Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak często wymieniacie kask?

Featured Replies

Napisano

Mój obecnie ma 11 lat. Lubię go i nie ma za dużo najechane. Gąbka w dotyku nie czuć żeby była jakaś poparciała. Generalnie trzyma się wszystko kupy. Wiadomo czas robi swoje i w ekstemalnych sytuacjach lepiej mieć coś nowszego. Tyle że na mój szeroki łeb nie było łatwo coś dopasować i ten dopiero był chyba 3 kaskiem który zostawiłem i jest wygodny. Także nawet mi się nie śpieszy do wymiany jeszcze.

A jak to u was wygląda?

Napisano

Jak się zniszczy lub znudzi

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, Josyp napisał(a):

Jak to wymieniamy?!!! :totalszok:

No tak jak opony co 5 lat lub 40kkm 

A jak sezonówki to co 2 lata ;] 

Oficjalna odpowiedź od Shoei

"

Producenta zaleca wymianę kasku kompozytowego co około 7 lat

Kaski Shoei mają skorupy wykonane z tego samego materiału więc nie ma bardziej lub mniej trwałych kasków"

Napisano

Co 2/3 sezony wymieniam środek (głownie policzki), kask przeważnie tak jak kurtki motocyklowe zostaje w "kolekcji". Sprawia to że szafa na ciuchy motocyklowe już mi się nie domyka :)  

Napisano
W dniu 24.06.2025 o 14:46, bielaPL napisał(a):

Mój obecnie ma 11 lat. Lubię go i nie ma za dużo najechane. Gąbka w dotyku nie czuć żeby była jakaś poparciała. Generalnie trzyma się wszystko kupy. Wiadomo czas robi swoje i w ekstemalnych sytuacjach lepiej mieć coś nowszego. Tyle że na mój szeroki łeb nie było łatwo coś dopasować i ten dopiero był chyba 3 kaskiem który zostawiłem i jest wygodny. Także nawet mi się nie śpieszy do wymiany jeszcze.

A jak to u was wygląda?

nie wierzę w to pierdololo o "skuteczności" materiału przez 5 lat. wymianiam jak się zniszczy zuzyje.

Wywaliłem narazie 1 sharka (bo go skatowałem w miescie) - pozostałe kaski (szt. 5 - mam i uzywam per okazja i w nosie mam ile lat mają). najstarszy ma 12 lat :)

Edytowane przez jimbo22

• 8 miesięcy później...
Napisano

Z tym okresem przydatnosci to tak jak z zaleceniem producentra opon. Latalem na 12 letnich i bylo spoko. Mam dalej swojego Schuberth'a zakupiony w 2000 roku.

.

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 7.03.2026 o 10:26, andy7 napisał:

Z tym okresem przydatnosci to tak jak z zaleceniem producentra opon. Latalem na 12 letnich i bylo spoko. Mam dalej swojego Schuberth'a zakupiony w 2000 roku.

.

Myślę tak samo.
Kask wymieniam jak się "zużyje na amen", albo po wypadku. Śmieszy mnie też ta narracja, że jak kask spadnie z kanapy moto to już jest bezużyteczny, bo "już nie ochroni tak przed wypadkiem". Ci sami ludzie którzy to mówią zadupcają w terenie zabudowanym 150 na jednym kole między autami 😌

Napisano

Ale wątek zabytkowy ktos odkopał )

Edytowane przez jimbo22

Napisano
W dniu 22.05.2026 o 16:35, jimbo22 napisał:

Ale wątek zabytkowy ktos odkopał )

Nie żeby coś, ale już samo forum jest już wystarczająco zabytkowe :D Mimo wszystko temat i pytanie nadal aktualne