Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryk jako magazyn energii

Featured Replies

Napisano

Cześć

Trochę powertowałem net i widzę, że teoretycznie da się już używać auta jako magazynu energii w domu. Pytanie czy ktoś zna jakieś realne przykłady? Ja zazwyczaj robię 50km dziennie. Auto z połowę tygodnia reszte czasu spędza w domu. Mogłoby w tym czasie łapać tą tanią energię i przez noc ładować chałupę, tak żeby na drugi dzień zostawało mi 100km zasięgu. 

Teoretycznie brzmi ok. Pytanie jak to wygląda w praktyce? I jak szybko w ten sposób się zajedzie baterie?

Napisano

W praktyce jest to bez sensu, bowiem w naszym klimacie akumulatory z chemią LifePo4 w samochodach mają bardzo umiarkowany sens, za to mają duży sens w bankach energii. To po pierwsze. Po drugie trochę szkoda sobie degradować baterie waląc codziennie pełne cykle charge-discharge. Prościej za 25k kupić sobie gołą podłogę z Tesli 3 RWD, włożyć do garażu i przy okazji nauczyć się programować :hehe:

Napisano
  • Autor
W praktyce jest to bez sensu, bowiem w naszym klimacie akumulatory z chemią LifePo4 w samochodach mają bardzo umiarkowany sens, za to mają duży sens w bankach energii. To po pierwsze. Po drugie trochę szkoda sobie degradować baterie waląc codziennie pełne cykle charge-discharge. Prościej za 25k kupić sobie gołą podłogę z Tesli 3 RWD, włożyć do garażu i przy okazji nauczyć się programować :hehe:
Ok czyli to rozwiązanie raczej trzeba traktować jako awaryjne. Szkoda, przy 10kkm rocznie miałoby to sens zeby auto nie nudziło sie w garażu

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Ok czyli to rozwiązanie raczej trzeba traktować jako awaryjne. Szkoda, przy 10kkm rocznie miałoby to sens zeby auto nie nudziło sie w garażu

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Ale można zrobić tylko powstaje odwieczne pytanie po co? ;) 

Dodatkowe koszty i uciążliwość nie zrekompensują tej zabawy.

Żeby to zoptymalizować trzeba by najlepiej przejść na taryfę dynamiczną i warunek drugi, sporo tego prądu zużywać w domu. 

Używane aku są na tyle tanie, że jeśli ktoś bardzo chce, to lepiej się w ten sposób pobawić. 

Napisano
16 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

Trochę powertowałem net i widzę, że teoretycznie da się już używać auta jako magazynu energii w domu. Pytanie czy ktoś zna jakieś realne przykłady? Ja zazwyczaj robię 50km dziennie. Auto z połowę tygodnia reszte czasu spędza w domu. Mogłoby w tym czasie łapać tą tanią energię i przez noc ładować chałupę, tak żeby na drugi dzień zostawało mi 100km zasięgu. 

Teoretycznie brzmi ok. Pytanie jak to wygląda w praktyce? I jak szybko w ten sposób się zajedzie baterie?

Wallboxy które wspierają V2H są jeszcze dość niszowe - a z tego wynika ich cena.

16 godzin temu, format napisał(a):

W praktyce jest to bez sensu, bowiem w naszym klimacie akumulatory z chemią LifePo4 w samochodach mają bardzo umiarkowany sens, za to mają duży sens w bankach energii. To po pierwsze.

Gęstość na kg mają i mniejszą - ale są tańsze. Więc jak ktoś ma i tak mały pęcherz, to co szkodzi?

16 godzin temu, format napisał(a):

Po drugie trochę szkoda sobie degradować baterie waląc codziennie pełne cykle charge-discharge. Prościej za 25k kupić sobie gołą podłogę z Tesli 3 RWD, włożyć do garażu i przy okazji nauczyć się programować :hehe:

A zrobisz w domu przez 24h pełny cykl 75kWh? Przy moim hulaszczym elektrycznie życiu to schodzi ze 16kWh na dobę - czyli taki cykl 60-40. To dość płytkie rozładowanie i cykli praktycznie nie dodaje. 

Napisano
6 godzin temu, grogi napisał(a):

Przy moim hulaszczym elektrycznie życiu to schodzi ze 16kWh na dobę - czyli taki cykl 60-40

Z samochodem elektrycznym trudno o zużycie 16kWh na dobę. U mnie w kwietniu już pompa ciepła właściwie nie chodziła, klimatyzacja też słabo więc można powiedzieć że to jeden z lepszych wyników.

Screenshot_20250426-160506.png

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Z samochodem elektrycznym trudno o zużycie 16kWh na dobę. U mnie w kwietniu już pompa ciepła właściwie nie chodziła, klimatyzacja też słabo więc można powiedzieć że to jeden z lepszych wyników.

Screenshot_20250426-160506.png

Z Hassem niech mi tutaj nie wyjeżdża :) BTW. Nie widzę, gdzie Ci się bateria rozładowuje do domu... Nie masz osobnej metryki, która to śledzi? Ile masz panel - 10 kWp? 

Bądźmy poważni - auta do takiej kalkulacji nie wliczamy. Bo jeśli i tak robisz cały cykl z samego jeżdżenia, to dodatkowe 20% rozładowania (które przełoży się na zużycie porównywalne z 5% cyklu) niczego w degradacji baterii nie zmienia. 

Inna kwestia, że jak potrzebujesz 60kWh do codziennego jeżdżenia, to wiele na optymalizację zużycia w ciągu doby nie zostaje :)

Edytowane przez grogi

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

BTW. Nie widzę, gdzie Ci się bateria rozładowuje do domu... Nie masz osobnej metryki, która to śledzi?

Nie mam banku w domu, to ekonomicznie zupełnie bezsensowne z PV na starych zasadach.

Napisano
9 godzin temu, format napisał(a):

Nie mam banku w domu, to ekonomicznie zupełnie bezsensowne z PV na starych zasadach.

Czyli fioletowe to feed-in. 👍 

Przy cenach baterii, jak ktoś zakłada teraz, to okolice 5kWh mają sens. Więcej już w sumie nie - lepiej dowalić więcej paneli i niech idzie w zlew... Jak ktoś ma miejsce oczywiście... 

Edytowane przez grogi