Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie szyb

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Daje to coś? Gdybym przyciemnił połowę sedana to będzie efekt?

Napisano

> Daje to coś?

To zależy co masz na myśli.

Może np. dać Ci mandat biglaugh.gif

>Gdybym przyciemnił połowę sedana to będzie efekt?

To jest już sprawa indywidualnego gustu. Jeden powie Ci, że git a innemu nie będzie się podobało.

Jeżeli chcesz przyciemnić dużo to raczej polecałbym tylko tył, bo policial.gif czatuje smile.gif

Mi bardziej podoba się jak są wszystkie i dlatego u siebie zrobiłem wszystkie szyby (nie na czarno), ale jak mówiłem co kto lubi

Napisano

> To zależy co masz na myśli.

> Może np. dać Ci mandat

pisął o polowie auta, czyli tył, a za tył nie dostanie mandatu

tył moze zrobić na czarno i podobno słoneczko mnie żarówi do środka ok.gif

> To jest już sprawa indywidualnego gustu. Jeden powie Ci, że git a

> innemu nie będzie się podobało.

> Jeżeli chcesz przyciemnić dużo to raczej polecałbym tylko tył, bo

> czatuje

> Mi bardziej podoba się jak są wszystkie i dlatego u siebie zrobiłem

> wszystkie szyby (nie na czarno), ale jak mówiłem co kto lubi

Astry II mają fabrycznie max przyciemnienie (70% przednia i 75% przednie boczne)

więc (czego nie życzę) przy kontroli moze być cienko policial.gif

Napisano

Właśnie gliny się biorą za te przyciemnianie szyb.

Mają przyrządy i jak masz za mocno przyciemnione to kupa !

Napisano
  • Autor

> Właśnie gliny się biorą za te przyciemnianie szyb.

> Mają przyrządy i jak masz za mocno przyciemnione to kupa !

No przecież piszę że w grę wchodzi tylko tył auta. Nie będę się z debilami przekamażał podczas kontroli.

Planuję zrobić to najniższym kosztem. Folia z allegro i pół dnia roboty. Tylko pytanie brzmi czy to rzeczywiście zmniejszy nagrzewanie się auta na postoju w słońcu.

Napisano

> Astry II mają fabrycznie max przyciemnienie (70% przednia i 75%

> przednie boczne)

> więc (czego nie życzę) przy kontroli moze być cienko

Jeżdżę już tak rok z górką i jak dotąd nie miałem problemów (odpukać zlosnik.gif), wprawdzie kontroli nie miałem, ale na przeglądzie gość się nic nie odzywał. Nie raz już stałem drzwi w drzwi z drogówką, była wymiana spojrzeń i .... nic (nie walnąłem maksa tylko założyłem taką folię, że w dzień są dobre prześwity), także myślę że będzie good. ok.gif

> Tylko pytanie brzmi czy to rzeczywiście zmniejszy nagrzewanie się auta na postoju w słońcu.

U mnie to działa (wprawdzie nie tak jak klima frown.gif)

Napisano

> Nie będę się z

> debilami przekamażał podczas kontroli.

Z jakimi debilami ??

Gdzies czytalem ze dobra folia faktycznie moze ograniczyc wzrost temperatury w srodku

Ale slyszalem tez ze przyciemnia sie szyby jak wozi sie brzydkie dziewczyny shocked.gif

Napisano

> Tylko pytanie brzmi czy to rzeczywiście zmniejszy

> nagrzewanie się auta na postoju w słońcu.

Tak - zmniejszy.

W dzisiejszym upale zmniejszy z 65 do 63 oC zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Tylko pytanie brzmi czy to rzeczywiście zmniejszy

Nie wierz w cuda... nie od dzisiaj wiadomo, że ciemne kolory rozgrzewają się bardziej od jasnych.

W mojej jaki piekarnik był taki jest (a może i lepszy hmm.gif), jedyna zaleta to to, że dzieciak mi się nie uskarża na słońce w czasie jazdy.

