Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW E90 320i – LPG czy warto?

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim,
Od kilku miesięcy jeżdżę BMW E90 320i (rok 2007, N46), i jak większość z Was wie – ten silnik trochę pali… Zwłaszcza w mieście.
Zacząłem więc rozważać montaż instalacji LPG, bo miesięczne koszty paliwa zaczęły mnie konkretnie denerwować 

Przyznam, że wcześniej miałem mieszane uczucia do gazu w BMW, ale po rozmowach z kilkoma osobami, zaczynam zmieniać zdanie.
Czy ktoś z Was zakładał LPG do N46 i może się podzielić długoterminowym doświadczeniem?

Jak wygląda sprawa z zaworami i regulacją luzów – warto inwestować w lubrykację, czy to tylko marketing?

Czy ktoś korzystał z usług Gaz-Time i może ich polecić lub odradzić?
Dzięki z góry za każdą odpowiedź!

Napisano
W dniu 28.06.2025 o 10:33, Kucharski napisał(a):

Cześć wszystkim,
Od kilku miesięcy jeżdżę BMW E90 320i (rok 2007, N46), i jak większość z Was wie – ten silnik trochę pali… Zwłaszcza w mieście.
Zacząłem więc rozważać montaż instalacji LPG, bo miesięczne koszty paliwa zaczęły mnie konkretnie denerwować 

Przyznam, że wcześniej miałem mieszane uczucia do gazu w BMW, ale po rozmowach z kilkoma osobami, zaczynam zmieniać zdanie.
Czy ktoś z Was zakładał LPG do N46 i może się podzielić długoterminowym doświadczeniem?

Jak wygląda sprawa z zaworami i regulacją luzów – warto inwestować w lubrykację, czy to tylko marketing?

Czy ktoś korzystał z usług Gaz-Time i może ich polecić lub odradzić?
Dzięki z góry za każdą odpowiedź!

jedź do klinikalpg. Gaz-Time nie ma dobrych opinii. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Z tym silnikiem N46 faktycznie ważne, żeby dobrać dobrą instalację i ogarniętego gazownika. Co do lubryfikacji – zdania podzielone, jedni mówią że pomaga, inni że to zbędny bajer...

• 7 miesięcy później...
Napisano

Cześć. N46 spokojnie daje się zagazować, bo to jeszcze pośredni wtrysk, więc technicznie nie ma z tym większego problemu. Kilku znajomych jeździ takimi E90 na LPG i przy dobrze dobranej instalacji oraz normalnym serwisie wszystko działa bez większych dramatów. Trzeba tylko pamiętać o kontroli luzów zaworowych co jakiś czas, bo na gazie silnik pracuje w wyższej temperaturze. Co do lubryfikacji – zdania są podzielone, wielu ludzi jeździ bez niej i nic się nie dzieje, ważniejsze jest dobre strojenie instalacji i sensowny gazownik. Jeśli montaż będzie zrobiony porządnie, to przy dzisiejszych cenach paliwa LPG w takim aucie naprawdę ma sens. Co do Gaz-Time niestety nie korzystałem, więc nie pomogę, ale przy LPG najważniejsze jest doświadczenie warsztatu z konkretnym silnikiem.