Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samoistna zmiana koloru płynu chłodniczego z niebieskiego na pomarańczowy

Featured Replies

Napisano

Od 3 lat jeżdżę Grandlandem X 1.6 benzyna. Auto mam od nowości. Od nowości było zalane niebieskim płynem chłodniczym.

No i mam zagwozdkę, bo zauwazyłem, że płyn zmienił kolor z niebeiskiego na pomarańczowy. Fakt że z półtora roku tam nie zaglądałem, także nie wiam kiedy to się stało. 

Płyn jest klarowny, brak śladów syfu. 

Auto serwisowane tylko w ASO. Pierwsze podejrzenie że zmienili płyn w ASO i zalali różowym. Ale nie - brak śladu na fakturach.

Płynu generalnie nie ubywa (własnie dwa lata temu dolałem troszeczkę i wtedy na pewno był niebieski :) )

Jakieś pomysły?

Edytowane przez franki

Napisano
1 godzinę temu, franki napisał(a):

Od 3 lat jeżdżę Grandlandem X 1.6 benzyna. Auto mam od nowości. Od nowości było zalane niebieskim płynem chłodniczym.

No i mam zagwozdkę, bo zauwazyłem, że płyn zmienił kolor z niebeiskiego na pomarańczowy. Fakt że z półtora roku tam nie zaglądałem, także nie wiam kiedy to się stało. 

Płyn jest klarowny, brak śladów syfu. 

Auto serwisowane tylko w ASO. Pierwsze podejrzenie że zmienili płyn w ASO i zalali różowym. Ale nie - brak śladu na fakturach.

Płynu generalnie nie ubywa (własnie dwa lata temu dolałem troszeczkę i wtedy na pewno był niebieski :) )

Jakieś pomysły?

Pomaranczowy plyn mialem oryginalnie w Oplu Astrze z czasow GM, w Citroenie od nowosci jest niebieski i taki stosuje PSA ;]

Moze cos dolali w ASO i nie wpisali na fakture ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor

No ja w poprzednichg oplach też miałem zawsze pomarańczowy. Jak kupiłem Grandlanda to zwróciłem uwage że jest niebieski ( co istotnie nie wolno go mieszać z pomarańczowym, stąd też na dolewkę kupiłem niebieski). 

Odciągnałem trochę tego pomarańczowego i jak zmiesza się go z niebieskim w takiej samej proporcji to wychodzi zielony :) - tak więc nie mogliby po prostu dolać. Musieliby go całkowicie wymienić. Ale jak pisałem nie ma nic na fakturach 🤔.

Gdzieś znalazłem wpis że gościowi też zmienił kolor, ale był to jednostkowy wpis dlatego zaczałem drążyć.

Umówiony jestem do ASO na sprawdzenie (auto na gwarancji)  i nie chciałby,m żeby mi jakieś cuda wciskali :)