Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Defender Octa i tak generalnie drugie wcielenie

Featured Replies

Napisano

fajnie jak niektóre firmy idą pod prąd i budują, wypuszczają absolutnie nietuzinkowe samochody, które teoretycznie w naszych czasach nie powinny istnieć a tym bardziej ujrzeć światło dzienne.

Testował już ktoś? Diesle i V8 miałem okazję ale Octy niestety nie.

W wersji all Black wygląda jak niszczyciel Dartha Vadera

Edytowane przez G.O.A.T.

• G.O.A.T. zmienił tytuł na Defender Octa i tak generalnie drugie wcielenie
Napisano
  • Autor

Niedawno wjechała na salony wersja Trophy

Napisano

Taka trochę podróba Raptora, tylko lepsza i za milion talarów. Też mi się podoba. Tylko cena sprawia, że nikt tego nie będzie upalał po pustyni, obawiam się, że może skończyć jak G63 na ulicach Monako, wożąc obwieszone złotem paniusie z twarzami wprost z tego samego katalogu pobliskiej kliniki chirurgii estetycznej.

chory

PS. Jednak bagażnik tej 110 jest dla mnie za mały.

beksa

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ryb napisał:

Taka trochę podróba Raptora,

Ostatnio jechał za mną biały raptor z czarnymi akcentami i wyglądał groźnie, to zupełnie inny samochód niż DEF. Octa ma praktycznie tylko jednego konkurenta G63 ;)

Tylko cena sprawia, że nikt tego nie będzie upalał po pustyni, obawiam się, że może skończyć jak G63 na ulicach Monako, wożąc obwieszone złotem paniusie z twarzami wprost z tego samego katalogu pobliskiej kliniki chirurgii estetycznej.

Def za duży jest, paniusie wolą Velary i RR Sporty.

PS. Jednak bagażnik tej 110 jest dla mnie za mały.

Dla mnie jest ok. phi

Napisano
17 minut temu, G.O.A.T. napisał:

Ostatnio jechał za mną biały raptor z czarnymi akcentami i wyglądał groźnie, to zupełnie inny samochód niż DEF. Octa ma praktycznie tylko jednego konkurenta G63 ;)

Miałem na myśli nie wygląd tylko koncepcję. Już nie wystarczy być terenówką, teraz trzeba być terenówką, która w terenie jedzie 100km/h.

zlosnik

Def za duży jest, paniusie wolą Velary i RR Sporty.

IMO te też są trochę za duże ale rozumiem, że chodzi o względy wizerunkowe. Rozmiarowo najlepszym kobiecym autem w gamie jest Evoq. Jeździłem takim przez chwilę jako zastępczym, naprawdę trudno nazwać go małym.

ok

Dla mnie jest ok. phi

Znalazłem nówkę 110, do odbioru od ręki, nawet nie najgorzej wyposażoną za 389k. Czeka sobie u dilera. Tymczasem najtańsza używana 130 jest na otomoto za 400. To się nie spina, trzeba dalej oglądać Raptory.

panic

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Ryb napisał:

Miałem na myśli nie wygląd tylko koncepcję. Już nie wystarczy być terenówką, teraz trzeba być terenówką, która w terenie jedzie 100km/h.

zlosnik

Jedzie ale nigdy nie pojedzie phi

10 minut temu, Ryb napisał:

IMO te też są trochę za duże ale rozumiem, że chodzi o względy wizerunkowe. Rozmiarowo najlepszym kobiecym autem w gamie jest Evoq. Jeździłem takim przez chwilę jako zastępczym, naprawdę trudno nazwać go małym.

Coś w tym jest.

10 minut temu, Ryb napisał:

Znalazłem nówkę 110, do odbioru od ręki, nawet nie najgorzej wyposażoną za 389k. Czeka sobie u dilera. Tymczasem najtańsza używana 130 jest na otomoto za 400. To się nie spina, trzeba dalej oglądać Raptory.

panic

Trzymam kciuki za Raptora hm

Napisano
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał:

Jedzie ale nigdy nie pojedzie phi

Ale mógłby, gdyby chciał.

zlosnik

Coś w tym jest.

Jak po Jagu mojej żony nie uda się kupić kolejnego Jaga (co jest wielce prawdopodobne, bo ostatnie młode sztuki u dilerów się właśnie kończą) to najprawdopodobniej wjedzie właśnie Evoq. Zresztą u mnie jest podobnie, dobrze wyglądałby obok Velar.

ok

Trzymam kciuki za Raptora hm

Jak wrócę z ferii i znajdę chwilę czasu to umyję i obfotografuję Rangera. Wystawię z jakąś ceną na tyle wysoką żeby nie było, że za mocno temu pomagam i zobaczymy co się stanie. Jeśli się znajdzie chętny to będzie trzeba działać szybko, w tym samym miesiącu musi być faktura zakupowa czegoś nowego żeby zrekompensować VAT i dochodowy od sprzedaży.

ok

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Ryb napisał:

