Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i mam "nowy" silnik :) Koszty,opinie itp

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Pewnie kilkoro z Was wie co mi sie niedawno przytrafilo. Ci ktorzy nie widzia to proponuje poszukac watku sprzed okolo 2 tygodni. Ale ten post jest nie o tym. W poniedzialek kupilem silnik, udalo mi sie dorwac fajny silniczek za 1000 zl. Dostalem jeszcze za friko sprzeglo smile.gif Silnik mial przejechale 89 tys mil. wiec okolo 150 tys km. Mechanik twierdzi ze na 99 % nie byl cofany licznik. Silnik kupilem w poniedzialek a dzisiaj o godzinie 16 odebralem juz auto. Okazalo sie ze moj silnik mial sporo przez niemca cofniety licznik. A wydawalo sie ze niemcy nie cofaja. Mam na liczniku 130 tys ale raczej powinno byc 230 tys. I te 230 tys moglo byc przyczyna zepsucia sie starego silnika. Szczegolnie ze mimo tego ze ja o niego dbalem to nie wiadomo jak traktowal go poprzedni wlasciel. Nowy silnik jest swietny, zadnego stukotania zaworow, pieknie sprzeraznie i cichutka praca. naprawde pracuje jak zupelnie inny silnik. Nawet sie ladniej zbiera. Teraz to co zrobilismy:

* wymiana silnika (przekladka)

* wymiana oslony przegubu przy skrzyni (bo byla zniszczona)

* pelna wymiana rozrzadu (pasek, rolka prowadzaca i napinajaca)

* wymiana oleju w skrzyni biegow

* wymiana oleju silnikowego i wszystkich filtrow

* wymiana plynu do wspomagania

Aha okazalo sie tez ze sprzeglo ktore dostalem z nowym silnikiem jest o niebo lepsze od mojego starego. Jest bardzo malo zjechane. Wiec mam tez prawie nowe sprzeglo ktore naprawde fajnie chodzi.

Teraz koszty:

Silnik 1000 zl (ze sprzeglem) 1,8 16 V rocznik 1998 150 tys km

Przekladka silnika, wymiana rozrzadu (czesci + robocizna) wymiana olejow i wszystkich plynow, wymiana oslony przegubu 900 zl.

Razem 1900 zl mnie to kosztowalo frown.gif Ale trudno za bardzo lubie bravolota, podoba mi sie po prostu. Mam nadzieje ze teraz bedzie dzialac

Aha jeszcze jedno naprawili. Rozrusznik mi sie nie cofal (zawsze jak odpalalem slyszalem 2 sekudnowy nieprzyjemny zgrzyt). Teraz nie ma tego dzwieku, nie wiem dlaczego bo rozrusznika nie ruszali. Moze przypadkiem dostal mlotkiem i sie naprawil smile.gif Jak ktos cos chce wiedziec jeszcze to pisac smile.gif

PS - mam do sprzedania: pompke paliwa 1,8 16 V (uzywana 1 miesiac) i listwe wtryskowa z kolektorem metalowym

pozdrawiam

Napisano

Koszty niezłe chyba ok.gif

Co z resztą starych gratów?? Nadają sie do czegoś??

Napisano

> Mam na liczniku 130 tys ale raczej powinno byc 230 tys. I te 230

> tys moglo byc przyczyna zepsucia sie starego silnika.

skąd pomysł,że taki przebieg jest przyczyną awarii?

Napisano
  • Autor

wicia23: Starego silnika jeszcze nie rozkrecalem, bede wiedzial co jest do wyrzucenia. Ale napewno wtryski, kolektor jest w 100% ok. Byc moze glowica i zawory tez beda w porzadku. chyba tylko jeden korbowod i moze byc wal krzywy. Ale to jak sie rozbierze stary engine smile.gif

davson:

to jest tylko jedna z teori smile.gif dokladnie nie wiem co bylo przyczyna awarii

Napisano

A ja zaczynam sie bac juz smile.gif bo Fiata 1.8 kupismy praktycznie rownolegle patrzac na aktywnosc na forum a awarie niemal ciagle blizniacze mamy frown.gif

Napisano
  • Autor

michnik: Ja mam nadzieje ze moj juz od tej pory nie bedzie mnie zaskakiwac smile.gif

m_marcin: yhy, moze kiedys sie miniemy smile.gif

Napisano

> Okazalo sie ze moj silnik mial sporo przez

> niemca cofniety licznik. A wydawalo sie ze niemcy nie cofaja.

Niemiec yikes.gifnie cofa licznika, prędzej Turas Ci cofnie.

Napisano
  • Autor

> Niemiec nie cofa licznika, prędzej Turas Ci cofnie.

No wlasnie... tez jestem zdziwiony. Ale na 100% byl cofniety i to przez... 60 letniego niemca...

Napisano

> Niemiec nie cofa licznika, prędzej Turas Ci cofnie.

No przeciez jest jasne że, jeśli kupujesz auto w Polsce to licznik masz cofnięty 2 razy, a jak sam kupujesz auto z zagranicy to licznik cofnięty jest tylko raz biglaugh.gif

Napisano

> No wlasnie... tez jestem zdziwiony. Ale na 100% byl cofniety i to

> przez... 60 letniego niemca...

E to pewnie z niego taki rodowity niemiec, mów od razu ze niemiec polskiego pochodzenia - to zrozumiem:))-Oczywiscie zartuje sobie.

Na marginesie to Twoje koszty całej tej operacji są bardzo małe. Zycze bezawaryjnej jezdy możliwie długo. ok.gif

Napisano
  • Autor

> E to pewnie z niego taki rodowity niemiec, mów od razu ze niemiec

> polskiego pochodzenia - to zrozumiem:))-Oczywiscie zartuje

> sobie.

> Na marginesie to Twoje koszty całej tej operacji są bardzo małe.

> Zycze bezawaryjnej jezdy możliwie długo.

Szczescie w tym ze udalo mi sie znalezc tano silnik w swietnym stanie smile.gif I dlatego koszty tak niskie. Przeciez normalnie te silniki chodza po 2000 do 3000 tysiecy smile.gif pozdr

Napisano

> Szczescie w tym ze udalo mi sie znalezc tano silnik w swietnym stanie

> I dlatego koszty tak niskie. Przeciez normalnie te silniki

> chodza po 2000 do 3000 tysiecy pozdr

No wlasnie zastanawialem sie, gdzie za taka cene mozna nabyc silnik?

Napisano
  • Autor

> No wlasnie zastanawialem sie, gdzie za taka cene mozna nabyc silnik?

Znalazlem fajnego Pana. Ma dwa Fiaty Marea JTD 2001 i lubi Fiata. Przywiozl anglika na blacharke i silnik mu byl niepotrzebny. A poniewaz i tak juz mu sie auto zwrocilo wiec silnik po kosztach sprzedal. Podalem mu adres naszego forum, moze sie zapisze.

Napisano

heyah !!! palacz.gif

czyli chyba dobrze, że dałeś sobie spokój z tym wyjazdem po samochód do GB zlosnik.gif

pozdrawiam i życzę jak najmniej podobnych przygód

Napisano
  • Autor

> heyah !!!

> czyli chyba dobrze, że dałeś sobie spokój z tym wyjazdem po samochód

> do GB

> pozdrawiam i życzę jak najmniej podobnych przygód

No rzeczywiscie mialem troche dylemat co zrobic, ale tu jednak koszty byly mniejsze. Jak narazie to musze jechac na regulacje gazu bo mi wali w kolektor smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.