Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

130F11 w BMW/Mini

Featured Replies

Napisano

Siemano

W zony Mini wyskakuje taki blad.Przeszukalem internet i na polskich stronach za duzo nie bylo.Na zagranicznych rozstrzal rozwiazan jest ogromny-od zmienienia oleju do remontu silnika przewyzszajacego wartosc auta.Ktos przerabial taki problem?

Zwykle z tym bledem pojawia sie tez blad doladowania turbiny.Silnik nie wchodzi w tryb awaryjny.

Kurde jak zona kupowala to auto to mowilem-przemysl to dwa razy bo Bedziesz Miala Wydatki.Ona-jak zwykle przesadzasz! No i z perspektywy czasu miala racje skubana-to nie ona ma wydatki tylko ja:sciana:

Napisano
34 minuty temu, wlad napisał(a):

Siemano

W zony Mini wyskakuje taki blad.Przeszukalem internet i na polskich stronach za duzo nie bylo.Na zagranicznych rozstrzal rozwiazan jest ogromny-od zmienienia oleju do remontu silnika przewyzszajacego wartosc auta.Ktos przerabial taki problem?

Zwykle z tym bledem pojawia sie tez blad doladowania turbiny.Silnik nie wchodzi w tryb awaryjny.

Kurde jak zona kupowala to auto to mowilem-przemysl to dwa razy bo Bedziesz Miala Wydatki.Ona-jak zwykle przesadzasz! No i z perspektywy czasu miala racje skubana-to nie ona ma wydatki tylko ja:sciana:

A byłeś w aso?

Jeśli używasz prawidłowego oleju i  nie ma żadnych innych błędów od vanosa to jest jakaś akcja serwisowa na programowanie sterownika.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Piotrus napisał(a):

A byłeś w aso?

Jeśli używasz prawidłowego oleju i  nie ma żadnych innych błędów od vanosa to jest jakaś akcja serwisowa na programowanie sterownika.

Jeszce nie bo musze psychicznie sie nastawic.Jeden z tych bledow dotyczy posrednio vanosa niestety.

Napisano
6 minut temu, wlad napisał(a):

Jeszce nie bo musze psychicznie sie nastawic.Jeden z tych bledow dotyczy posrednio vanosa niestety.

Ja ogólnie polecam diagnozowanie BMW/Mini za pomocą Isty, także warto korzystać z serwisu który się specjalizuje w marce bo nie błądzą po omacku. Niektóre błędy mają w dokumentacji napisane wprost że jeśli nie występują z innymi to skasować, jeździć, obserwować ;)

Wiem że jeden z nich dotyczy Vanosa ale jeśli nie ma innych błędów związanych z Vanosem i olej ma właściwą lepkość to procedura mówi jasno żeby nic nie wymieniać tylko zaktualizować oprogramowanie do konkretnej wersji I-level lub wyższej.

Także ja bym się na tym etapie nie przejmował tylko podpiął pod Iste i porządnie zdiagnozował.

Tutaj masz więcej o tym błędzie:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2017/MC-10150986-9999.pdf&ved=2ahUKEwja5dbJ5p2KAxXzJhAIHWU3KXQQFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw3lf2jbaFFnblHRCghzpqgA

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Ja ogólnie polecam diagnozowanie BMW/Mini za pomocą Isty, także warto korzystać z serwisu który się specjalizuje w marce bo nie błądzą po omacku. Niektóre błędy mają w dokumentacji napisane wprost że jeśli nie występują z innymi to skasować, jeździć, obserwować ;)

Wiem że jeden z nich dotyczy Vanosa ale jeśli nie ma innych błędów związanych z Vanosem i olej ma właściwą lepkość to procedura mówi jasno żeby nic nie wymieniać tylko zaktualizować oprogramowanie do konkretnej wersji I-level lub wyższej.

Także ja bym się na tym etapie nie przejmował tylko podpiął pod Iste i porządnie zdiagnozował.

Tutaj masz więcej o tym błędzie:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2017/MC-10150986-9999.pdf&ved=2ahUKEwja5dbJ5p2KAxXzJhAIHWU3KXQQFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw3lf2jbaFFnblHRCghzpqgA

Dzieki wielkie:piwko:

Olej nie jest oryginalny BMW wiec moze to jest tez problem.

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał(a):

Dzieki wielkie:piwko:

Olej nie jest oryginalny BMW wiec moze to jest tez problem.

Nie musi być oryginalny, tylko ma mieć prawidłową lepkość i odpowiednią normę.