Pomijam fakt, że na ostrym słońcu nie widać z zewnątrz co się dzieje na tylnim siedzeniu grinser006.gifok.gif

Napisano

> Nie wierz w cuda... nie od dzisiaj wiadomo, że ciemne kolory

> rozgrzewają się bardziej od jasnych.

A czarny termos?? spineyes.gif Dobra to był żart. A tak na poważnie, to chodzi tu o to, że dobra folia odbija promienie słoneczne przez co, mniej ich wpada do środka auta...teoretycznie oczywiście hehe.gif

Napisano

przyciemniać jak najbardziej

co to daje?

- nie jest tak goraco w aucie, promienie cieplne zostaja odbijane

- nie kusi złodzieja, bo nie widzi co jesy w aucie

- ładniejszy wyglad auta

a spekt prawny jest taki ze przednie szyby boczne mozna przyciemnic ale nie folią i do chyba 30% hmm.gif

tylnie do 90% folią

ja kupiłem folie i odcieniu super dark blak i po półtora roku wyblakła i wyglada jak nowa black

przyciemniałem sam na parkingu 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

> A czarny termos?? Dobra to był żart. A tak na poważnie, to chodzi

> tu o to, że dobra folia odbija promienie słoneczne przez co,

> mniej ich wpada do środka auta...teoretycznie oczywiście

Z debilami znaczy z kontrolującymi.

Co do folii to mimo Waszej opinii że czarne się nagrzewa bardziej niż białe to nie macie racji. Każdy kto ma przyciemnione mówi że jest chłodniej w aucie.

Moja propozycja do powyższych odpowiedzi. Po pierwsze czytajcie uważnie, po drugie jeśli chcecie sobie robić jaja może otworzymy wątek na IKA. Chcę poznać opinię kogoś kto ma przyciemnione szyby a nie kogoś komu się coś w tym temacie wydaje.

Rozmowa przypomina mi dawne rozważania na temat strumienic gdzie najwięksi przeciwnicy tego rozwiązania nie widzieli strumienicy na oczy.

Dziękuję za uwagę.

Napisano

> przyciemniać jak najbardziej

> co to daje?

> - nie jest tak goraco w aucie, promienie cieplne zostaja odbijane

> - nie kusi złodzieja, bo nie widzi co jesy w aucie

> - ładniejszy wyglad auta

> a spekt prawny jest taki ze przednie szyby boczne mozna przyciemnic

> ale nie folią i do chyba 30%

> tylnie do 90% folią

przednie mają mieć przepuszczalność 70% - a tyle ma zwykła fabryczna szyba atermiczna, wiec ich już nieprzyciemnisz

tylne mozesz sobie deskami zabić zlosnik.gif

Napisano

Pojedz do Krakowa, zostaw tam 3500pln - zrobia super, bo nie zadna folia tylko przydymianie. A jak sie paly dowala to zaswiecisz im certyfikatem 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> przednie mają mieć przepuszczalność 70% - a tyle ma zwykła fabryczna

> szyba atermiczna, wiec ich już nieprzyciemnisz

> tylne mozesz sobie deskami zabić

hmm.gif ja mam fabrycznie przydymione wszystkie szyby jak stane koło innej Asterki to widać różnice

atermiczna - niewiem co to znaczy tongue.gif

.

.

.

AHA i jeszcze jedno

Jak jade w okularach przeciw słonecznych to jaką mogą mieć przepuszczalność??? Coś nie tak z tym prawem w polsce hehe

Napisano

> Witajcie

> Daje to coś? Gdybym przyciemnił połowę sedana to będzie efekt?

No to widze ze nie sprzedajesz autka czy co hmm.gif. Niedawno we włodku widziałem dokładnie taka niunie jak mi kiedyś pisałes nawet w tym kolorku. hmm.gif musze ci powiedzieć ze całkiem fajnie wygladała.