Jak wrócę z ferii i znajdę chwilę czasu to umyję i obfotografuję Rangera. Wystawię z jakąś ceną na tyle wysoką żeby nie było, że za mocno temu pomagam i zobaczymy co się stanie. Jeśli się znajdzie chętny to będzie trzeba działać szybko, w tym samym miesiącu musi być faktura zakupowa czegoś nowego żeby zrekompensować VAT i dochodowy od sprzedaży.

ok

Raz dostaliśmy dobrą ofertę przy przyjęciu auta w rozliczeniu. Zrobili jakieś czary-mary i zupełnie nie opłacało się sprzedawać na wolnym rynku. Za drugim razem u tego samego dilera się już nie opłacało ale poszedł od ręki w 24h na otomot i się spięło ;)

28 minut temu, Ryb napisał:

Jak po Jagu mojej żony nie uda się kupić kolejnego Jaga (co jest wielce prawdopodobne, bo ostatnie młode sztuki u dilerów się właśnie kończą) to najprawdopodobniej wjedzie właśnie Evoq. Zresztą u mnie jest podobnie, dobrze wyglądałby obok Velar.

Velar ładniusi ;)

Napisano
2 minuty temu, G.O.A.T. napisał:

Raz dostaliśmy dobrą ofertę przy przyjęciu auta w rozliczeniu. Zrobili jakieś czary-mary i zupełnie nie opłacało się sprzedawać na wolnym rynku. Za drugim razem u tego samego dilera się już nie opłacało ale poszedł od ręki w 24h na otomot i się spięło ;)

Właśnie, sprawdzę jak by to wyglądało przy wymianie u mojego dilera. Może nawet myć i zdjęć robić nie będę musiał. Byłoby miło, bo mi się nie chce.

zlosnik

2 minuty temu, G.O.A.T. napisał:

Velar ładniusi ;)

Mi się stylistycznie bardziej F-Pace podoba ale Velar jest zaraz po nim.

ok

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał:

Właśnie, sprawdzę jak by to wyglądało przy wymianie u mojego dilera. Może nawet myć i zdjęć robić nie będę musiał. Byłoby miło, bo mi się nie chce.

zlosnik

Prawdziwy AKowicz nie myje, nie sprząta, prawdziwy AKowicz jak się upaćka to wymienia na nowy. phi

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dobra, jestem zakochany a tego trzeba bo inaczej... Niemce to jednak umio w samochody a Angole to... facepalm

Whatever, generalnie nowy Def L663 jest git! jump

Napisano
W dniu 8.04.2026 o 12:37, G.O.A.T. napisał:

Dobra, jestem zakochany a tego trzeba bo inaczej... Niemce to jednak umio w samochody a Angole to... facepalm

Whatever, generalnie nowy Def L663 jest git! jump

worthlesswithoutpics-needproof.png

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał:

worthlesswithoutpics-needproof.png

Darth Vader in da house pifpaf Od ponad dwóch tygodni w sumie ;)

IMG_3797.jpeg

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał:

Darth Vader in da house pifpaf Od ponad dwóch tygodni w sumie ;)

IMG_3797.jpeg

Większość zdjęcia zajmuje jakiś stary, niemiecki złom. Zrób jeszcze raz - tym razem jak trzeba.

hehe

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Ryb napisał:

Większość zdjęcia zajmuje jakiś stary, niemiecki złom. Zrób jeszcze raz - tym razem jak trzeba.

hehe

Za mały aparacik mam żeby całego objąć. phi

Napisano
Teraz, G.O.A.T. napisał:

Za mały aparacik mam żeby całego objąć. phi

Coś w tym było jak mówili, że wielkie auta kupują faceci z małym aparatem.

hehe

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Ryb napisał:

Coś w tym było jak mówili, że wielkie auta kupują faceci z małym aparatem.

hehe

Będzie do kompletu phi

IMG_4090.jpeg

Napisano
  • Autor

Jak ktoś będzie konfigurował to uważajcie co klikacie phi

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „23:06 100 AKCESORIA o PRZEWOZU X AKCESORIA WNĘTRZA 1917zł zł AKCESORIA HOLOWNICZE AKCESORIAHOLOWNICZE AKCESORIA HOLOWNICZE Wyciągarka 103 104 zł i DEFENDER landrover.pl pl”

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał:

Jak ktoś będzie konfigurował to uważajcie co klikacie phi

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „23:06 100 AKCESORIA o PRZEWOZU X AKCESORIA WNĘTRZA 1917zł zł AKCESORIA HOLOWNICZE AKCESORIAHOLOWNICZE AKCESORIA HOLOWNICZE Wyciągarka 103 104 zł i DEFENDER landrover.pl pl”

Mają rozmach s...syny.

rotfl2

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 10.02.2026 o 08:26, G.O.A.T. napisał:

fajnie jak niektóre firmy idą pod prąd i budują, wypuszczają absolutnie nietuzinkowe samochody, które teoretycznie w naszych czasach nie powinny istnieć a tym bardziej ujrzeć światło dzienne.

Testował już ktoś? Diesle i V8 miałem okazję ale Octy niestety nie.

W wersji all Black wygląda jak niszczyciel Dartha Vadera

Nie wiem o co chodzi, ale dzisiaj mijałem trzy lawety po cztery Defendery dla Frontexu. W sumie fajnie mieć taką służbówkę)

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał:

Nie wiem o co chodzi, ale dzisiaj mijałem trzy lawety po cztery Defendery dla Frontexu. W sumie fajnie mieć taką służbówkę)

Weź pod uwagę, że przez ostatnie kilkadziesiąt lat wszystkie służby męczyły się w starych Defenderach. Większość całą zawodową karierę i nie doczekali lepszego.

zlosnik

Napisano
13 godzin temu, Ryb napisał:

Weź pod uwagę, że przez ostatnie kilkadziesiąt lat wszystkie służby męczyły się w starych Defenderach. Większość całą zawodową karierę i nie doczekali lepszego.

zlosnik

Trzeba umieć się ustawićzlosnik

Napisano
11 godzin temu, bizz napisał:

Trzeba umieć się ustawićzlosnik

Wystarczyło poczekać kilkadziesiąt lat.

zlosnik

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał:

Wystarczyło poczekać kilkadziesiąt lat.

zlosnik

Wystarczyło pójść do Frontexu teraz, a wcześniej zajmować inne lukratywne stanowiskazlosnik

Tak przy temacie, poznaliśmy ostatnio w samolocie gościa, który pracuje dla Frontexu i spędza po ok. rok w różnych lokalizacjach. Był zachwycony Polską, czekało go przeniesienie do Brukseli i już po paru wizytach tam bał się poziomu bezpieczeństwa. Coraz lepsze opinie zbieramy jako kraj do życia.

Napisano
30 minut temu, bizz napisał:

Wystarczyło pójść do Frontexu teraz, a wcześniej zajmować inne lukratywne stanowiskazlosnik

Tak przy temacie, poznaliśmy ostatnio w samolocie gościa, który pracuje dla Frontexu i spędza po ok. rok w różnych lokalizacjach. Był zachwycony Polską, czekało go przeniesienie do Brukseli i już po paru wizytach tam bał się poziomu bezpieczeństwa. Coraz lepsze opinie zbieramy jako kraj do życia.

Raczej coraz gorsze zbierają inni. Jechałem w Brukseli metrem - brud, smród i pełno zamaskowanych Arabów. Dla odmiany jechałem metrem w Dubaju i było sterylnie czysto a zamaskowanych Arabów wcale. Oni po prostu całą swoją patologię do nas wyeksportowali.

Napisano
24 minuty temu, Ryb napisał:

Raczej coraz gorsze zbierają inni. Jechałem w Brukseli metrem - brud, smród i pełno zamaskowanych Arabów. Dla odmiany jechałem metrem w Dubaju i było sterylnie czysto a zamaskowanych Arabów wcale. Oni po prostu całą swoją patologię do nas wyeksportowali.

w Dubaju są nadal, tylko trzymają ich pod miastem, ale bardziej w charakterze niewolników niż patologii

Napisano
W dniu 29.04.2026 o 08:34, Ryb napisał:

Przed 2000 rokiem taką samą "czystkę" zauważyłem w PL, znaczy się, kto wyemigrował. Jakoś spokojniej się zrobiło.

Napisano
  • Autor

W weekend zrobiłem 1400km po Polsce. Defender przegenialnym samochodem jest. Uwielbiam... slini

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 5.05.2026 o 14:43, G.O.A.T. napisał:

W weekend zrobiłem 1400km po Polsce. Defender przegenialnym samochodem jest. Uwielbiam... slini

Jeśli nie tajemnica, jakie masz wzrost / waga, i jak Ci wygoda siedzeń?

Rozważam w przyszłości )

Napisano
  • Autor
6 minut temu, akisel napisał:

Jeśli nie tajemnica, jakie masz wzrost / waga, i jak Ci wygoda siedzeń?

Rozważam w przyszłości )

191/100

Wygoda siedzeń jest wyjątkowo zaskakująca. Zupełnie nie czujesz się jak w terenówce ale jak w limuzynie. Myślę że porównywalne do comfortów w X5 i wygodniesze od sportów.

Na dzień dobry wydają się zbyt miękkie w porównaniu do Niemców ale co ciekawe, nie jest to problemem w długiej trasie.

Warte rozważenia, auto jedyne w swoim rodzaju. Nie idealne ale genialne i ma to coś. oki

Napisano
13 minut temu, G.O.A.T. napisał:

191/100

;) dokładnie to samo, w porywach do 103

Dzięki za info

Bardzo cenna ocena po dłuższej trasie

Ostatnio służbowym XC90 zrobiłem 1700 na raz i wyszedłem absolutnie wypoczętym

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.