Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stół do bilarda

Featured Replies

Napisano

Myślę czy nie kupić sobie pod choinkę

Czy tylko z kamienną płytą się liczą czy takie z Decathlonu za 3k do domowego użytku się sprawdzą?

Widziałem że są nawet takie z nakładką do ping ponga 😄

Napisano

ja mam do takich rzeczy podejście, że albo dobrze albo wcale. To musi być porządne, żeby gra sprawiała frajdę.

3 koła wydaje się dobrą ceną, przeglądałeś OLX, czy nie ma jakiś fajnych używek?

Zazdroszczę, że masz miejsce na takie rzeczy :ok: 

Napisano
Godzinę temu, Marko33 napisał(a):

Czy tylko z kamienną płytą się liczą czy takie z Decathlonu za 3k do domowego użytku się sprawdzą?

Da radę ale to tak jakbyś oglądał TopGun na ekranie telefonu.

Miałem taki podstawowy, od kogoś kto też go dostał, dzieci chwilę pograły i stał i kurzył się. Oddałem go kolejnej osobie. Był fajny bo nowi się składały, nie był ciężki, można go było złożyć i schować.

Potem sąsiad robił salę kinową. Wystawił ogłoszenia swojego stołu za kilka tysiaków ale przez całą zimę nikt się nie odezwał. Informacje się rozeszły nawet po okolicy że cena nieistotna żeby tylko to ktoś wziął, nawet to jakiegoś baru, i ciiiisza.

Jak już czas projektu się zbliżył to powiedział że albo biorę albo wyrzuca. Draństwo tak ciężkie że pożyczaliśmy przyczepkę od trzeciego sąsiada a skończyło się że i tak ten trzeci sąsiad przyszedł nam pomagać bo nie mogliśmy tego przenieść. Tak była zabawa przez chyba trzy lata, ale też się znudziło i przekazałem dalej do biura :) 
Zdjęcia mogę wrzucić wieczorem

Napisano
8 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Musi być porządny, co nie znaczy że za 3k nie kupisz dobrego stołu, ale skupiłbym się na używkach. To jest tak trudno sprzedawalny mebel że można go dostać nawet za kilka procent wartości. 

Raz kupowałem dobrej klasy zestaw kina domowego, same głośniki bez wzmacniacza i radia nowe kosztowały ponad 8k, ja całość znalazłem na OLX za 3.5k - od razu wsiadłem w auto i pojechałem. Na miejscu okazało się że dość zamożny pan likwiduje strefę relaksu, wziąłem jeszcze parę rzeczy za półdarmo po czym pan zapytał czy nie chciałbym stołu bilardowego. Od słowa do słowa - zapłacił za niego 22k pięć lat wcześniej, wystawił na OLX za 6k, zero chętnych, obniżył na 4k, zero chętnych, mi zaproponował 2k jak tylko mu go zabiorę. Problem był w tym że stół był na pierwszym piętrze, można było wyjechać na taras ale w dół już tylko dźwig - nawet pytałem o koszty, w piątce bym się może zmieścił - odpuściłem. Później gość do mnie pisał że jak ogarnę transport to za darmo mi go odda, ale ja oczami wyobraźni już widziałem tą samą sytuację u mnie za dwa lata i wqrwioną małżonkę. Odpuściłem, choć do dziś trochę żałuję. 

Reasumując - tylko porządny, żaden Decathlon, bardzo, ale to bardzo dobrze przemyśl na niego miejsce. Ja mam salon 38 m.kw. i stawiając go tak żeby nikt nie zahaczał kijem o ściany wyłączyłbym z 75% salonu z użytku. A nic tak nie psuje gry jak postukiwanie kijem o ścianę i różne łamańce żeby uderzyć.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Można grać na wszystkim, płycie pilśniowej też. Za dzieciaka grałem na takim u sąsiadów, i jak poznałeś "swoje boisko" i wiedziałeś gdzie bile krzywo lecą - to miałeś przewagę :)

Mam dwa stoły z calowej grubości płytą kamienną (trójdzielną). Do przenoszenia stołu z reguły się je rozbiera. Przy rozbieraniu zdejmujesz też sukno. Na nowym miejscu poziomujesz ramę, ustawiasz i poziomujesz płyty, usuwasz nierówności (również - szpachlujesz połączenia płyt), rozkładasz i mocujesz sukno (co samo w sobie jest interesującym zabiegiem, żeby było równo naciągnięte)... montujesz resztę (bandy, koszyki...).

Jeśli wiesz że będziesz korzystał i nie będziesz potrzebował zajętego miejsca - bierz używany profesjonalny. Albo nówkę 😊

Jak dla zabawy żeby zobaczyć czy jest zajawka - coś co w razie czego łatwo zmienić w coś innego / pozbyć się. A jak będzie zajawka, miejsce - zainwestować w dobry sprzęt i profesjonalny montaż (montaż ważniejszy niż sam sprzęt).

Na 9-stopowy stół do poola potrzebujesz około 4,5 x 6 metrów (pod ścianami mogą być niskie meble).

Napisano

Mam taki stół za 5k, z jednej cymbergaj z powietrzem, obracam I mam bilard. Na to jeszcze nakładka do ponga. Jeśli nie jesteś bilardowym fetyszysta to jak dla mnie bomba. I tak takie weekendowe granie zwykle oparte jest o alko więc trafianie kulka w otwor nie zależy od jakości stołu, a % graczy.

Napisano
W dniu 18.01.2025 o 17:02, amciek napisał(a):

Mam taki stół za 5k, z jednej cymbergaj z powietrzem, obracam I mam bilard. Na to jeszcze nakładka do ponga. Jeśli nie jesteś bilardowym fetyszysta to jak dla mnie bomba. I tak takie weekendowe granie zwykle oparte jest o alko więc trafianie kulka w otwor nie zależy od jakości stołu, a % graczy.

Poka fotki! 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 24.01.2025 o 10:38, kenickie napisał(a):

Poka fotki! 

Ja też poproszę