Napisano

> Pojedz do Krakowa, zostaw tam 3500pln - zrobia super, bo nie zadna

> folia tylko przydymianie. A jak sie paly dowala to zaswiecisz im

> certyfikatem

certyfikat nic nie da, jeśli przyciemnią tak, ze przepuszczalność przednich bocznych będzie niższa niż 70% zlosnik.gif

Napisano

> ja mam fabrycznie przydymione wszystkie szyby jak stane koło innej

> Asterki to widać różnice

> atermiczna - niewiem co to znaczy

mniej przepuszcza ciepło do środka a przy okazji jest ciemniejsza

moje atermiczne są ciemniejsze i mają minimum dopuszczalnej przepuszczalnosći (70 i 75%)

w poprzedniej Astrze miałem zwykłe i rzeczywiscie widać różnicę w odcieniu

> AHA i jeszcze jedno

> Jak jade w okularach przeciw słonecznych to jaką mogą mieć

> przepuszczalność??? Coś nie tak z tym prawem w polsce hehe

szyba ma zapewnić widocznosc także w nocy

a akulary nocą możesz zdjąć zlosnik.gif

Napisano

> szyba ma zapewnić widocznosc także w nocy

> a akulary nocą możesz zdjąć

no wlasnie mozesz,ale nie musisz,a jak bede chcial jezdzil w okularach p.slonecznych w nocy to tez mandat dostane??przyciemnione szyby mozna przeciez opuscic(zima bedzie dramat ale jest tteoretycznie mozliwe)

taka sama sytuacja z paleniem papierosa podczas jazdy i rozmowa przez komorke,i to i to rozprasza kierowce,ale tylko jedna z tych czynnosci jest zabroniona prawem

Napisano

> no wlasnie mozesz,ale nie musisz,a jak bede chcial jezdzil w

> okularach p.slonecznych w nocy to tez mandat

> dostane??przyciemnione szyby mozna przeciez opuscic(zima bedzie

> dramat ale jest tteoretycznie mozliwe)

> taka sama sytuacja z paleniem papierosa podczas jazdy i rozmowa przez

> komorke,i to i to rozprasza kierowce,ale tylko jedna z tych

> czynnosci jest zabroniona prawem

nie rób scen zlosnik.gif

Napisano

mam przyciemnionego kombiaka, wszystkie oprocz przednich bocznych i przedniej oczywiscie zeby.GIF...pasazerom pomaga ciemna szybka w upalne dni a pozatym zaje... wyglada!

Napisano

> Witajcie

witam

poczytalem troche wypowiedzi i postanowilem tez wlaczyc sie do dyskusji.

Czy przyciemniac? Jak przyciemniac? Gdzie przyciemniac?

Pozwole sobie zacytowac kilka slow z profesjonalnego artykulu jaki ukazal sie swego czasu w tygodniku Motor ( czytam co tydzien - warto), niestety mam go gdzies w archiwum w garazu i bede cytowal z pamieci ale jak znajde to napisze konkrety.

Czy przyciemniac?

Tak, przyciemnienia dobra folia powoduje mniejsze nagrzewanie wnetrza

Jak przyciemniac?

Z reguly tyl, boki tylne przednie boczne szyby jesli sa fabrycznie przyciemnione nie za bardzo jest juz czym przyciemnic mozna co najwyzej nakleic folie antywlamaniowa to samo tyczy przodu.

Do ogolnej wiadomosci kazdy moze sprawdic jakie ma szyby w autku.Na szybie jest oznaczenie . Literka F - to biala szyba, literka GF - to przyciemniona szyba. Roznice pieknie tez widac po opadach deszczu kiedy krople daja efekt lusterek i z daleka widac jaka szyba jest w aucie przyciemniane daja zielonkawy kolor.

Gdzie przyciemniac?

Tylko w autoryzowanych warsztatach ktore posiadaja certyfikat panstwowego instytutu szla bodajze z krakowa.

