek, zawór i elektrozawór. To też wyczyszczę. Zbiornik ma oczywiście na dole zawór upustowym i czasem z niego korzystam. Spuszczam żur i przepłukuje. Obawiam się natomiast, że to będzie mało, dlatego kombinuje z chemią.

Napisano
  • Autor

Dobra, zrobione. Nie było tak źle, ale waz spustowy kilka razy zatykało.

20241025_103630.jpg.4a105660b5763d561029cd629d2fb56b.jpg

Szczotka zmyłem co mogłem a chemii nie stosowałem. Widać że na równym strumien zmywa syf.

Gorzej w rurach. Kolanka calowe miały połowę przepustu. Można było łyżeczka wybierać. Rozebralem zasilanie i wymoczyłem w rozstworze odrdzewiacza i środku do usuwania kamienia. Jak wyschlo to odpadało płatami.

Olbrzymią różnice zauważyłem w instalacji przed filtrem i po. Rury po kolumnie filtracyjnej niemal idealnie czyste z lekkim osadem.