Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC dla młodego kierowcy

Featured Replies

Napisano
10 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Mam ubezpieczonych ponad 20 sprzętów. Wszystkie polisy łącznie z leasingami są na nazwisko.

Masz spółkę z o.o?

Nie -JDG 

Napisano
10 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Dobra, tu już popłynąłeś kompletnie. 

Kolejne bajki🤣

Ok 👍

Napisano
8 godzin temu, AkuQ napisał(a):

Zniżki są jedne. Na pesel, albo na regon w przypadku podmiotów prawnych. Na Twojej działalności Twój agent po prostu źle Ci zrobił polisę i tyle. Przy JDG nie robi się na regon tylko na pesel, bo polisę ZAWSZE należy robić zgodnie z DR a w tym dla JDG nigdy nie ma regonu tylko pesel, regon można dodać, owszem, ale razem z peselem. Dlatego systemy podczytały jako nowego klienta z czystą historią. I to nie wina tutaj żadnego TU, tylko agenta u którego robiłeś polisę. 

I wystawiasz mi polisę na imię/nazwisko i mogę wg OWU świadczyć tym autem "profesjonalne" przewozy towarów?

Świetnie?

A NIP też mi dopiszesz na polisie, a może wiem @Danielpoz. rozumiem, że w ramach JDG mając auto "służbowe" ( już nie wnikam, czy wciągnięte do ewidencji), koszt polisy "prywatnej"(na imię/nazwisko), odliczasz w kosztach, tak?

Napisano
8 godzin temu, AkuQ napisał(a):

Przede wszystkim zrobiona tylko na regon w przypadku JDG w większości TU jest niezgodna z wytycznymi i traktowana jako źle wystawiona. Pesel, pesel+regon tak jest poprawnie.

Jeśli to istotne ( a widzę że tak) to mam nazwę firmy, imię i nazwisko NIP i PESEL 

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

I wystawiasz mi polisę na imię/nazwisko i mogę wg OWU świadczyć tym autem "profesjonalne" przewozy towarów?

Świetnie?

A NIP też mi dopiszesz na polisie, a może wiem @Danielpoz. rozumiem, że w ramach JDG mając auto "służbowe" ( już nie wnikam, czy wciągnięte do ewidencji), koszt polisy "prywatnej"(na imię/nazwisko), odliczasz w kosztach, tak?

Co znaczy profesjonalne przewozy towarów i o jakim owu piszesz. Przewożąc rzeczy klienta do montażu świadczysz usługę monterską nie przewozową, świadcząc usługi przewozowe powinieneś mieć takie PKD i polisy towarowe o których pisałem wyżej.

Tak, polisę na PESEL wrzucasz w koszty JDG i żaden urząd tego nie podważy jeśli auto wykorzystywane w działalności.

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

Jeśli to istotne ( a widzę że tak) to mam nazwę firmy, imię i nazwisko NIP i PESEL 

Jeśli tak masz to nie może być rozbieżności w taryfikacji o której pisałeś. Tzn może, ale będzie wynikała z tego że pojazd jest ciężarowy w DR, że jako grupa pojazdów jest taryfikowany drożej niż Twoje drugie auto.

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał(a):

Jak dojeżdżasz autem do klienta, to świadczysz profesjonalne usługi przewodu ludzi?!

1 godzinę temu, technix napisał(a):

Świetnie?

Nie ma rozdzielności między osobą prywatną a JDG. To jedno i to samo. Nie ma czegoś takiego jak auto firmowe. Jest auto, które masz (Ty === JDG) i które wykorzystujesz w JDG, albo nie. Które wykorzystujesz prywatnie, albo nie. I od tego zależą konsekwencje podatkowe.

Ewidencja środków trwałych to też zupełnie coś innego. Jak nie masz pojazdu w ewidencji, to nie możesz go amortyzować - i tyle. 

Polisę na pojazd wykorzystywany do działalności gospodarczej możesz wciągnąć w koszty. Tak samo, jak każde inne koszty operacyjne tego pojazdu. Jeśli pojazdu nie wykorzystujesz w działalności gospodarczej, to nie możesz. 

Napisano
2 godziny temu, technix napisał(a):

@Danielpoz. rozumiem, że w ramach JDG mając auto "służbowe" ( już nie wnikam, czy wciągnięte do ewidencji), koszt polisy "prywatnej"(na imię/nazwisko), odliczasz w kosztach, tak?

Jeśli masz auto wciągnięte to odliczasz wszystko łącznie z polisą.👍

Napisano
3 godziny temu, AkuQ napisał(a):

Jeśli tak masz to nie może być rozbieżności w taryfikacji o której pisałeś. Tzn może, ale będzie wynikała z tego że pojazd jest ciężarowy w DR, że jako grupa pojazdów jest taryfikowany drożej niż Twoje drugie auto.

Tak, jest ciężarowy 👍

Może coś mylę, może gadam głupoty.

W sumie dla AK, to mało ważne 👍

Napisano
Tak, jest ciężarowy [emoji106]
Może coś mylę, może gadam głupoty.
W sumie dla AK, to mało ważne [emoji106]
Echh technix technix