Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto ma gaz w 1,6 75 kucykow?

Featured Replies

Napisano

Chcialbym zalozyc instalacje gazowa bo zaczynam niewyrabiac na paliwko - tylko zastanawiam sie czy aby zbytnio nie zamuli to mojego autka?

Mam silnik C16Nz i przyznam, ze juz w tej chwili troche brakuje mi mocy boje sie, ze po dodaniu masy instalacji i spadku mocy auto przestanie jezdzic...?

Napisano

ja mam i jezdze 270751858-jezyk.gif coz 75konikow to w caravanie jak dla mnie troche malo, ale jezdzic sie da i nie ma co narzekac, jak tylko ktos porzadnie zalozy instalke to tylko jezdzic ! palacz.gif

Napisano
  • Autor

To od razu wypytam Cie o instalke - jaka i... gdzie i jaki masz przelacznik? zlosnik.gif

Napisano

> Chcialbym zalozyc instalacje gazowa bo zaczynam niewyrabiac na

> paliwko - tylko zastanawiam sie czy aby zbytnio nie zamuli to

> mojego autka?

> Mam silnik C16Nz i przyznam, ze juz w tej chwili troche brakuje mi

> mocy boje sie, ze po dodaniu masy instalacji i spadku mocy auto

> przestanie jezdzic...?

=================================

Nie zamuli.Mam sedana z bingo-m ,bak w kole i normalnie sie jezdzi .Zamula tylko podczas przyspieszania z 4 osobami w samochodzie .

Napisano

Działa ok.gif. Nie czuje w zasadzie spadku mocy - na autobanie licznikowe Vmax 170-175 na benzynie, 160 na gazie.

Oczywiście istotne jest jak gazownicy ustawią instalację. Jak ustawią żeby silnik na powietrzu głównie jeździł to będzie cienko z mocą. Że nie wspomnę o trwałości silnika.

Pozdr,

Grid

Napisano

Mam u siebie instalke Bingo M. Czuję, że brakuje mu mocy jak załaduję 4 osoby. Przeważnie jednak jeżdzę w 2 osoby i wtedy autko daje radę.

Napisano

Podobnie jak koledzy - mam gaz od 25kkm, auto jest nawet żwawsze na gazie niż na benzynce...

Mam instalację BRC... ja narazie bez problemów. Na trasie pali ok. 7,5l/100km (w zależności od jazdy), na mieście w zależności, około 10l/100km.

Napisano

Mam instalke BingoM w caravanie z motorem X16SZR. Nie czuję dużego spadku mocy, zresztą na benzynie jeżdżę rzadko.

Nie wiem czy spadła Vmax bo nigdy nie gonię tak mojej astry.

Czuję drażniącą "dziurę" w gazie przy gwałtownym jego dodawaniu, co czasem drażni przy wyprzedzaniu. Jak gaz dodaję stopniowo to problemu nie ma.

Generalnie nawet kombikiem przy 75HP na gazie da się jeździć, chociaż rakieta to nie jest.

Za to ładnie pali bo około 9l LPG/100km w mieście i 7,5l LPG/100km na trasie przy delikatnej jeździe.

Myślę, że nawet jak jest spadek mocy na gazie to zawsze można za pomocą jednego guzika wrócić do noPb i jest git.

pzdr

grześ

Napisano

od 30 kkm jezdze na gazie i jest ok.gif Nie dosc ze mam Caravana to jeszcze automat - spalanie 10/100 w miescie i 8/100 w trasie. Czasami przy wyprzedzaniu wlaczam tryb sportowy, by wskoczyl na obroty i szybciej wyprzedzic.

Duzo zalezy od jakosci gazu - mojemu podpasowal Shell i nie widze roznicy gaz/benzyna. Natomiast na Statoil czy jakiejs "przydomowej" stacji to czasami widac malutka roznice.

