Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sufit podwieszany pod ocieploym dachem (z folia paro-izolacyjna)

Featured Replies

Napisano

Drogie AK )

No wiec jest temat, jest sobie poddasze gdzie skosny dach robi za sufit, owy sufit jest ocieplony welna normalnie wraz z folia paroizolacyjna.
Teraz instalowany jest sufit podwieszany, na ktorym mamy tez welne no i tu pojawia sie pytanie, czy miedzy ta nowa welne a a plyte GK tez dawac folie paroizolacyjna? Jak tak to zrobi sie szczelna kanapka miedzy stara folia przy dachu a nowa w suficie... Co byscie doradzili?
Opcji widze kilka:

1. Nie dawac nowej folii na sufit podwieszany (tutaj AI sugeruje folie paroprzepuszczalna zeby ograniczyc pylenie welny ale nie robic szczelnej kanapki)
2. Nie dawac nowej folii w ogole
3. Usunac stara folie i dac tylko nowa na calosc
4. Jakis inny pomysl?

Przestrzen pomiedzy dachem a nowym sufitem nie ma zadnej wentylacji ani na zewnatrz ani do srodka (tzn. nie ma w planie bo sufit nie powstal jeszcze :), nie bedzie tam dostepu )

Tak ilustracyjnie by to wygladalo:

image.png

Napisano

Dałbym, bo ta przestrzeń stryszku pewnie nie jest wentylowana więc tym bym ograniczył przepływ wilgoci.

Zagrożenia wykraplania się par w warstwie nowej izolacji raczej nie będzie, bo ten stryszek jednak będzie trochę ciepły, ale ze względów jak powyżej polecam.

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Harp napisał:

Dałbym, bo ta przestrzeń stryszku pewnie nie jest wentylowana więc tym bym ograniczył przepływ wilgoci.

Zagrożenia wykraplania się par w warstwie nowej izolacji raczej nie będzie, bo ten stryszek jednak będzie trochę ciepły, ale ze względów jak powyżej polecam.

Idea na chwile le obecna jest taka żeby dać ta folie za częściowo zdjąć /podziurawić ta stara żeby umożliwić chociaż trochę wentylacji od góry. (Tak sugeruje AI :) )

Napisano
1 minutę temu, jaceq napisał:

Idea na chwile le obecna jest taka żeby dać ta folie za częściowo zdjąć /podziurawić ta stara żeby umożliwić chociaż trochę wentylacji od góry. (Tak sugeruje AI :) )

Starej bym nie dziurawił pod żadnym pozorem. Teraz proszę o uruchomienie wyobraźni a ja spróbuję to objaśnić. Para wodna będzie wędrować do środowiska bardziej suchego, czyli na zewnątrz gdzie powietrze jest mroźne, po drodze trafia na izolację termiczną w przekroju której temperatura spada - od tej wewnętrznej np +16 do tej mroźnej na zewnątrz. I teraz taka para, w pewnym momencie grubości izolacji, schłodzi się na tyle że wykropli się - punkt rosy. W ten sposób Twoja stara wełna stanie się mokra i będzie gożej izolować a drewno degradować.

Według mnie lepiej by ten stryszek był odciętą strefą. Skontroluj co jakiś czas czy wilgotność nie wzrośnie powyżej 60% i tyle.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Harp napisał:

Starej bym nie dziurawił pod żadnym pozorem. Teraz proszę o uruchomienie wyobraźni a ja spróbuję to objaśnić. Para wodna będzie wędrować do środowiska bardziej suchego, czyli na zewnątrz gdzie powietrze jest mroźne, po drodze trafia na izolację termiczną w przekroju której temperatura spada - od tej wewnętrznej np +16 do tej mroźnej na zewnątrz. I teraz taka para, w pewnym momencie grubości izolacji, schłodzi się na tyle że wykropli się - punkt rosy. W ten sposób Twoja stara wełna stanie się mokra i będzie gożej izolować a drewno degradować.

Według mnie lepiej by ten stryszek był odciętą strefą. Skontroluj co jakiś czas czy wilgotność nie wzrośnie powyżej 60% i tyle.

Dzięki za objaśnienie, tylko skąd ma być tam wilgoć jak będzie paroizolacja od dołu?

Czy to nie jest taka sama sytuacja jak 2 warstwy wełny jedna na drugiej ? Czy przestrzeń w tym wypadku robi różnicę?

Napisano
3 minuty temu, jaceq napisał:

Dzięki za objaśnienie, tylko skąd ma być tam wilgoć jak będzie paroizolacja od dołu?

Czy to nie jest taka sama sytuacja jak 2 warstwy wełny jedna na drugiej ? Czy przestrzeń w tym wypadku robi różnicę?

Niby nie ma skąd ale jestem zdania by ograniczać taką możliwość. Grzyb lubi wilgoć i drewno.

Trochę nie łapię drugiego zdania. Czy chodzi o to czy odcięcie izolacją tego stryszku na jętkach to tak samo jakby nałożyć na krokwie drugą warstwę wełny? Jeżeli tak, to nie wiem, ale wydaje mi się że trochę tak, a trochę nie. Z pewnością jest to dodatkowa izolacja pomieszczeń poniżej, ale przez to że nad tą izolacją jest pomieszczenie i energia cieplna przenoszona jest dzięki konwekcji w tej części to identyko nie będzie ;)

Napisano

Stara zostawić, nową zainstalować, a na strychu zamontować jakieś małe wywietrzniki przez ścianę żeby drobna wentylacja była. Tak ja bym to widział 😉