Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko do ekspertów od podłogówki

Featured Replies

Napisano

Czy taki układ jest ok? Wydaje mi się że ostatnio działa dość niewydajnie. Temperatura na piecu to 38 stopni. Nie wiem czy ten regulator temperatury jest tu potrzebny. 

IMG_20251124_140337.jpg

Napisano

Masz podłogówkę i kaloryfery? Ta pompa działa?
Zaworem obniża się temperaturę na podłogówkę. Na kaloryfery idzie w temperaturze z kotła.

IMO masz za niską temp. na kotle.

U siebie mam bliżej 50. A 38 na podłogówkę ustawioną na tego typu zaworze.

Napisano
  • Autor

@rwIcIkmam dwa grzejniki ręcznikowe w łazienkach plus garaż i kotłownia ale tam mam zakręcone grzejniki. Mam tak że w momencie kiedy włącza się podłogówka to grzejnik robi się chłodny. Tak generalnie cały dom to podłogówka z regulacją temperatury. Pompa działa. Akurat fotka była robiona jak układ był wyłączony. Normalnie ten termometr wskazuję ponad 30 stopni. Kiedyś miałem 45 stopni na piecu i to była ok temperatura ale serwisant twierdził że wystarczy maks te 36-38 stopni. Że wtedy działa kondensacja. Posiadam kocioł kondensacyjne De Dietrich mr 24 czy coś takiego. 

Generalnie to na tych grzejnikach mi nie zależy. Są tylko po to żeby było na czym ręczniki wieszać 🤠

Edytowane przez Harnas80

Napisano
20 godzin temu, Harnas80 napisał(a):

Czy taki układ jest ok? Wydaje mi się że ostatnio działa dość niewydajnie. Temperatura na piecu to 38 stopni. Nie wiem czy ten regulator temperatury jest tu potrzebny. 

Układ jest przekombinowany i nieefektywny - jeśli w całym domu masz tylko podłogówkę czyli emitery niskotemperaturowe oraz niskotemperaturowe źródło ciepła to układ mieszający jest niepotrzebny. Można było puścić wodę bezpośrednio na rozdzielacz.

Byłby wymagany gdyby źródłem był kocioł wysokotemperaturowy.