Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zadaszenie tarasu

Featured Replies

Napisano

Po latach dojrzałem do tej decyzji, która odkładałem w czasie. Zdecydowałem się, że chce mieć zadaszenie całoroczne, tj żeby można było zostawić meble na zimę ale i posiedzieć jak jest zimniej, lampę grzejną juz mam. Pierwszy etap to zadaszenie, drugi zabudowa ścianek: ruchome deseczki + poliwęglan. Fajne rozwiązanie ma aluproof i Selt czyli ruchome lableki. Minus taki, że odcina światło, stąd decyzji że zadaszenie będzie stałe z poliwęglanu litego. Dodatkowo latem dojdą plisowane rolety.

Wielkość tarasu 6x3, ale wymyśliłem sobie schodek, więc mam 6,3 długości i ok 2,7m głębokości - część jest pod okapem.

Kolejny problem to niski okap względem tarasu, bo ok 2.2m, także nie ma gdzie powiesić zadaszenia. Musi być konstrukcja pełna z obu stron, bez kotwienia się ścian.

Tak to obecnie wygląda:

20260612_190226.jpg

Wyceny firm zaczynały się od 30kzł do 72kzł (bez ścian) + średnio wygląda to z jakością (mocowane wszystko na wkręty), także postanowiłem zrobić to sam. Wymyśliłem i rozrysowałęm sobie coś takiego:

image.png

Czyli konstrukcja na 5 słupach (+mocownia do krokwi), dwie płatwie i 10 krokwi. Spadek ku domowi bo wykorzystam istniejącą rynnę.

Materiał - nie mam nic drewna i mało miejsca więc metal. Słupy 10x10x3 stalowe. Krokwie ALU 60x80 ale mam problem z płatwią. Idealnie byłoby przykryć jedną, ale to prawie 6,5m, więc postanowiłem je łączyć (stąd słup po środku). Idealnie z wyliczeń wychodzi ALU 160x80, ale nigdzie tego nie ma- może zna ktoś skład z profilami ALU ?

Jak nie ALU to dam 120x60 stalowy - od biedy mogę go pospawać. Kwestie łączenia ze słupem wymyśliłem w taki sposób, że natnę jedną ściankę i wsunę w niego płatew. Pod wycięciem wspawam blaszkę (dno) z obsadzonymi nakrętkami do których dokręce płatew poprzez otwory rewizyjne, które zaślepie później. Tak to by wyglądało:

taras laczenie.jpg

Nie wiem jednak jak zaślepić od góry słupy, są takie plastikowe korki (10x10), może tym.

Problem mam też z mocowaniem krokwi - wystarczy większy blachowkręt pod kątem ?

Na to przyjdą uszczelki i 8mm poliweglanu z listwami. Tak, żeby zniosło to śnieg i chodzenie po tym.

Całość obsadzone na 80-100cm fundamentach zalanych w rurach fi200 z zatopionymi prętami gwintowanymi M10 - chyba styknie.

Jak zbuduję konstrukcję i skręce próbnie to końcowy etap to malowanie. Tu jeszcze się waham czy malowanie proszkowe, czy ocynk czy (najpewniej) malowanie we własnym zakresie. Dobry podkład i farba z pistoletu. Czy da się takie ALU samemu pomalować ? Jakieś sugestie odnośnie farb ?

Uwagi mile widziane )

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Zobacz w marketach są jakieś gotowe konstrukcje.

Co do malowania, to proszkowo 💪

Poliwęglan najlepiej pełny, ale nie jest tani.

Drewno?

Nie, drewna nie mam nigdzie i nie chce.

Te gotowe oglądałem, one śniegu raczej nie wytrzymają 😉. Poza tym wszystkie gotowce sa na max 6m.

Proszek to opcja dlatego mam max 3.4m elementy, ze można to jakos załadować i zawieść.

Zastanawiam sie jednak czy malowanie pistoletem bedzie podobnie wyglądać.

W domu mam stalowe słupy konstrukcyjne. Po budowie 12lat temu pomalowałem podkładem i Hameritem. Do dziś wyglądają super.