Po wykonaniu uslugi daja certyfikat legalnosci i problem kontroli drogowej z glowy dodatkowo wlepiaja pod folie info o legalnosci.

Efekt estetyki

Mi osobiscie podoba sie przyciemnanie szyb: w kombi tyl i boki,

w sedanie lub hatchbeku tyl, w wersji trzy drzwiowej tyl i boki.

Mam nadzieje ze cos wnioslem tym wywodem do dyskusji.

Pozdrawiam CHLODNO hehe.gif

Napisano

> Witajcie

zrób fotke z profila asterce a potem zapodaj na VT nich ci przyciemnią bedziesz widział jak bedzie wygladac

Napisano
  • Autor

> witam

> poczytalem troche wypowiedzi i postanowilem tez wlaczyc sie do

> dyskusji.

> Czy przyciemniac? Jak przyciemniac? Gdzie przyciemniac?

> Pozwole sobie zacytowac kilka slow z profesjonalnego artykulu jaki

> ukazal sie swego czasu w tygodniku Motor ( czytam co tydzien -

> warto), niestety mam go gdzies w archiwum w garazu i bede

> cytowal z pamieci ale jak znajde to napisze konkrety.

> Czy przyciemniac?

> Tak, przyciemnienia dobra folia powoduje mniejsze nagrzewanie wnetrza

> Jak przyciemniac?

> Z reguly tyl, boki tylne przednie boczne szyby jesli sa fabrycznie

> przyciemnione nie za bardzo jest juz czym przyciemnic mozna co

> najwyzej nakleic folie antywlamaniowa to samo tyczy przodu.

> Do ogolnej wiadomosci kazdy moze sprawdic jakie ma szyby w autku.Na

> szybie jest oznaczenie . Literka F - to biala szyba, literka GF

> - to przyciemniona szyba. Roznice pieknie tez widac po opadach

> deszczu kiedy krople daja efekt lusterek i z daleka widac jaka

> szyba jest w aucie przyciemniane daja zielonkawy kolor.

> Gdzie przyciemniac?

> Tylko w autoryzowanych warsztatach ktore posiadaja certyfikat

> panstwowego instytutu szla bodajze z krakowa.

> Po wykonaniu uslugi daja certyfikat legalnosci i problem kontroli

> drogowej z glowy dodatkowo wlepiaja pod folie info o legalnosci.

> Efekt estetyki

> Mi osobiscie podoba sie przyciemnanie szyb: w kombi tyl i boki,

> w sedanie lub hatchbeku tyl, w wersji trzy drzwiowej tyl i boki.

> Mam nadzieje ze cos wnioslem tym wywodem do dyskusji.

> Pozdrawiam CHLODNO

Co do motoru i autoświata i ich cudownych porad również lubie popatrzeć co proponują. Ale to co oni tam piszą czasem to według mnie bzdety (sprayem felgę naprawic za 10 zł).

Jeśli chodzi o folię to widać też walnęli bzdeta. jakie stacje specjalistyczne, jakie certyfikaty? Pewnie Hanesco za 600 zł 4 szybki to i na naklejeczkę starczy. A gdybym chciał sobie wstawić pilśnię zamiast szyb to też muszę sobie załatwić certyfikat Instytutu Drewnianego a w przypadku zaklejania szyb tekturą to pewnie instytut papierowy musi mi coś dać? Nie dajmy się zwariować.

Pomijając kwestie dokładności przyklejania folii to uważam że w moim przypadku najlepszy będzie zakup na allegro. Przyciemnię sobie tył za 30zł. W najgorszym razie będzie 60zł. Jeśli mi się znudzi lub nie spodoba to zedrę tą folię. Ktoś pisał że blaknie po 3 latach - a pal licho niech blaknie. Za 3 lata to już jej na pewno na szybach nie będzie.

