Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

porządny zwijacz do rolety zewnętrznej

Featured Replies

Napisano

Po 12 latach strzeliła mi taśma w rolecie a przy okazji ja zderzyłem się z polskim rynkiem usług. Nie byłem w stanie przez dwa tygodnie umówić kogokolwiek do takiej bzdury, w końcu przyjechał gość który zwykle ratował mnie z opresji z elektryczną roletą, z góry informując że on mi tylko okno otworzy a na wymianę to możemy się umawiać znowu. 

Skasował 200 PLN, otworzył roletę, za wymianę zwijacza wraz z nowym zwijaczem będzie wołał 300-350 PLN, sugerując że nie opłaca się jednej wymieniać. 

Mam więc pytanie o sprawdzony mechanizm, przysiądę do tego z jakimś filmem na youtube i może mi się uda - perspektywa wydania 1000PLN na wymianę trzech zwijaczy jest dla mnie nie do przyjęcia.

Napisano
33 minuty temu, bizz napisał(a):

Po 12 latach strzeliła mi taśma w rolecie a przy okazji ja zderzyłem się z polskim rynkiem usług. Nie byłem w stanie przez dwa tygodnie umówić kogokolwiek do takiej bzdury, w końcu przyjechał gość który zwykle ratował mnie z opresji z elektryczną roletą, z góry informując że on mi tylko okno otworzy a na wymianę to możemy się umawiać znowu. 

Skasował 200 PLN, otworzył roletę, za wymianę zwijacza wraz z nowym zwijaczem będzie wołał 300-350 PLN, sugerując że nie opłaca się jednej wymieniać. 

Mam więc pytanie o sprawdzony mechanizm, przysiądę do tego z jakimś filmem na youtube i może mi się uda - perspektywa wydania 1000PLN na wymianę trzech zwijaczy jest dla mnie nie do przyjęcia.

W temacie jakości zwijacza nie doradzę, ale z tego co widzę to koszt do 50PLN (lub koszt samej taśmy). Wymiana nie wygląda na skomplikowaną.
Wziąłbym pierwszy z brzegu jeśli nie chcesz teraz dokładać silników. No może jakiś slim ..
To kiedy? 😄

Napisano
52 minuty temu, bizz napisał(a):

Miałem dwa razy to samo, udało mi się samemu to ogarnąć.

1. W jednej miałem sznurek i zwijacz taki "fantastikkk plastik" co padło a właściwie nagle 2 rzeczy na raz,

a. majster założył na koniec sznurka taki ala konektor elektryczny z dziurką co założył na końcu na rolkę zwijacza i zwyczajnie się sznurek po czasie wysunął 

b. w zwijaczu zwyczajnie/niezwyczajnie w międzyczasie wszystko w środku się powycierało - zutylizowało.

Roletę rozkręciłem = rozwierciłem nity, sznurek wywaliłem, wszystko wyczyściłem, założyłem nowy, zanitowałem. Zwijacz kupiłem z owym sznurkiem nowy (najtańszy pasujący w otwory) i wymieniłem. (zanim założyłem konektor na sznurek to rozcapierzyłem końcówkę sznurka i opaliłem zapalniczką - zrobiłem kulkę na końcu, aby w razie czego jak zaciśnięty konektor puści to oprze się na kulce :) )

2. Roleta tarasowa, zwijana na taśmę i zwijacz na korbę. Zacięła się w pizduuuu na dole (co dziwne to była bez zamków na dole). (czytaj znów padło wszystko na raz: roleta na dole a zwijacz też się rozleciał - powycierał w miejscu wkładania korby). Udało mi się znów zdjąć obudowę i pękła jedna z blaszek (tych sprężystych - zwijaków) i zablokował ją. Blachy nie miałem i ją na szybko wypiiiip (jest ich więcej, jakoś poprzekładałem aby było symetrycznie) a zwijacz z taśmą znów kupiłem najtańszy.

Co dalej z nimi było nie wiem, sprzedałem lokal :) 

Teraz bym chyba włożył silniki elektryczne i spiął z jakim systemem :) 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Camel napisał(a):

Co dalej z nimi było nie wiem, sprzedałem lokal :) 

Teraz bym chyba włożył silniki elektryczne i spiął z jakim systemem :) 

Najchętniej bym tak zrobił, ale w czasie budowy nie przewidziałem tam prądu i teraz szukanie tudzież drążenie rowka na kabel w ścianie lekko mnie przeraża. 

Tarasową mam elektryczną i najchętniej wszystkie na dole zrobiłbym elektryczne... albo choć te z dużych dwóch okien które najczęściej padają.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, tomkowski napisał(a):

W temacie jakości zwijacza nie doradzę, ale z tego co widzę to koszt do 50PLN (lub koszt samej taśmy). Wymiana nie wygląda na skomplikowaną.
Wziąłbym pierwszy z brzegu jeśli nie chcesz teraz dokładać silników. No może jakiś slim ..

To kiedy? 😄

Pierwsze z brzegu to jakościowy złom, macałem takie w Castoramie. Kupiłbym coś solidniejszego, bo to max ciężka roleta jest. Choć to wszędzie tak samo wygląda...

Jutro w południe chciałem się za to brać, ale chyba nie wystarczy mi samozaparcia jak będzie taka piękna pogoda:)

Napisano

Wymieniałem kilka razy u rodziców, mogę się dowiedzieć gdzie kupowali. Średnio wytrzymuje taka taśma ok 15lat codziennego otwierania. Czasami przydaje się druga osoba przy nawijaniu. Jak nie masz zabudowanen rolety to szybko idzie. 

Napisano
W dniu 21.03.2025 o 07:41, bizz napisał(a):

a nie lepiej od razu silnik?

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, sherif napisał(a):

Wymieniałem kilka razy u rodziców, mogę się dowiedzieć gdzie kupowali. Średnio wytrzymuje taka taśma ok 15lat codziennego otwierania. Czasami przydaje się druga osoba przy nawijaniu. Jak nie masz zabudowanen rolety to szybko idzie. 

Mam zabudowaną ale dość łatwo się ją otwiera - przynajmniej tą jedną uszkodzoną. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bergerac napisał(a):

a nie lepiej od razu silnik?

Chciałbym, ale obawiam się rycia w ścianach żeby prąd doprowadzić. 

Napisano
14 godzin temu, bizz napisał(a):

Chciałbym, ale obawiam się rycia w ścianach żeby prąd doprowadzić. 

ja bym się nie obawiał. Wystarczy pewnie przewód 3X1mm albo 3X1,5mm więc mała bruzda od najbliższego gniazda. Możesz olać nawet włącznik i zrobić jedynie zdalne sterowanie.