Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapach chłodziwa

Featured Replies

Napisano

Śmierdzi mi płynem chłodniczym w kabinie.

Skoda Rapid. 2 lata temu wymieniany rozrząd z pompą i płyn. Od tego czasu dolałem miesiąc temu ok 100ml płynu, od min do max w zbiorniczku.

Wycieków brak.

Nagrzewnica już przepuszcza?

2 dni temu zrobiłem ozonowanie w kabinie. Jak by mniej waniało ale jednak jest wyczuwalny zapach.

Płukanie nagrzewnicy coś pomorze? Czy od razu szykować się na jej wymianę. Są tanie 70-180zł. Wymiana prawdopodobnie będzie droga.

Napisano
8 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Nagrzewnica już przepuszcza?

Niestety na to wygląda. Płukanie nic nie zmieni.

Zobacz może czy nie da się wepchnąć kamerki inspekcyjnej przez któryś z kanałów (pewnie na nogi) to może coś będzie widać. 

Ja zawsze robiłem test z rana : nawiew na środkowe kanały, ogrzewanie na maksa i dmuchawa na maksa. Jak było wyraźnie czuć glikol to diagnoza była 100% pewna.

Napisano
44 minuty temu, Tre-Bor napisał(a):

Płukanie nagrzewnicy coś pomorze? Czy od razu szykować się na jej wymianę. Są tanie 70-180zł. Wymiana prawdopodobnie będzie droga.

Nie pomoże. Czyszczenie też nie. Przerabiałem. Dopiero wymiana załatwiła porządnie problem.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie pomoże. Czyszczenie też nie. Przerabiałem. Dopiero wymiana załatwiła porządnie problem.

Tak myślałem. Wymieniałeś sam czy zlecone? 

Napisano
3 minuty temu, Tre-Bor napisał(a):

Tak myślałem. Wymieniałeś sam czy zlecone? 

Nie no. Mechanik.  Nagle ustały wszelkie problemy np. z rosnącą temperaturą przy jeździe pod górę. A na forach pisali że ten typ tak ma i najlepiej w upale włączyć ogrzewanie ;]

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Nie no. Mechanik.  Nagle ustały wszelkie problemy np. z rosnącą temperaturą przy jeździe pod górę. A na forach pisali że ten typ tak ma i najlepiej w upale włączyć ogrzewanie ;]

Ile cię skasował? Jeśli to nie tajemnica?

Napisano
Teraz, Tre-Bor napisał(a):

Ile cię skasował? Jeśli to nie tajemnica?

To było w 2012. Nawet jeśli sobie przypomnę to chyba nie ma żadnego znaczenia :)

Wiem że chłodnica kosztowała chyba 120 zł. A za robotę też nie było szczególnie dużo. Tyle że to w Forku było więc trudno porównywać do Skody.

Napisano
  • Autor

Pocieszające jest to, że nie trzeba deski zwalać.

Trzeba rozkręcić plastiki między siedzeniami i panel środkowy. Wtedy jest dostęp.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

Jest minimalna szansa, że uszczelniacz do chłodnic Prestone pomoże. Ale raczej umawiaj się na termin u mechanika ;) 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, DamianB napisał(a):

Jest minimalna szansa, że uszczelniacz do chłodnic Prestone pomoże. Ale raczej umawiaj się na termin u mechanika ;) 

Kurczę nie ma wycieku, grzeje jak szalona a śmierdzi. Dzisiaj ogrzewanie na max i po ozonowaniu jak by było ok.

Będę niedługo robił serwis olejowy więc chyba dla świętego spokoju zaklepię termin, bo raczej wymiana mnie nie ominie.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

Czarów nie ma, jak czuć, tzn. że gdzieś jest ujście i układ nie jest szczelny. Może mikronieszczelność, która taka zostanie, a może z czasem będzie się powiększać. 

A tak ogólnie to masz zbiorniczek z destrukcyjnym dla układu woreczkiem ("Mit Silikat" na obudowie) czy bez woreczka?

Napisano
  • Autor
48 minut temu, DamianB napisał(a):

A tak ogólnie to masz zbiorniczek z destrukcyjnym dla układu woreczkiem ("Mit Silikat" na obudowie) czy bez woreczka?

Nie wiem - to, dzięki. Człowiek całe życie doktoryzuje się z błędów danej marki.

Ciekawe co zalał mechanik przy wymianie rozrządu z pompą, czy G13?

Widziałem tylko, że K2 różowy 😆

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Kurczę nie ma wycieku, grzeje jak szalona a śmierdzi.

U mnie w Octavii trzeba było dolać 50ml raz na kilka miesięcy, ale po rozbiórce ewidentnie było widać gdzie ciekło no i mam wyczulony nos więc czułem zapach. Taki wyciek może pojawiać się np tylko gdy silnik jest zimny, jak nagrzewnica się rogzrzeje to się uszczelnia i dlatego tak mało ubywa.

Jak chcesz mieć 100% pewności to zostaw auto na noc, na zimno z napompowanym układem np do 1 bara i zobacz czy przed/po poziom płynu będzie taki sam.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Taki wyciek może pojawiać się np tylko gdy silnik jest zimny, jak nagrzewnica się rogzrzeje to się uszczelnia i dlatego tak mało ubywa.

To by się zgadzało, właśnie tak jest.

Skoda -Simply Shit !!!

Edytowane przez Tre-Bor