Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porównanie TMY LR AWD i TM3 SR

Featured Replies

Napisano

Właśnie odebrałem z serwisu moją TMY po wymianie klapy i zderzaka z tyłu (pewien jegomość wjechał we mnie jak stałem na światłach).

Auto w serwisie było blisko miesiąc. W tym czasie jeździłem zastępczą Teslą model 3. Jak się okazało po odbiorze - był to model Standard Range z małym akumulatorem i jednym silnikiem.

No to pora na porównanie tych aut TMY LR AWD i TM3 SR. Oba z 2023 roku. Oba z przebiegiem ok. 30k.

Część rzeczy może wynikać z różnicy w modelach, różnicy w baterii i silnikach. A część z faktu że trójka z wypożyczalni była po prostu mocno wyeksploatowana/

1. W TM3 jest  głośniej !

W moim odczuciu szyby w TM3 nie wygłuszają tak jak w TMY. Być może tak jest tylko w SR - nie wiem. Ale jest po prostu głośniej, słychać warkot silników przejeżdżających obok aut. W TMY sygnał karetki słychać dopiero jak jest tuż obok ;)

Głośniej pracuje silnik w TM3 (słychać go  z tyłu) oraz przednie koła/opony. Zarówno podczas jazdy na wprost, hałas nasila się podczas skręcania.

Podejrzewam łożyska kół oraz przeguby. Dramat.

2. Mniej miejsca w TM3.

Żadne odkrycie, ale ciekawy jest ten brak miejsca. Brakuje go pod nogami (podłoga w TM3 jest tak wyprofilowana, że pod stopami jest lekko niżej) i nad głową. Zarówno w przednim jak i drugim rzędzie.

Mniejsza pojemność bagażników (frunk jest o połowę płytszy).

3. Mniejsza moc i dużo słabsze przyspieszenie TM3.

To może wynikać z tego, że mój LR ma wykupionego boosta. Jeżdżąc trójką czułem przepaść jeśli chodzi o osiągi.

4. Gorzej się wsiada i wysiada z TM3. 

To oczywiste, ale bardzo dokuczliwe.

5. Widoczność z pozycji kierowcy

W TM3 z pozycji kierowcy widać maskę (szczególnie przetłoczenia po bokach). Widok do tyłu ogranicza skośnie umieszczona pólka (unosząca się ku tyłowi).

W TMY z przodu nie widać nic. Może dwumetrowcy widzą jakiś element maski - ja nie. Widok do tyłu jest tutaj żartem - gówno widać. Powodem jest ta dziwnie pochylona szyba.

6. Fotele przednie w TM3 są wygodniejsze.

Zaskoczenie ? Po prostu w TM3 siedzi się jak w klasycznym sedanie - głęboko zapadając w fotel z nogami bardziej do przodu.

W TMY siedzimy jak na taborecie. Próbuję teraz znaleźć takie ustawienie fotela w swojej TMY, żeby choć trochę odwzorować wygodę TM3.

7. Mniejsze zużycie energii w TM3

Zostawiłem na koniec chociaż to była największa różnica. TM3 jest niskim autem, moja miała koła 18", jeden silnik z tyłu.

W TM3 w mieście przy spokojnej jeździe miałem zużycie niewiele ponad 10k W trasie przy 130 kmh oscylowało wokół 14.

W TMY w mieście zbliżam się do 15, w podobnej jak wyżej trasie mam zwykle zużycie 19-20. 

To jest przepaść !

Zasięgi:

TM3 SR: deklarowany 420 km, realny 360km

TMY LR AWD:  deklarowany 518 km, realny 400. 

Pomimo że TM3 jest przyjemnym autem, z dużą ulgą wróciłem do swojego TMY.

Napisano
1 godzinę temu, slawekw napisał(a):

W moim odczuciu szyby w TM3 nie wygłuszają tak jak w TMY. Być może tak jest tylko w SR - nie wiem. Ale jest po prostu głośniej, słychać warkot silników przejeżdżających obok aut. W TMY sygnał karetki słychać dopiero jak jest tuż obok ;)

Ja mam pod tym kątem porównanie tylko z nieco starszymi TM3, tzn gdzieś z roku 2021, bo wtedy byłem na jeździe testowej. I potwierdzam. 

Jak przesiadłem się do testówki z Golfa, miałem nieodparte wrażenie, że drzwi są niedomknięte. Auta które stały obok było słychać doskonale, właśnie jak przez niedomknięte drzwi lub uchyloną szybę.

To samo było jak mniej więcej w roku 2022-23 jechałem jako pasażer z tyłu w Danii.

W TMY ten kłopot nie występuje, jest jak powinno być, normalnie ;)

TM3 podobno poprawili po liftingu.

A co do miejsca z tyłu, to w TM3 jest dla ludzi bez nóg. Niby wsiadasz, niby nie zawadzasz głową o sufit, niby kolanami nie wciskasz się w fotel z przodu, ale czujesz że jest coś nie halo. Po jakimś czasie zauważasz, że kolana zasłaniają uszy ;]

Napisano

nowa trojka czy stara ?

Napisano
  • Autor
19 minut temu, PawelWaw napisał(a):

nowa trojka czy stara ?

Jeśli to pytanie do mnie - to miałem starą trójkę (nie HL), z początku 2023.