Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewodnik po Chińskich premiumach

Featured Replies

Napisano

czas się poduczyć ;) 

IMG_0128.jpeg

Napisano
13 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

czas się poduczyć ;) 

IMG_0128.jpeg

Jechałem parę razy Nio w Norwegii. Teraz już wiem czemu mi się to auto meeega spodobało...

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

czas się poduczyć ;) 

IMG_0128.jpeg

Nie widze Tesli, chyba obrazek Ci sie nie wkleił w całości? Musi byc jeszcze jeden poziom niżej 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Łukasz___F napisał(a):

Nie widze Tesli, chyba obrazek Ci sie nie wkleił w całości? Musi byc jeszcze jeden poziom niżej 

@Rado_ wstawił :oki:

Napisano
11 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

czas się poduczyć

no i dlatego właśnie tam jest prawdziwa konkurencja, a nie monopole i zmowa cenowa jak w UE, gdzie można sprzedawać najgorszy szajs i dalej istnieć. Założę się, że za kilka lat przynajmniej 1/3 nazw z tej piramidki już nie będzie istnieć za to pojawią się nowe. Komuś się noga powinie, ktoś nie będzie nadążał za potrzebami rynku, ktoś inny zrobi coś lepiej. Dzięki temu w elektrykach i hybrydach już przegonili UE, gdzie nadal można sprzedawać wadliwe puretechy czy skrzynie dsg z żywotnością 50 tys. km i nadal istnieć, bo państwo dopłaci, bo związki zawodowe, bo za duże by upaść. 

Napisano
15 minut temu, maro_t napisał(a):

bo państwo dopłaci

w Chinach nie dopłaca?

Napisano
49 minut temu, maro_t napisał(a):

no i dlatego właśnie tam jest prawdziwa konkurencja, a nie monopole i zmowa cenowa jak w UE, gdzie można sprzedawać najgorszy szajs i dalej istnieć. Założę się, że za kilka lat przynajmniej 1/3 nazw z tej piramidki już nie będzie istnieć za to pojawią się nowe. Komuś się noga powinie, ktoś nie będzie nadążał za potrzebami rynku, ktoś inny zrobi coś lepiej. Dzięki temu w elektrykach i hybrydach już przegonili UE, gdzie nadal można sprzedawać wadliwe puretechy czy skrzynie dsg z żywotnością 50 tys. km i nadal istnieć, bo państwo dopłaci, bo związki zawodowe, bo za duże by upaść. 

Mam wrazenie, ze zarowno w Europie jak i w USA tez było wiele więcej marek, ale zaczął działać efekt skali, konsolidacje, przejęcia i mamy co mamy 😄 kilka koncernów, ktore sprzedają to samo z innym znaczkiem 😄 

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

Ja się będę cieszył ale pół Polski nie bo z bankructwem producentów poleci mnóstwo miejsc pracy w PL. Więc już tak śmiesznie nie będzie bo być może w niektórych rejonach wróci przestępczość znana z czasów słusznie minionych. 

Napisano
43 minuty temu, wujek napisał(a):

Ja się będę cieszył ale pół Polski nie bo z bankructwem producentów poleci mnóstwo miejsc pracy w PL. Więc już tak śmiesznie nie będzie bo być może w niektórych rejonach wróci przestępczość znana z czasów słusznie minionych. 

Jak ktos ma już pracę zdalną zaklepaną u azjatyckiego producenta, to mysli, ze może zacząć defekować na cywilizację zachodu, bo nie ma taniego Mercedesa dla niefo w europie za czapke sliwek. Oczywiście taka osoba szukajac pracy na pytanie ile chce zarabiac, mowi, że za czapkę śliwek. I nie, ja nie bronię pazerności koncernów, ale te z Azji to nie Caritas.Raczej diler co daje pierwszą działkę gratis.

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

widzisz, tylko że w dłuższej perspektywnie nigdy nie da się utrzymać czegoś gorszego, droższego. Wszelkie cła, zakazy i inne mogą działać tylko jakiś czas. Jak woda, można ją zatrzymać trochę budując tamę, ale wcześniej czy później każda tama się przeleje. Jedyny sposób żeby były miejsca pracy i gospodarka rosła, to robić dobre i uczciwe rzeczy, rozwijać się i faktycznie konkurować. Dzisiaj pewne oczyszczenie rynku w Europie może mu tylko wyjść na dobre, może zmotywować do powrotu konkurencji i faktycznej walki o klienta, bo tego ostatnio nie było. A jak jeszcze kilka lat będziemy udawać, że nic się nie dzieje i jedyne "innowacje" to będą cła i kolejne zakazy czy cofanie dopłat dla aut z Azji, to potem pozostanie już faktycznie tylko zaoranie skansenu który w ten sposób powstanie. 

Napisano
15 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Dla tych co wolą obrazki.

Nie zgadzam się, jeżeli weźmiemy cenę do wartości, to w Chinach dostajesz to za co płacisz.

Sporo jeździłem Zeekr 009, Denzą D9 i to jak te samochody są zrobione nie odstaje w żadnym stopniu od EU.

Napisano
Teraz, buch napisał(a):

Nie zgadzam się, jeżeli weźmiemy cenę do wartości, to w Chinach dostajesz to za co płacisz.

Sporo jeździłem Zeekr 009, Denzą D9 i to jak te samochody są zrobione nie odstaje w żadnym stopniu od EU.

Ok zapraszam z ich cenami do Europy. Juz tak wesoło nie jest.

Napisano
13 minut temu, Rado_ napisał(a):

Ok zapraszam z ich cenami do Europy. Juz tak wesoło nie jest.

Ale co tu porównywać Zeekr 009 kosztuje ok 60 tys USD w Chinach za to dostajesz vana z mega wyposażeniem jeszcze w elektryku.

To za to kupisz w Europie pasasata w podstawie albo lepszego tiguana. Co tu porównywać.

Chiny nam odjeżdżają z prędkością światła

Edytowane przez buch

Napisano
19 godzin temu, maro_t napisał(a):

widzisz, tylko że w dłuższej perspektywnie nigdy nie da się utrzymać czegoś gorszego, droższego. 

To, że są droższe, to fakt. To, że są gorsze to już wyłącznie Twoje odczucie, bo w konfrontacji z faktami się to nie broni.

Napisano
15 godzin temu, Rado_ napisał(a):

ile ten Zeekr kosztuje w EU?

Ja tylko zauważam, ze europejskie samochody są też tańsze np. w USA. I tam już nie są w związku z tym gorsze od chińskich. Cały ten argument polegający na porównywaniu co jest "lepsze" opiera się na bardzo ciekawym założeniu, że tańsze=lepsze. Stąd najlepszym samochodem powinna być Dacia Spring. Należy tylko odkleić jej znaczek Dacii i przykleić jakiś chiński (będzie łatwo akurat). Natychmiast stanie się lepsza od VW ID.

;l

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał(a):

Należy tylko odkleić jej znaczek Dacii i przykleić jakiś chiński (będzie łatwo akurat).

Już raz odkleili i przykleili Dacii. Drugi raz może się nie chcieć trzymać ;]