Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Meriva b problem z ABS i ESP

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z oplem Meriva b. Zapaliły mi się wszystkie kontrolki od ABS trakcji stabilizacji toru jazdy ciśnienia w oponach oraz piszczy sygnał dźwiękowy. Po odpaleniu samochodu znikną kontrolki ale przy delikatnym naciśnięciu hamulca czuć jak drży pedał. Mam błędy C0040 i C0161. Dodam że czujnik prawy przód wymieniłem na nowy. Już mnie nerw bierze bo oczekiwanie na warsztat to 2 tygodnie. Może macie jakieś pomysły. To proszę o pomoc.

Napisano

U mnie, co prawda Meriva A, też zapaliły się kontrolki ABS i ESP. Winnym był pęknięty pierścień od ABS w lewym przednim kole. Po wymianie jak ręką odjął.

Napisano
  • Autor

Ale dziwnie jest to że pedał hamulca drży i słychać buczenie za kierownicy tylko przy niskiej prędkości. Było sprawdzone kompem prędkości kół i niby nic nie wykazało 4 koła identycznie ta sama prędkość. Może sterownik ABS pada tak czytałem ,już się martwię bo kwota może być ogromna za naprawę. Opla kupiłem 3 miesiące temu. A czas do warsztatu takiego sensownego to około 2 tygodnie. Dodam zdjęcie kontrolek które się paliły do dziś. I zdjęcie błędów. A dziś zapaliła się kontrolka ABS . Zamówiłem czujnik świateł stopu taki błąd wyświetlony, bo świecił cały czas zapalony stop ,coś go tak rozebrałem żeby można było jechać  chwilowo normalnie. Może on ma jakieś znaczenie ma kostkę z 4 pinami.

IMG_20250227_162940.jpg

IMG_20250227_163106.jpg

Napisano
  • Autor

Z ciekawości wsadziłem telefon i zaczęłam nagrywać żeby mieć numery części i wygląda że sterownik ABS chyba był robiony. A ciekawe czy nie jest coś zalane płynem hamulcowym ESP bo mechanikowi wylał się płyn przy wymianie tarcz i klocków i regeneracji zacisku gdzieś w tamtym obszarze myte było zmywaczem  po tej naprawie takie kwiatki wyszły. Widać zalanie na dole obudowy sterownika ABS i wtyk dziwnie się świeci. Złącze zdjęcia. 

IMG_20250227_185138.jpg

IMG_20250227_190146.jpg

IMG_20250227_190118.jpg

Napisano

Skoro błąd jest od czujnika prędkości, to musi to być widać w danych. Czujniki często padają tak, że tylko przy niskich prędkościach sygnał spada. Ustaw sobie podgląd z prawego czujnika z przodu i z tyłu i jedź powoli. Na pewno będzie widać różnicę.

Napisano

miałem takie objawy gdy padnięty  nie był czujnik abs ale przewód idący do czujnika , przy małej prędkości auta gdy się wcisnęło pedał hamulca

zaczął działać abs ale na tyle że auto wcale prawie nie hamowało (zwłaszcza w zakrętach) ,i to było bardzo niebezpieczne, aby dalej użytkować auto do czasu przyjścia przesyłki z czujnikiem abs zintegrowanym z kablem wyjąłem bezpiecznik od abs, miałem wtedy hamulce bez systemu abs

Napisano
  • Autor

Witam zmieniłem czujnik ABS. Ale i czujnik stopu mam dziś założę taki błąd jest z testera może to jest powiązane ze sobą . Okazało się to że pan  robił sterownik ABS jak go docisnołem  dostałem kartę gwarancyjną na 2 lata.  Z przed 4 miesięcy. Zobaczę czy wtyczka jest nie zalana płynem hamulcowym bo przy wymianie mechanik tam zalał wszystko i mył ale to po tygodniu wyskoczyło z ABS.

Napisano
  • Autor

Było jedzone z teatrem niby jest dobrze te same wartości 

Napisano
  • Autor

Trzeba zobaczyć jeszcze czujnik stop wymienić  może on ma coś wspólnego z tym. Jak pisałem czujnik jest nowy Bosch po wymianie to samo 

Napisano
  • Autor

Czujnik zmieniony od stopu. Błąd C0161 zniknął. A został tylko C0040. Jutro jak nie będzie padać deszcz to oczyszczę wtyczkę od sterownika ABS. Trochę rozbierania będzie. Mam podejrzenie że płyn hamulcowy może być we wtyczce od sterownika ABS.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam. Winny był sterownik od ABS. Został wysłany do regeneracji.