Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dq200 wymiana oleju

Featured Replies

Napisano

Małżonka zakupiła G7 z DSG.Ma to 150kkm najechane i zastanawiam się na wymianą oleju w skrzyni. Widzę też że wymieniają tam i płyn w mechatronice. Czy to jest zalecane i czy.wymaga potem jakichś adaptacji na kompie?

Napisano

Żadnych adaptacji, bo nic w skrzyni/sprzęgłach nie zmieniasz. Wymienić obie ciecze, a oleju zalać z 1 litr więcej niż fabryka.

Napisano

Mój mechanik twierdzi, że co 60 tys ma być wymiana obu płynów. Pierwszy raz mu zleciłem, ale potem już samemu się wziąłem. Nie jest to trudne w sumie.

Przy 150k to mu się zdarzało sprzęgła już zmieniać. U mnie 170 właśnie wybiło i raczej sprzęgła jeszcze sprawne.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 7.11.2025 o 07:57, exor napisał(a):

Mój mechanik twierdzi, że co 60 tys ma być wymiana obu płynów. Pierwszy raz mu zleciłem, ale potem już samemu się wziąłem. Nie jest to trudne w sumie.

Przy 150k to mu się zdarzało sprzęgła już zmieniać. U mnie 170 właśnie wybiło i raczej sprzęgła jeszcze sprawne.

Ale w dq200 sprzegla nie pracują w oleju więc na trwalosc sprzęgieł to nie ma wpływu.

Napisano
W dniu 17.11.2025 o 18:36, Chalek napisał(a):

Ale w dq200 sprzegla nie pracują w oleju więc na trwalosc sprzęgieł to nie ma wpływu.

Ale pewnie jakiś wpływ na zużycie sprzęgieł ma gorzej działająca mechatronika nimi sterująca i same tryby w przekładni 🤔

Napisano

Jak to gdzieś słyszałem, mało lub i słaby olej wpływa na mechaniczną stronę. To może doprowadzić do zużycia /uszkodzenia robota. W końcu to skrzynia manualna zrobotyzowana. Jak wszystkie dwusprzeglowki VAG

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
38 minut temu, WaWeR napisał(a):

Jak to gdzieś słyszałem, mało lub i słaby olej wpływa na mechaniczną stronę. To może doprowadzić do zużycia /uszkodzenia robota. W końcu to skrzynia manualna zrobotyzowana. Jak wszystkie dwusprzeglowki VAG

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tylko nowa skrzynia jest trochę inaczej skonstruowana :) Jak przy rozrządzie "królewskim" spryskiwane są wałki olejem :) (po co llać więcej oleju ?)

Mechatronika jest w swoim oleju - czyli bez opiłków ze sprzęgieł - co może wówczas zaworkom zaszkodzić ? - zmieniono/zmodyfikowano "akumulator" ciśnienia - który pękał Z tego co widać obecne DQ200 robią bez problemu bez wymiany sprzęgieł po 200kkm.

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Z tego co widać obecne DQ200 robią bez problemu bez wymiany sprzęgieł po 200kkm.

Jest też sporo takich, które bez problemu robią jedynie 20-30kkm między wymianami sprzęgieł 😄 

A jak z mechatroniki zlewa się płyn prawie czarny, zamiast w kolorze ludwika, to jednak chyba coś tam ulega zużyciu 🤷‍♂️

Napisano
16 godzin temu, Camel napisał(a):

Tylko nowa skrzynia jest trochę inaczej skonstruowana :) Jak przy rozrządzie "królewskim" spryskiwane są wałki olejem :) (po co llać więcej oleju ?)

Mechatronika jest w swoim oleju - czyli bez opiłków ze sprzęgieł - co może wówczas zaworkom zaszkodzić ? - zmieniono/zmodyfikowano "akumulator" ciśnienia - który pękał Z tego co widać obecne DQ200 robią bez problemu bez wymiany sprzęgieł po 200kkm.

Ktoś pisał o nowych?

A te nowe to od którego roku?

Smarowanie i świeży olej na pewno mniej szkodzi niż olej przepracowany, szczególnie  w manualach. A to w końcu robotowi będzie ciężej jak wałki złapią luz i przesuwki będą ciaśniej pracować lub i się kleszczyć.

A dlaczego lać więcej?, widać praktyka tych co naprawiają te skrzynie tak mówi

Edytowane przez WaWeR

Napisano
W dniu 17.11.2025 o 18:36, Chalek napisał(a):

Jasne, ale ja nie pisałem, że zmiana oleju ma wpływ.