Napisano

Który model MIni i jaki silnik?

Warto podjechać do serwisu specjalizującego się w BMW, niekoniecznie ASO bo koszty mogą być spore za samą diagnostykę ...

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, pakuu1 napisał(a):

Który model MIni i jaki silnik?

Warto podjechać do serwisu specjalizującego się w BMW, niekoniecznie ASO bo koszty mogą być spore za samą diagnostykę ...

F55 1.2 R3

Napisano
8 godzin temu, wlad napisał(a):

F55 1.2 R3

Ten silnik występował jeszcze u innych producentów aut? Może warto tam poczytać o jego bolączkach, tak było w przypadku starszej generacji ze sławnym 1.6 THP :)

Dzięki tej wiedzy często można było kupić części do naprawy 2-3 razy tańsze.

Napisano
  • Autor
48 minut temu, pakuu1 napisał(a):

Ten silnik występował jeszcze u innych producentów aut? Może warto tam poczytać o jego bolączkach, tak było w przypadku starszej generacji ze sławnym 1.6 THP :)

Dzięki tej wiedzy często można było kupić części do naprawy 2-3 razy tańsze.

Nie,to jest twor BMW.

Bylem dzis u goscia ktory specjalizuje sie w Mini.

Wychodzi na to ze to czujnik walka zaworow wydechowych  daje mylne informacje gdy silnik jest zimny.Na cieplym nie wystepuja zadne bledy.Jeszcze jutro sprawdzi przy zimnym silniku i jesli sie to potwierdzi to wymieni ten czujnik.Mam nadzieje ze to jest to.

Napisano
Teraz, wlad napisał(a):

Nie,to jest twor BMW.

Bylem dzis u goscia ktory specjalizuje sie w Mini.

Wychodzi na to ze to czujnik walka zaworow wydechowych  daje mylne informacje gdy silnik jest zimny.Na cieplym nie wystepuja zadne bledy.Jeszcze jutro sprawdzi przy zimnym silniku i jesli sie to potwierdzi to wymieni ten czujnik.Mam nadzieje ze to jest to.

A sprawdził jaki masz soft w sterownikach?

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Piotrus napisał(a):

A sprawdził jaki masz soft w sterownikach?

Nie mam pojecia-ale jutro zapytam:oki:

Napisano
8 minut temu, wlad napisał(a):

Nie mam pojecia-ale jutro zapytam:oki:

To może niech zacznie od tego, bo zaraz okaże się że bez sensu wymieni Ci sprawny czujnik.

Napisano
  • Autor
W dniu 11.12.2024 o 21:31, Piotrus napisał(a):

To może niech zacznie od tego, bo zaraz okaże się że bez sensu wymieni Ci sprawny czujnik.

Wiec tak-faktycznie wymienil ten czujnik i oczywiscie nic to nie dalo.

Wiec stwierdzil ze to jednak na 100% rozrzad do wymiany.Troszke zwatpilem w niego i pojechalem do polecanego zakladu robiacym tylko BMW/Mini.

Po calodziennych testach niestety potwierdzili jego diagnoze.

A wiec auto o wartosci 5 tysiecy funtow przy przebiegu 130kkm musi miec wymieniony rozrzad za ...4 do 5 tysiecy funtow:sciana:

Cena zalezy czy trzeba bedzie tez wymienic jakis drogi mikrofilter-bo jego tez wskazuje diagnoza.

Fajne te nowe silniki BMW-takie nie za tanie w eksploatacji.W tym 1.2/1.5 rozrzad jest tak zrobiony ze trzeba targac caly silnik z auta a ilosc czesci do wymiany podczas takiej operacji to chyba kilkadziesiat sztuk.17,5 roboczogodziny.

Mozna to zrobic u tego goscia za 2,5tysiaca-ale boje sie ze jednak nie ogarnie i bede sie potem kopal z koniem.

Nie wiem jeszcze czy to ma sens-byc moze lepiej oddac auto za czapke gruszek i miec swiety spokoj.

Edytowane przez wlad

Napisano
14 godzin temu, wlad napisał(a):

Wiec tak-faktycznie wymienil ten czujnik i oczywiscie nic to nie dalo.

Wiec stwierdzil ze to jednak na 100% rozrzad do wymiany.Troszke zwatpilem w niego i pojechalem do polecanego zakladu robiacym tylko BMW/Mini.

Po calodziennych testach niestety potwierdzili jego diagnoze.