Napisano

Witajcie panowie,

i ja się włączę do dyskusji bo właśnie przyciemniłem szybki w kombiaku ale tylko tylną i boczne tylne. Właśnie chciałem się was zapytać jak to będzie wygłądało przy przegądzie jak sobie jeszcze przyciemnię boczne tylne drzwi- czy potrzebny jest jakiś certyfikat czy nie bo ja mam folie bez certyfikatu 2x 3m za 15 złoty a wygląd jest taki

Czekam na odp.

Pozdrawiam!!!

post-30698-14352472105322_thumb.jpg

Napisano

> Witajcie panowie,

> i ja się włączę do dyskusji bo właśnie przyciemniłem szybki w

> kombiaku ale tylko tylną i boczne tylne. Właśnie chciałem się

> was zapytać jak to będzie wygłądało przy przegądzie jak sobie

> jeszcze przyciemnię boczne tylne drzwi- czy potrzebny jest jakiś

> certyfikat czy nie bo ja mam folie bez certyfikatu 2x 3m za 15

> złoty a wygląd jest taki

> Czekam na odp.

> Pozdrawiam!!!

nie trzeba zadnego zertyfikatu, a wogule jest coś takiego?

Napisano
  • Autor

> nie trzeba zadnego zertyfikatu, a wogule jest coś takiego?

Z tego co każdy próbował w tym temacie mówić to wygląda tak że 180 st. widoczności kierowcy wystarczy więc szyby w tylnych drzwiach można przyciemniać jak się chce. Co prawda ktoś też kiedyś pisał że tylne szyby można na 90% ale mi się wydaje że można na 100% ponieważ sejczento Van nie ma jakiś specjalnych przegłądów z racji faktu iż cały tył ma bez szyb.

Tak więc jak chyba przyciemniam na maks - 90% folia na cały tył auta. Szyby od kierowcy i pasażera pozostają niezmienione.

Co do certyfikatu to jest tam jakiś przepis ogólny że wszystko co zakładamy do auta musi mieć homologację na ten model i typ samochodu. Teoretyucznie oznacza to że dywaniki które mam z Tesco też powinny takie coś mieć, białe zegary, lampki diodowe w środku lub nawet chromowane nakładki na wlew paliwa muszą mieć taką homologację. Taki kraj. Przepis jest za ogólny.

A w ameryce gość spawa ramę od motoru, drugi zakłada helikopter na podwozie z autobusu i w drogę i nikt mu nic nie powie przy kontroli.

Podsumowując ktoś kto sobie przyciemni szyby dostaje mandat i każą mu ściągnąć folię. Na wsi wyjeżdża ciągnik samoróba, bez świateł, bez hamulców, z luzami w ukł. kierowniczym. Kierowca prawka nie ma bo pił i zabrali a mistrowie biało-niebiescy chlast mu mandat za olej opałowy bo dzwonili z centrali i kazali.

Napisano

witam.

widze ze swoim elaboratem wywolalem dyskusje o certyfikatach i nie tylko.

zaraz wiec pedze do garazu przekopac archiwum i zacytuje juz wtedy dokladnie co tam napisali.

narazie pozdrawiam wszystkich

Napisano

> Witajcie panowie,

> i ja się włączę do dyskusji bo właśnie przyciemniłem szybki w

> kombiaku ale tylko tylną i boczne tylne. Właśnie chciałem się

> was zapytać jak to będzie wygłądało przy przegądzie jak sobie

> jeszcze przyciemnię boczne tylne drzwi- czy potrzebny jest jakiś

> certyfikat czy nie bo ja mam folie bez certyfikatu 2x 3m za 15

> złoty a wygląd jest taki

> Czekam na odp.

> Pozdrawiam!!!

panocku drogi zlosnik.gif powiedz ty mi czy wyjmowales tylnie boczne szyby ?? czy moze przyciemniales bez wyjmowania ?? biglaugh.gif

pozdrawiam

Napisano

> No przecież piszę że w grę wchodzi tylko tył auta. Nie będę się z

> debilami przekamażał podczas kontroli.

