Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris vs i20

Featured Replies

Napisano

Stoję przed wyborem auta dla żony, użytek typowo miejski wyłącznie, zakupy i to małe miasto więc max 5km do najdalej położonego celu jest. Mam w tej cenie do wyboru upatrzone dwa auta blisko mojej lokalizacji:
1. Toyota Yaris 1.0 Vvti benzyna 69km, przebieg 92 tysiące, rocznik 2017, pochodzenie polska
2. Hyundai i20 silnik 1.0 T-GDI 120KM, przebieg 60 tysięcy, rocznik 2017, pochodzenie polska

Zastanawiam się co kupić bo tak Toyota to typowy golas jest kierownica i radio i to wszystko, Hyndai na pewno jest bardziej okazały tam jest full opcja, z kamerami cofania, nawigacja, podgrzewane fotele, kierownica, asystent zmiany pasa ruchu, alufelgi, generalnie pewnie topowa wersja wyposażenia i no robi wrażenie to auto z wyglądu, toyota jest taka zwykła.
Tak na prawdę wyposażenie i wygląd bardziej na drugim miejscu traktuje więc interesuje mnie bezawaryjność, żeby mieć przez długi czas spokój z tym autem, ma jeździć grzecznie i robić pewnie rocznie jakoś 4 tysiące kilometrów bo tyle mniej więcej po mieście żona robi. Więc szukam opinii co lepiej wziąć bo pieniądze te same. Żona wiadomo patrzy na wygląd i jej się ten Hyundai podoba, ale z drugiej strony Toyota to chyba Toyota brzmi niezawodnie.
Co będzie lepsze, mniej się psuło i co ważne też wolniej złapie korozje po latach, bo pewnie chcemy to auto wziąć żeby pojeździło sobie u nas z 10 lat albo lepiej jak poprzednie. Trochę mnie przeraża moc tego Hyundaia 120km na taki silnik? Jest turbo to też chyba nie najlepiej jak użytek taki miejski? Moc mi do niczego nie potrzebna bo tego się kompletnie w mieście nie użyje. No nie wiem, czekam na wasze opinie co byście brali.

Napisano

Osobiście bym wziął Hyundaia. Na te przebiegi nie powinien zdążyć się zepsuć a wyposażenie będzie cieszyć. Grzane fotele kobitki lubią. Mam ten silnik w ceed, ludzie go chwalą, całkiem udany motor. Auto raczej też większe.

Yaris raczej będzie niezawodny. Prosty silnik 4 cylindrowy. Ale będzie też nudny i mniej wygodny.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Znaczy Yaris ma akurat też 1.0 czyli 3 cylindrowy jeśli to coś zmienia.

Zastanawia mnie akumulator, bo w Yaris jest taki mały a tym Hyiundaiu taki duży 70ah jak w Dieselu. To nie będzie problem że będzie się wolniej ładował w mieście przy tylu rozruchach dziennie?

Napisano
  • Autor

Panowie a jak działa carvertical? Chodzi mi o jeszcze inną ofertę pojazdu na którą się natknąłem.

Coś mi to da skoro w polskiej historii pojazdu nie ma nic niepokojącego (historia gov pl)? Tam jest coś więcej?

Generalnie auto jak miało 2 lata i 10 tysięcy przebiegu to gościo sobie sam dla siebie sprowadził z Niemiec dla siebie i jeździ nim już jego żona 6 lat. Widzę to w historii pojazdu i zgadza się z tym co mi mówi. Więc czy coś więcej mi ten carvertical powie? Bo raczej przebiegu sam sobie nie cofał skoro widzę przeglądy normalnie co roku i ich przebiegi. Miernikiem obleciałem całe auto i nie ma nigdzie dziwnych wartości wszędzie elementy mają 90-120/130 max. Widać że polerowane do sprzedaży bo swoje lata ma więc pewnie to zabrało mikrony. 

Napisano
1 minutę temu, Sono223x napisał(a):

Panowie a jak działa carvertical? Chodzi mi o jeszcze inną ofertę pojazdu na którą się natknąłem.

Coś mi to da skoro w polskiej historii pojazdu nie ma nic niepokojącego (historia gov pl)? Tam jest coś więcej?

Generalnie auto jak miało 2 lata i 10 tysięcy przebiegu to gościo sobie sam dla siebie sprowadził z Niemiec dla siebie i jeździ nim już jego żona 6 lat. Widzę to w historii pojazdu i zgadza się z tym co mi mówi. Więc czy coś więcej mi ten carvertical powie? Bo raczej przebiegu sam sobie nie cofał skoro widzę przeglądy normalnie co roku i ich przebiegi. Miernikiem obleciałem całe auto i nie ma nigdzie dziwnych wartości wszędzie elementy mają 90-120/130 max. Widać że polerowane do sprzedaży bo swoje lata ma więc pewnie to zabrało mikrony. 

Naprawdę?

I po to zarejestrowałeś się na tym forum?

Weź przestań.

Napisano
  • Autor

Tzn o co ci chodzi? Nie kupuje auta na co dzień więc się nie znam na tych stronach, a reklamują tego dużo teraz, wiem że są różne stronki do sprawdzania ale pytanie co tam uzyskam bo nie orientuje się.

Napisano
W dniu 27.12.2024 o 22:08, Sono223x napisał(a):

Tzn o co ci chodzi? Nie kupuje auta na co dzień więc się nie znam na tych stronach, a reklamują tego dużo teraz, wiem że są różne stronki do sprawdzania ale pytanie co tam uzyskam bo nie orientuje się.

Ostatnio szukając auta, natknąłem się na sporo niezbyt pozytywnych opinii o carvertica, ludzi e raczej polecają autobaza. Z autobazy mam lub miałem 3 raporty i nie było tam jakichś niespodzianek - szkody czy ich brak zgodnie z prawdą.

A co do i20 vs Yaris - Toyota jest chyba "mniejsza" z tyłu, choć mnie akurat interesowała nowsza wersja "hultaja", więc mogę nie mieć do końca racji.

Napisano
  • Autor

Mnie tylko ciekawi skąd te portale jak te autobaza itp biorą np zdjęcia pojazdu np po jakiejś kolizji? Tylko z ogłoszeń? I czy tylko polska jest na tyle rozwinięta że możemy sobie za darmo sprawdzić historie pojazdu mając nr rej vin itp? Nie mają niemcy takich stron? 

A co do auta to posiedziałem w obu i Hyundai rzeczywiście jest taki bardziej nowoczesny, ciekawszy. Toyota jest trochę taka nudna i nie widać za co się płaci