Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sauna na taras w bloku

Featured Replies

Napisano

Cześć,

chodzi za mną temat sauny na tarasie.

Rysercz idzie dwutorowo - jestem dość ograniczony miejscem więc w gre wchodzą gotowce z możliwością zamówienia w wersji lego, lub coś na wymiar - samodzielną budowę od zera raczej wykluczam - mam ograniczony park maszynowy a i czasu na projekt i późniejszą budowę zjadłoby zdecydowanie za dużo

Z gotowców coś takiego by mi weszło, choć zmiesciłoby się po ok 20 cm więcej w kazdą strone

sauna-thermo-premium-przekroj-768x614.jpg

więc pewnie jakiś custom najlepiej (choc wiadomo - drożej).

Prąd na tarasie jest, jakby trzeba 3 fazy to bede się musiał przewiercić przez ścianę więc też bez tragedii.

Drugi temat to formalności - rozpocząłem dialogi z chatem GPT i jest mocno nieoptymistyczny jezeli chodzi o strone formalną. Taras mimo, ze wyłącznie do mojego użytku formalnie jest częścią wspólną, więc nie moge tam wstawić tego na przypale. Wysłalem też zapytanie do administratora.

Kwestia obciażenia - realnie niewielkie max 300kg, rozłożone na płozach, więc o to się jakoś specjalnie nie martwię - choć warto potwierdzić, bo z 2 osobami w środku sie zrobi pod 500, ale taras jest w bryle budynku więc zakładam, że konstruktor potwierdzi, ze strop wytrzyma rotfl2

Jeszcze jest wpływ na widok elewacji, ale sąsiedzi rozne cuda juz ogarniali, w tym totalne wydzielenie się od otaczającego swiata.

Ktoś się w ogole bawił w budowę sauny? czy moze kupowaliście gotowca?

Napisano

Czym zamierzasz nagrzewać?

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

Ktoś się w ogole bawił w budowę sauny? czy moze kupowaliście gotowca

Ja budowałem, a właściwie to zleciłem budowę na wymiar. Tylko nie na tarasie, a w ogrodzie.

Zacznij od pieca i od wentylacji.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, bielaPL napisał:

Czym zamierzasz nagrzewać?

Piecem elektrycznym - w zaleznosci od kalkulacji - jezeli nie wystarczy mocowo coś zasilanego 240V to bede musiał się przebić przez ścianę z kuchni i zasilić 400V

Napisano
48 minut temu, Filipfm napisał:

Piecem elektrycznym - w zaleznosci od kalkulacji - jezeli nie wystarczy mocowo coś zasilanego 240V to bede musiał się przebić przez ścianę z kuchni i zasilić 400V

a beczke z wodą też stawiasz?

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, bielaPL napisał:

a beczke z wodą też stawiasz?

Nie. Wiadro bosmana i prysznic.

Napisano

akurat przegldalem pliki od nowego mieszkania i trafilem na takie cos zlosniknie wiem jak @twinsen zyl jem

Dopuszczalne obciążenie użytkowe stropu pomieszczeń 150kg/m2.

Strop