Napisano

> Mam instalke BingoM w caravanie z motorem X16SZR. Nie czuję dużego

> spadku mocy, zresztą na benzynie jeżdżę rzadko.

> Nie wiem czy spadła Vmax bo nigdy nie gonię tak mojej astry.

> Czuję drażniącą "dziurę" w gazie przy gwałtownym jego dodawaniu, co

> czasem drażni przy wyprzedzaniu. Jak gaz dodaję stopniowo to

> problemu nie ma.

> Generalnie nawet kombikiem przy 75HP na gazie da się jeździć, chociaż

> rakieta to nie jest.

> Za to ładnie pali bo około 9l LPG/100km w mieście i 7,5l LPG/100km na

> trasie przy delikatnej jeździe.

> Myślę, że nawet jak jest spadek mocy na gazie to zawsze można za

> pomocą jednego guzika wrócić do noPb i jest git.

Mam ten sam silnik X16SZR i też jestem zadowolony:) autko może nie jest rakietą ale za to całkiem ekonomiczne, mam to samo, jak mu wcisnę to też mam wrażenie jakby była dziura, ale stopniowe dodawanie gazu załatwia sprawę. Zakładaj gaz bo warto, mówią że te silniki są "stworzone" do instalacji gazowych, podobnie jak silniki volkswagena. Pozostaje wyłożyć jakieś 1500 zł (tyle ja płaciłem rok temu w Gdyni) i cieszyć się jazdą za 18 zł na 100 km w mieście. Dodam że niedawno wróciłem z Krakowa i trasa Gdynia-Kraków wyszła mnie niecałe ..... 90 zł !!!!

Pozdrawiam

Napisano

Mam isntalke BRC w silniczku C16NZ. Spalanie gazu wacha sie miedzy 8 a 10 litrów z czego praktycznie jezdze po miescie a trasa to jest 10 klockow nad jezioro. Niewiem jak mam ustawiona instalke ale przy 2 osobach na pokladzie rozwinelem ta sama predkosc na gazie co na benzynce 170km/h, moze na becnce było by wiecej ale prosta sie skonczyla. Co do dynamiki to czuc delikatna ruznice szczegolnie na 4 i 5 biegu.No i jak zapakujesz konkretnie furke to moc tez gdzies ucieka ostatnio jechalem w 6 osob na pokladzie z łudka na dachu i przyczepa gratow to n agaziku asterka konkretnie sie mulila:)

Napisano
  • Autor

> ostatnio jechalem w 6 osob na pokladzie

Panie kierowco, a czy to auto jest zarejstronawne jako autobus hehe.gif

W tym silniku moc ucieka rowniez na benzynce kiedy autko jest na maxa zapakowane - dlatego troche sie balem instalki, ale chyba jednak argumenty ergonomiczne biora gore frown.gif

Napisano

> Panie kierowco, a czy to auto jest zarejstronawne jako autobus

> W tym silniku moc ucieka rowniez na benzynce kiedy autko jest na maxa

> zapakowane - dlatego troche sie balem instalki, ale chyba jednak

> argumenty ergonomiczne biora gore

jak już założysz to podziel się doświadczneiami co za ile i z jakim efektem - bo też się zastanawiam smile.gif

Napisano

ja polecam!!!

instalka jest od 02/2003i asterka zrobiła na gazie 70 000 km, w tym ja 20 000, bo dopiero od roku maja, przy czym na benznie prawie nie jeżdże i nie wymieniałem jeszcze żadnych świec, przewodów

autko przełącza się na LPG automatycznie przy wzroście obrotów

zimą rozgrzewam trochę na benzynie, przy większych mrozach ponad 5 min, bo inaczej nie pojedzie na gazie

różnicy większej między 95, a LPG nie zauważyłem (pewnie dlatego , że na benz. prawie nie jeżdżę) poza tą:na gazie jak przycisnę na 2 biegu to przy 60 km/h jest ostra zamułka - na benzynie nie ma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.