Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piec gazowy

Featured Replies

Napisano

Zanim przyjedzie serwisant, moze znajdzie na AK szpec od Immergas`a. Dokładnie Vitrix Tera 24 Plus. 
Jest mianowicie taki problem . Pompa obiegowa (zintegrowana) działa cały czas . Juz nastawy zmieniane delta temp , czujniki etc. Nawet jak wyłącze piec na standby to pompa dalej kreci. Połapalem sie latem ubiegłego roku ze cos szumi w kotłowni . Dopiero wyłączenie z sieci daje ciszę . Logiczne. Jest to piec na firmie i do kotłowni rzadko sie zagląda. Zaznacze ze piec jest uruchamiany przez sterownik temperaturowy on/off, nie car v2. Czyli prosty jak budowa cepa. czujniki temp na zasilaniu i powrocie raczej nie wchodza w rachube . Bo mozna wyłaczyc piec, że nie beda aktywne żadne czujniki np antyzamarzaniowy . Wszystko jest dezaktywowane .....i pompa nadal kreci. Po swietach ma przyjsc fachowiec ale boje sie ze jest to wina płyty głownej . Piec z 2018r. 

Napisano
10 godzin temu, demoneczek napisał(a):

Pompa obiegowa (zintegrowana) działa cały czas

Jeśli w trybie lato jest tak samo - to raczej jakieś uszkodzenie; jeśli dzieje się to w trybie "zima" to trzeba przestawić jeden parametr w ustawieniach.

Instrukcja i strona 34: https://www.immergas.pl/wp-content/uploads/2022/10/Victrix-Tera-24-Plus-35-Plus-1_1040296_004_01.pdf

Programowanie płyty elektronicznej, parametr P4 - działanie pompy obiegowej: Pompa może funkcjonować na dwa sposoby. 0 Przerywany: w trybie „Zima” pompa obiegowa pracuje tylko w momencie odebrania sygnału pracy od sterownika CARV2 lub termostatu pokojowego. 1 Ciągły: w trybie „Zima” pompa obiegowa pracuje ciągle, niezależnie od sygnału żądania pracy.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, open napisał(a):

Jeśli w trybie lato jest tak samo - to raczej jakieś uszkodzenie; jeśli dzieje się to w trybie "zima" to trzeba przestawić jeden parametr w ustawieniach.

Instrukcja i strona 34: https://www.immergas.pl/wp-content/uploads/2022/10/Victrix-Tera-24-Plus-35-Plus-1_1040296_004_01.pdf

Programowanie płyty elektronicznej, parametr P4 - działanie pompy obiegowej: Pompa może funkcjonować na dwa sposoby. 0 Przerywany: w trybie „Zima” pompa obiegowa pracuje tylko w momencie odebrania sygnału pracy od sterownika CARV2 lub termostatu pokojowego. 1 Ciągły: w trybie „Zima” pompa obiegowa pracuje ciągle, niezależnie od sygnału żądania pracy.

Tryb lato tak samo mimo ze jest tzw bypasse . Piec słuzy tylko do ogrzewania , nie ma CWU. Z ustawień mam juz prawie doktorat , wszystko jest prawidłowo ustawione . Nawet czujniki temp zamienione . Było podejrzenie ze czujnik na powrocie przekłamuje (za wysoka temp) i stara sie wystudzic. Ale tez sa ok. Delta temperatur tez jest ok. Dla ciekawosci podam , sa jeszcze funkcje informacyjne. i tak  gdy piec jest na tzw czuwaniu,  czeka na sygnał od sterownika parametr, d 1.2 pokazuje ze pompa nie pracuje . I patrzymy po kolei na parametr d 1.4 tj "Wyświetla natężenie przepływu pompy obiegowej (l/h / 100)" ...... i pokazuje cyfre 10. Czyli z jednej strony pompa nie działa a ma jednoczesnie jakis przepływ . Niezalenie od wszystkiego, przytrzymując przycisk zasilania na dłuzej niz 8 sec , wyłaczamy piec z zdezaktywowanymi funkcjami bezpieczenstwa (przeciwzamarzanie etc) to pompa dalej pracuje . Juz wczesniej o tym wspominałem . Nie ma prawa tak byc . Na razie po rozmowie telefonicznej z fachowcem od Immergas`a , stwierdził ze juz zamontował ponad  4tys tego typu pieców , i nigdy takiego przypadku nie miał . Po swietach ma podjechac . 

Napisano

Pompą pewnie steruje komp, i możliwe że coś się uwaliło na wspomnianej płycie, stąd brak sygnału wyłączęnia. Jest do niej łatwe dojście? Oglądałeś wszystkie styki, zimne luty z grubsza , może jakiś ślad wycieku?

