Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A niezawodność elektryków (i nie tylko) w Niemczech była?

Featured Replies

Napisano
11 godzin temu, grogi napisał(a):

Unia Europejska wymaga w każdym nowym samochodzie systemu eCall. System ma osobną baterię, żeby mógł zadziałać jak główna bateria padnie. 

Hyundai zaleca wymianę tej baterii co 4 lata (wg zacytowanej tabelki). I nic w tym złego, gdyby nie to, że żeby tą baterię wymienić trzeba rozebrać pół deski rozdzielczej. Bateria kosztuje coś koło 100zł (co to za kosmiczna bateria?!), robocizna wiele razy tyle...

Moim zdaniem nie warto jej zatem wymieniać, póki system nie zacznie się rzucać że jest słaba. A przy tym nie ma ryzyka, że poskładają krzywo - u mnie poskładali krzywo i zniszczyli plastiki w trakcie, ale finalnie poprawili wymieniając części za 3x tyle. Ale tylko dlatego, bo fuksem miałem zdjęcia deski z dnia, kiedy auto na serwis oddawałem. 

Oni za tą baterię teraz nawet 600 zł sobie liczą 😁

U mnie za rok, szykuje się ciekawa rozmowa 😁

Napisano
12 godzin temu, grogi napisał(a):

Unia Europejska wymaga w każdym nowym samochodzie systemu eCall. System ma osobną baterię, żeby mógł zadziałać jak główna bateria padnie. 

Hyundai zaleca wymianę tej baterii co 4 lata (wg zacytowanej tabelki). I nic w tym złego, gdyby nie to, że żeby tą baterię wymienić trzeba rozebrać pół deski rozdzielczej. Bateria kosztuje coś koło 100zł (co to za kosmiczna bateria?!), robocizna wiele razy tyle...

Moim zdaniem nie warto jej zatem wymieniać, póki system nie zacznie się rzucać że jest słaba. A przy tym nie ma ryzyka, że poskładają krzywo - u mnie poskładali krzywo i zniszczyli plastiki w trakcie, ale finalnie poprawili wymieniając części za 3x tyle. Ale tylko dlatego, bo fuksem miałem zdjęcia deski z dnia, kiedy auto na serwis oddawałem. 

Pytanie ile realnie ta bateria wytrzymuje?

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Pytanie ile realnie ta bateria wytrzymuje?

Nie jest chyba jakoś szczególnie obciążona, bo normalnie wszystko ma zasilanie z 12V. Oczekiwałbym ~10 lat.