Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odklejona okleina parapetu

Featured Replies

Napisano

IMG_20250824_140932.jpg.5e10b6424aa5657dbc5a71ad88cc4a1e.jpg

Mieszkanie w starej kamienicy, z kiepską lub nieistniejącą wentylacją i sporą wilgocią.

Parapet po bokach wpuszczony w tynk (nie wiem jak głęboko).

Okleina na parapecie odwarstwiła się przez wilgoć, którą z resztą widać w narożnikach.

Ja myślę o wyrwaniu całego parapetu, zabezpieczeniu (np. pianką niskoprężną) wszystkich przedmuchów, wstawieniu nowego parapetu i obróbce.

Kolega wolałby tylko zerwać samą okleinę i nakleić nową plus obróbka widocznych zawilgoceń.

Pytania:

1. Dostanie się taką "parapetową" okleinę? 

2. Co lepsze?

PS. Mieszkanie wynajmowane przez moją córkę. Właściciel pokrywa koszty.

Napisano

Ja bym powiedział ze to nie wilgoć a słonce - okno otwarte promienie padają i podgrzewają parapet - Zaznaczam to moja opinia po widoku załączonej fotki .

Wymienił bym to na drewno lub dobrej jakości kompozyt 

Napisano
  • Autor
W dniu 5.09.2025 o 15:47, Przemaz napisał(a):

Ja bym powiedział ze to nie wilgoć a słonce - okno otwarte promienie padają i podgrzewają parapet - Zaznaczam to moja opinia po widoku załączonej fotki .

Wymienił bym to na drewno lub dobrej jakości kompozyt 

Wilgoć, wilgoć.

IMG_6637.jpg.dd19afe3049ede45fd2c375bba031659.jpg

Napisano

To zakładasz parapet nowy z tworzywa lub kamienia?

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Waldek40 napisał(a):

To zakładasz parapet nowy z tworzywa lub kamienia?

Plan jest taki: skuwam co chce odpaść, wstawiam nowy parapet PCV, obrabiam, maluję, zapominam.

Czy parapet wystarczy wcisnąć pad białą ramę okna, czy należałoby go jakoś przykleić od spodu i czym?

Napisano
Plan jest taki: skuwam co chce odpaść, wstawiam nowy parapet PCV, obrabiam, maluję, zapominam.

Czy parapet wystarczy wcisnąć pad białą ramę okna, czy należałoby go jakoś przykleić od spodu i czym?
Jak pod parapertem jest mur to wystarczy piana niskoprężna. Oczywiście trzeba pamiętać, żeby zaprzeć go o górną szpaletę i okno ma być zamknięte przez kilka godzin.[emoji846]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Pianę odradzam,klej na klej do płytek plus jakieś kliny czy podkladki aby nie usiadł podczas schnięcia kleju , jeśli przykleisz na piankę to wiedz że nie staniesz na parapecie np. podczas mycia okien bo piana usiądzie,a najlepiej spytaj się w  sklepie może coś doradzą na co przykleić,ja kiedyś montowałem parapety kamienne a raczej z konglomeratu  właśnie na jakąś zaprawę ale nie pamiętam na jaką

Edytowane przez Waldek40

Napisano

To fakt, nie przewidziałem skakania po parapetach.[emoji846] Żona i teściowa stoją na grzejnikach, ale oczywiście żadna się nie przyznaje. Teściowa wyrwała hak, na szczęście grzejnik jest na miedzi, to rurki się poddały i nic nawet przez parę lat nie ciekło.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

To nie zapomnij jeszcze usunąć przyczyny zawilgocenia 

Dasz plastik to gdzie indziej pokaże sie wilgoć