Edytowane przez irishpiter

Napisano
  • Autor
W dniu 17.04.2025 o 16:10, irishpiter napisał(a):

Pompą pewnie steruje komp, i możliwe że coś się uwaliło na wspomnianej płycie, stąd brak sygnału wyłączęnia. Jest do niej łatwe dojście? Oglądałeś wszystkie styki, zimne luty z grubsza , może jakiś ślad wycieku?

latarka czolowa ,lupa etc. Wszystko ok , każdy kabelek , styki posprawdzane . 

Napisano
W dniu 21.04.2025 o 19:24, demoneczek napisał(a):

latarka czolowa ,lupa etc. Wszystko ok , każdy kabelek , styki posprawdzane . 

No to poświęciłeś już sporo czasu, chyba więcej nie ogarniesz nie znajac dokładnie specyfikacji pieca i bez pomocy diagnostycznych.

Ciekaw jestem jak serwisant to ugryzie. Czy może popatrzy i wrzuci ci nowa plyte...

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, irishpiter napisał(a):

No to poświęciłeś już sporo czasu, chyba więcej nie ogarniesz nie znajac dokładnie specyfikacji pieca i bez pomocy diagnostycznych.

Ciekaw jestem jak serwisant to ugryzie. Czy może popatrzy i wrzuci ci nowa plyte...

miał być serwisant po świętach, i czekam . Gdyby płyta była walnięta to kupuje nowy piec. Powód jest taki ze wymiennik już jest nieźle skorodowany ( 7 letni piec) . I tak przeliczyłem to nie warto ładować kasy . 

Napisano

Dobrze wiedzieć jak wygląda serwis Immergas...

Myślę o zakupie nowego pieca, stary działa ale to jeszcze otwarta komora i jest dwubiegowy więc komfort cwu jest żaden a co gorsza to chyba nie da się do niego zamontować zasobnika.

Pytanie też czy w dzisiejszych czasach kiedy oszołomy z UE decydują co jest zielone a co nie , warto inwestować w piec gazowy.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
Godzinę temu, irishpiter napisał(a):

Myślę o zakupie nowego pieca, stary działa ale to jeszcze otwarta komora i jest dwubiegowy więc komfort cwu jest żaden a co gorsza to chyba nie da się do niego zamontować zasobnika.

Pytanie też czy w dzisiejszych czasach kiedy oszołomy z UE decydują co jest zielone a co nie , warto inwestować w piec gazowy.

Ja tam ze swojego Victrixa x24 jestem zadowolony, a serwis zapewne jak wszędzie - najlepiej znać się samemu, bo serwisant to umie tylko wyczyścić środek, zmienił sondę i płytę główną ;]

Co znaczy "dubiegowy"?

Jak nie masz fotowoltaiki to co innego możesz zamontować?  pellet, czy "ekogroszek"?  :facepalm:

Edytowane przez open

Napisano
W dniu 24.04.2025 o 21:36, open napisał(a):

, zmienił sondę i płytę główną ;]

Czyli naprawiony? Koszt chyba spory?

W dniu 24.04.2025 o 21:36, open napisał(a):

Co znaczy "dubiegowy"?

Jak nie masz fotowoltaiki to co innego możesz zamontować?  pellet, czy "ekogroszek"?  :facepalm:

Dwufunkcyjny, u mnie jako alternatywa tylko pompa ciepła:(

Napisano
9 godzin temu, irishpiter napisał(a):

Czyli naprawiony? Koszt chyba spory?

Dwufunkcyjny, u mnie jako alternatywa tylko pompa ciepła:(

Nie, nie, to nie u mnie była awaria, mój ma się dobrze. Pisałem co "umieją" robić serwisanci tylko jakaś literówka tam wyszła :oki:

Pompa ciepła bez paneli to finansowo słaba alternatywa, zresztą z panelami bez magazynu również...

Napisano
W dniu 24.04.2025 o 20:27, irishpiter napisał(a):

U mnie ten sam serwisant jeździ do różnych firm.  ;]

Generalnie działa to na zasadzie żebrania żeby ktoś się zlitował i jednak przyjechał. 

Ale ten co mi się trafił zgasił moje marudzenie na Aristona pokazując mi kilka części (np. wymiennik główny - do mojego kotła 3 tys., do chyba Vailanta 3.3 tys.  Ten sam producent, ten sam wygląd zewn., prawdopodobnie nieznacznie zmieniony rozstaw śrubek; posiadacz Aristona albo kombinuje coś sam, albo kupuje nowy kocioł, posiadacz tego drugiego wymienia wymiennik i cieszy się, że producent dba o części zamienne i ma dość rozsądne ceny ;] :facepalm: ).

W każdym razie ja swojego sam naprawiłem (wymiana kilku elementów w sekcji "wysokonapięciowej" i kondensatorów w pompie).

Z pompą to już w ogóle hit. Nowa 1400, kondensatory 2x 1.5 pln). Działa to wszystko już jakieś 4 lata, ale zaczyna mi znów nawalać naczynie wzbiorcze... sam kocioł ma 13-14 lat i raczej w tym roku go wymienię.