No dobra, to zapytaj ich jeszcze jaki masz i-level, niech podadzą pełny numer.

Pytanie nr 2 jaki dokładnie masz wlany olej, lepkość i jaką normę LL-... ?

Edytowane przez Piotrus

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Piotrus napisał(a):

No dobra, to zapytaj ich jeszcze jaki masz i-level, niech podadzą pełny numer.

Pytanie nr 2 jaki dokładnie masz wlany olej, lepkość i jaką normę LL-... ?

5W30  ACEA A5/B5  API SN/CF  ILSAC GF-5  Ford  WSS-M2C913

Co ciekawe lancucha nie slychac ani na zimnym ani na cieplym silniku.

Edytowane przez wlad

Napisano
Teraz, wlad napisał(a):

5W30  ACEA A5/B5  API SN/CFbbbILSAC GF-5  Ford  WSS-M2C913

Ten olej nie ma normy BMW.

Do Twojego silnika aktualnie jest rekomendowana norma LL-FE17+, oleje ją spełniające mają lepkość 0w-20. 

A co z tą aktualizacją, dlaczego tego nie zrobili do tej pory?

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Piotrus napisał(a):

Ten olej nie ma normy BMW.

Do Twojego silnika aktualnie jest rekomendowana norma LL-FE17+, oleje ją spełniające mają lepkość 0w-20. 

A co z tą aktualizacją, dlaczego tego nie zrobili do tej pory?

To jest UK-procedury sa swiete.Na rachunku jest napisane ze wykryli bledy dotyczace  VANOSa wiec weszli w system BMW i okazalo sie ze silowniki VANOSa za wolno reaguja.Podejrzenie ze ten mikrofiltr sie rozsypal i wpadl w system.Tyle tylko jest na papierze.

Jest sens zalac ten prawidlowy olej czy to bedzie raczej strata czasu?

Edytowane przez wlad

Napisano
6 minut temu, wlad napisał(a):

To jest UK-procedury sa swiete.Na rachunku jest napisane ze wykryli bledy dotyczace  VANOSa wiec weszli w system BMW i okazalo sie ze silowniki VANOSa za wolno reaguja.Podejrzenie ze ten mikrofiltr sie rozsypal i wpadl w system.Tyle tylko jest na papierze.

Jest sens zalac ten prawidlowy olej czy to bedzie raczej strata czasu?

To może wydrukuj ten dokument i go im pokaż? Niech przynajmniej powiedzą Ci jakiś masz teraz poziom.

Chyba producenci trzęsą d... przed NHTSA - u nas nie ma w systemie żadnego info a tam jest cała procedura naprawy. Miałem tak z przymarzającą klamką - u nas aso nic nie wiedziało a w necie bez problemu można było namierzyć info o kampanii.

Napisano
  • Autor

To może wydrukuj ten dokument i go im pokaż? Niech przynajmniej powiedzą Ci jakiś masz teraz poziom.

Chyba producenci trzęsą d... przed NHTSA - u nas nie ma w systemie żadnego info a tam jest cała procedura naprawy. Miałem tak z przymarzającą klamką - u nas aso nic nie wiedziało a w necie bez problemu można było namierzyć info o kampanii.

Ale to jest właśnie po ich inspekcji na fakturze którą zapłaciłem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, wlad napisał(a):

Ale to jest właśnie po ich inspekcji na fakturze którą zapłaciłem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy Ty widziałeś linka którego wcześniej wrzucałem?

W załączniku masz pdf, weź go sobie wydrukuj i idź do serwisu.

MC-10150986-9999.pdf

Edytowane przez Piotrus

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Czy Ty widziałeś linka którego wcześniej wrzucałem?

W załączniku masz pdf, weź go sobie wydrukuj i idź do serwisu.

MC-10150986-9999.pdf 89.34 kB · 4 pobrania

Dzieki wielkie.:piwko:

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dobra-czas na aktualizacje sytuacji.

Wgrano aktualizacje,wymienilem olej na LL17+.

Rezultat:gdy temperatura jest powyzej 0  nic sie nie swieci.

Gdy jest mroz przy zimnym starcie pokazuje sie blad-ale 130F20.Pozniej juz znika.

Pogooglowalem i okazuje sie ze ten blad czesto pojawia sie .. po wymianie rozrzadu😆

Tak wiec zabawilem sie w mechanika i oznajmilem zonie-"jezdzic,obserwowac":skromny:

@Piotrus -ogromne dzieki za pomoc:piwko: