Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cienka rura do zakopania w ziemi

Featured Replies

Napisano

Czesc,

Mam taki pomysl, ze chcialbym przez pol ogrodka zakopac jakas rure, zeby przez nia przeciagnac na lato weza ogrodowego, a na zime, zebym mogl go wyciagnac.
Wiem, ze to troche prymitywne rozwiazanie, ale nie chce robic jakichs profesjonalnych podlaczen wodnych.

Tymczasem moje pytanie brzmi tak, jaka jest najciensza* rura dostepna na rynku, ktora moge zakopac w ziemi, a ona sie nie rozpadnie po jednej zimie?
Zalozmy, ze szukam czegos cienszego od zwyklej, pomaranczowej rury kanalizacyjnej 110mm.

*najciensza, ale taka, w ktorej zmiesci sie waz ogrodowy, czyli powiedzmy, ze 50mm srednicy juz by byla ok.

Napisano

Arot jest cienki i służy do przeciągania ... kabli. Jak dobrze zrobisz, położysz równo to pewnie wciągniesz wąż ogrodowy. Znacznie lepiej położyć PCV i to większej średnicy.

Aczkolowiek na twoim miejsce poszedłbym w dedykowane rozwiązanie, czyli ogrodowy przewód wodny do ziemi. Z jednej strony zakończysz sobie szybko złączką, z drugiej podpinaniem np elastycznym pod kran. Wtedy krótszym/lżejszym wężem obsłużysz sobie ogródek. Kosztowo może deko więcej wyjdzie z racji złączek, ale robota i tak jedna.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, sherif napisał:

na twoim miejsce poszedłbym w dedykowane rozwiązanie, czyli ogrodowy przewód wodny do ziemi.

jak to to wyglada i jak tego szukac?
bo jak wpisalem to haslo to mi wyskakuja zwykle weze ogrodowe

Napisano
15 minut temu, komandos80 napisał:

jak to to wyglada i jak tego szukac?
bo jak wpisalem to haslo to mi wyskakuja zwykle weze ogrodowe

Dajesz rury plastikowe tj jak do nawadniania:

Centrum Ogrodnicze IGLAK Sp. z o.o.

Rury PE

Rury do zasostowań w systemie zraszaczy wynurzalnych. Wykonane z PE. Stabilizowane na UV.

Tu sprzedają na zwoje, ale normalnie w sklepie można na metry kupić.

Złączki:

Centrum Ogrodnicze IGLAK Sp. z o.o.

Złączki i przyłącza

Złączki i przyłącza (fittingi) do systemów zraszaczy wynurzalnych

Najlepiej zmierzyć podjechać do takiego sklepu i powiedzieć ile trzeba przewody i jaką złączką ma być zakończony (srednica węża ogrodowego).

Te rury w przeciwiństwie do PVC z kanalizy są w miare elastyczne więc mozna je wyginać.

Napisano
  • Autor

1 minutę temu, sherif napisał:

Te rury w przeciwiństwie do PVC z kanalizy są w miare elastyczne więc mozna je wyginać.

Dzieki za pomoc.
To wyglada podobnie jak rurki do nawadniania kropelkowego, a z tym jakies doswiadczenie mam

bez sensu, zebym jakies rury kanalizacyjne zakopywal jak sa takie rozwiazania

Napisano
39 minut temu, komandos80 napisał:

Dzieki za pomoc.
To wyglada podobnie jak rurki do nawadniania kropelkowego, a z tym jakies doswiadczenie mam

bez sensu, zebym jakies rury kanalizacyjne zakopywal jak sa takie rozwiazania

Dokładnie oto chodzi. Możesz przemyśleć i zakopać od razu tyle co trzeba do podlewania/nawadniania, może się przydać w przyszłości.

Ja mam w drugą stronę mam 7 obwodów, czyli 7 takich rurek zakopany w różnych częściach ogrodu a nie mam dodatkowej właśnie z szybko złączką do podlewania / mycia. Zawsze to wygodnie wpiąć się krótkim wężem niż ciągnąć 25m na szpuli.

Napisano
W dniu 11.03.2026 o 11:54, komandos80 napisał:

Czesc,

Mam taki pomysl, ze chcialbym przez pol ogrodka zakopac jakas rure, zeby przez nia przeciagnac na lato weza ogrodowego, a na zime, zebym mogl go wyciagnac.
Wiem, ze to troche prymitywne rozwiazanie, ale nie chce robic jakichs profesjonalnych podlaczen wodnych.

Tymczasem moje pytanie brzmi tak, jaka jest najciensza* rura dostepna na rynku, ktora moge zakopac w ziemi, a ona sie nie rozpadnie po jednej zimie?
Zalozmy, ze szukam czegos cienszego od zwyklej, pomaranczowej rury kanalizacyjnej 110mm.

*najciensza, ale taka, w ktorej zmiesci sie waz ogrodowy, czyli powiedzmy, ze 50mm srednicy juz by byla ok.

Witaj, ten sam kłopot rozwiązała rura 50mm szara w grunt pod węże pod duktami z kruszywa i kostką. 2 lata jest ok, w tym roku muszę wymienić 3 węże, bo mam pracowitego psa, na szczęście tylko tu szkody 😁

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 11.03.2026 o 11:54, komandos80 napisał:

Jeżeli chcesz rozprowadzić po ogrodzie wodę żeby nie bujać się z wężem leżącym na ziemi to proponuję nie wkopywać rury w którą wpuścisz wąż tylko wkopanie rurki w której będzie szła woda a na zimę wydmuchasz z niej wodę kompresorem chyba że teren pozwoli na spłynięcie grawitacyjne.

Ja wykorzystałem rurkę fi chyba 1 cm z systemu Castoramy do rozprowadzenia podlewania ogrodowego

Są gotowe odcinki rury (z tego co pamiętam w zwojach po 25 i 50m) pełne spektrum akcesoriów do łączenia (łączniki, trójniki, zaciski) oraz różnego rodzaju przyłączy.

Taką rurkę zakopujesz w ziemii i na jej obu końcach montujesz złącza do wpięcia typowego węża ogrodowego.

Ja już mam taki system że mam z 10 ujęć wody w tym dwa stojące krany :-)

Minus jest taki że jako rurka wkopana jest jedynie na głębokość szpadla to na koniec jesieni, odpinam wszystkie bębny z wężami, słupki z kranami, demontuję złącza ze stoperami i pompuję powietrze aż wypchnie całą wodę żeby lód nie rozsadził rury.

Ale wygoda niesamowita - tam gdzie podlewam, myję furę czy dostarczam wody zwierzyńcowi - mam ją pod ręku bez żadnych walających się i pękających węży

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Marko33 napisał:

Jeżeli chcesz rozprowadzić po ogrodzie wodę żeby nie bujać się z wężem leżącym na ziemi to proponuję nie wkopywać rury w którą wpuścisz wąż tylko wkopanie rurki w której będzie szła woda a na zimę wydmuchasz z niej wodę kompresorem

taki mam zamiar. Za rada @sherif a kupilem gotowe elementy. Zdecydowalem sie na system gardena, m.in. taki zestaw: https://www.gardena.com/pl/produkty/nawadnianie/pipeline/pipeline---zestaw-startowy/970537301.html?srsltid=AfmBOopowWYww3wqRmDahQo8lFHF5l502Y07NlglATi01O4RTk7zjaVH

Kupilem tez taki element do podlaczenia pompki od samochodu, zeby pompowac powietrze i spuszczac wode, wiec mam nadzieje, ze bedzie porzadnie, a nir druciarsko. Teraz tylko musze sie za to zabrac i przekopac ogrodek, zeby schowac rure w ziemi... )

Napisano
9 godzin temu, komandos80 napisał:

Nie znam cen systemu Gardeny ale mam parę rzeczy i nie są najtańsze na półce

To co ja stosowałem a mam to już z trzeci rok pod ziemią to taki system jak poniżej

Link pokazuje rurę 50m za 69 zł a niżej masz wszystkie powiązane akcesoria.

Fajne jest to że wszystko jest wkręcane, zaciskane więc montaż jest całkiem przyjemny

Co do wypychania wody to nie wiem czy pompka samochodowa będzie miała wystarczającą wydajność

Castorama
No image preview

Rura główna 1/2'' 50 m

Rura główna to jeden z najważniejszych elementów składowych systemu nawadniania ogrodowego. Dostarczy ona wodę do urządzeń rozpylających oraz innych rozgałęzień zasilających. Jest łatwa w montażu i wy