> Planuję zrobić to najniższym kosztem. Folia z allegro i pół dnia

> roboty. Tylko pytanie brzmi czy to rzeczywiście zmniejszy

pomaga i to sporo

U mnie dzieci podrozuja z tylu i sa bardzo zadowolone.

Tyl sie wogole nie nagrzewa,

ale moze dlatego ze mam bardzo ciemna folie.

Udalo mi sie jechac w moim aucie z tylu

i jedno co mi sie nie podobalo, ze caly czas jest

szare niebo biglaugh.gif

Napisano

Przyciemniałem bez wyjmowania. Przykleiłem do szyby od zewnątrz izolacją obrysowałem kontur szyby do przyciemnienia i wycinanie - nakładanie. Teraz zostały jeszcze tylne drzwi ale szyby trzeba będzie wyjąć.

Pozdrawiam!!!

Napisano

A moze ten tekst

Poniżej podajemy przepisy i warunki jakie musi spełniać samochód z przyciemnionymi szybami.

1.Art. 66 ust. 1 pkt 5 prawa o ruchu drogowym " (...) pojazd musi być tak zbudowany, utrzymany i wyposażony, aby korzystanie z niego (...) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy (...)";

2.Polska norma branżowa nr BN-76/3626-07 określa wymagania dla samochodów osobowych w zakresie widoczności z miejsca kierowcy. Norma ta mówi, że niedopuszczalne jest ograniczenie pola widzenia kierowcy w obrębie kąta widzenia 180 stopni.

3.Przepisy Regulaminu nr 43 EKG ONZ, w których dopuszcza się stosowanie oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy;

4.Przepisy Regulaminu nr 46 EKG ONZ, dotyczące wymogu wyposażenia samochodu w lusterko wsteczne po prawej stronie, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności, co oznacza tyle, że przyciemnienie tylnej szyby wiąże się z obowiązkiem posiadania prawego lusterka wstecznego.

5.Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej od 1998 roku wydało stanowisko, że nie ma przeciwwskazań do przyciemniania szyb, z wyjątkiem szyb z przodu pojazdu mających wpływ na pole widzenia kierowcy (czyli szyba przednia i boczne szyby przednie)

Ważne!

Musimy pamiętać że, trakcie okresowego badania technicznego pojazd może mieć wykonaną kontrolę przejrzystości (przepuszczalności) szyb.

Metoda pomiarowa powinna być zgodna z metodą opisaną w Regulaminie Nr 43 Organizacji Narodów Zjednoczonych z dnia 20.03.1958 r. Metoda ta polega na wyznaczeniu stosunku strumienia światła padającego na powierzchnię wejściową szyby do strumienia światła, przechodzącego przez tę szybę. Stosunek tych strumienii powinien być określony w procentach.

Aparatura pomiarowa przeznaczona do badania przejrzystości szyb powinna składać się z oświetlacza wyposażonego w źródło światła o temperaturze barwy 2856 K, co odpowiada światłu dziennemu oraz detektora promieniowania o czułości widmowej odpowiadającej względnej wrażliwości oka ludzkiego dla widzenia dziennego.

Przedstawione założenia są podstawowymi parametrami, jakie musi spełniać przyrząd dokonujący badania.

Interpretacja wyników pomiarowych

Zgodnie z obowiązującymi normami przepuszczalność szyb pojazdów powinna wynosić:

ˇ dla szyby przedniej (czołowej) minimum 75 %,

ˇ dla szyb nie będących szybami przednimi (szyby przednie boczne lewa i prawa) minimum 70 %,

ˇ dla szyb nie mających wpływu na pole widzenia kierowcy (szyby tylne boczne lewa i prawa, szyba tylna ogrzewana) dopuszcza się wartość przepuszczalności poniżej 70 %.

Otrzymując wynik pomiaru przepuszczalności danej szyby kwalifikujemy ją do jednej z podanych grup i porównujemy z minimalną dopuszczalną wartością.

Wiec nie pozostaje nic innego jak sciemniac szyby.

Powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.