Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chyba was opuszcze :(

Featured Replies

Napisano
ale tylko modelem. Nosze sie ze sprzedarza Asterki. Kupilem ja rok temu, zrobilem prawie 40 000 bez zadnyhc problemow. Ale chyba ze zestarzalem i zachorowalem (tzn od zawsze mi sie podobaly) na Omege B, 2.5 V6 + lpg sekwencyjne w automacie z full wypasem. smile.gif Co prawda bedzie o pare lat starsza od mojej astry ale duzo latam po trasach i x14nz to zdecydowanie za malo i jazda jest troche meczaca, szczegoolnie teraz z 5 miesiecznym brzdacem, bez klimy. Nie mowiac o wyprzedzaniu frown.gif
Napisano

> ale tylko modelem. Nosze sie ze sprzedarza Asterki. Kupilem ja rok

> temu, zrobilem prawie 40 000 bez zadnyhc problemow. Ale chyba ze

> zestarzalem i zachorowalem (tzn od zawsze mi sie podobaly) na

> Omege B, 2.5 V6 + lpg sekwencyjne w automacie z full wypasem.

> Co prawda bedzie o pare lat starsza od mojej astry ale duzo

> latam po trasach i x14nz to zdecydowanie za malo i jazda jest

> troche meczaca, szczegoolnie teraz z 5 miesiecznym brzdacem, bez

> klimy. Nie mowiac o wyprzedzaniu

megi mi sie zawsze podobaly smile.gif wazne, ze opel zeby.GIF ktory rok ta mega i jaka cena w przyblizeniu jesli mozna wiedziec?

Napisano

Uuuu... Panie, to się statkujemy na całego wink.gif

A nie będzie Ci przeszkadzał automat, nie myślałeś o manualu??

To teraz wskoczysz w wyzsze opłąty za OC (AC-ewentualne). To miłego drive.gif

Napisano
  • Autor

> Uuuu... Panie, to się statkujemy na całego

> A nie będzie Ci przeszkadzał automat, nie myślałeś o manualu??

> To teraz wskoczysz w wyzsze opłąty za OC (AC-ewentualne). To miłego

do tej pory jezdzilem manualami, automatami zdarzalo mi sie od czasu do czasu i jest to duuuuuuuuzo wygodniejsze smile.gif co do OC - biore na ojca wiec za OC zaplace polowe tego co placilem majac astre 1.4 na siebie.

Napisano
  • Autor

> megi mi sie zawsze podobaly wazne, ze opel ktory rok ta mega i jaka

> cena w przyblizeniu jesli mozna wiedziec?

szukam 1995-1998. cena od 12000 do 18000. mam jedna na oku z 1995 - 2.5 v6 z lpg sekwencyjnym, klima, full elektryka, webasto, za 15000

Napisano

> do tej pory jezdzilem manualami, automatami zdarzalo mi sie od czasu

> do czasu i jest to duuuuuuuuzo wygodniejsze co do OC - biore na

> ojca wiec za OC zaplace polowe tego co placilem majac astre 1.4

> na siebie.

Ale to rozumiem, że Omegę rejestrujesz na 2 osoby coby u siebie mieć kontynuację ubezpieczenia smile.gif

A co do automatu to racja, że wygodniej, ale to trochę podraża koszty eksploatacji (jednak wymiana oleju co jakiś czas i trzeba trochę lżej na początku startować), no ale teraz dłoń może spoczywać prawie non stop na kolanku serce.gifbiglaugh.gif

Napisano

lzej startowc ? nie zgadzam sie mialem juz 7 automatów , i powiem , ze to jest to ! a i naprawa np. skrzyni w omedze nie jest taka droga bo około 1500-2000zł pod oczywiscie i tylko tam ...Warszawą , manual jak sie zepsuje wychodzi podobnie (wymiana) a dobrze dbany automat prawie jest niesmiertelny , do odpowiedzniego oczywiscie pzrebiegu

Napisano

Będziesz płacił ubezpieczenie wysokie a osiągi w tym automacie nie rzucają na kolana. Polecam 2.0 L 16v z manualem. Spokojnie załatwisz na światłach tą 2,5.

Napisano
  • Autor

> Będziesz płacił ubezpieczenie wysokie a osiągi w tym automacie nie

> rzucają na kolana. Polecam 2.0 L 16v z manualem. Spokojnie

> załatwisz na światłach tą 2,5.

jezdzilem ta wersja 136 KM i wydaje mi sie mulasta. i nie mow ze 40 KM roznicy nie jest odczuwalne smile.gif mozna na starcie tak ale potem przy wyzszych predkosciach robi swoje. pozatym 2.5 ma wiekszy moment obrotowy

Napisano

ja bym poszukał lepiej Vectry - Omega to duże auto i nawet z tą sekwencją zapłacisz sporo, a jak to automat to lepiej że się nic w skrzyni nie sypneło - no ale to Ty tu rzadzisz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym poszukał lepiej Vectry - Omega to duże auto i nawet z tą

> sekwencją zapłacisz sporo, a jak to automat to lepiej że się nic

> w skrzyni nie sypneło - no ale to Ty tu rzadzisz

wiem ze duze i dlatego je chce. Vectra jest nie duzo wieksza nic astra wiec taka zamiana mi nie potrzebna. Co do skrzyni - mozna kupic w razie czego w podobnych pieniadzach jak manual pozatym mam magika ktory rozby automaty i nie krzyczy jaki inni 2000 pln

Napisano

Heja

Także chciałem zaproponować Ci polubowne wyjście z sytuacji czyli Vecię ale skoro za mała...

W omie 2.5 V6 uważaj na uszczelkę głowicy, od znajomych wiem że ten silniczek bardzo ich nie lubi. Poza tym samochód cholernie wygodny (nawet z obniżonym zawieszeniem Irmshera), w końcu prawie 2 tony muszą się wygodnie bujać. Przy zakupie zerknij na tylne drzwi ponieważ jak to w Oplach tylne części nadwozia lubią po jakimś czasie korodować.

Czytałem na różnych forach Vauxhalla iż silnik 2.5 jest namiastką prawdziwego V6 a z drugiej strony jak nie masz widlastego silnika przy tej masie to auto jest 'niedopałerowane' wink.gif

P.S. Z własnego doświadczenia Omega 2.5 TD (130KM) w automacie to autko BAAAARDZO turystyczne, więc 2.5 V6 (170KM) jest najrozsądniejszym rozwiązaniem - relacja spalanie-elastyka.

Pozdrawiam

Napisano

> jezdzilem ta wersja 136 KM i wydaje mi sie mulasta. i nie mow ze 40

> KM roznicy nie jest odczuwalne mozna na starcie tak ale potem

> przy wyzszych predkosciach robi swoje. pozatym 2.5 ma wiekszy

> moment obrotowy

Cały automat psuje paradę. Silnik niby 2,5 ale tylko bzzzzzzzz słychać. Poza tym TC nie pozwala na wygłupy. Niby można go wyłączyć i wcisnąć opcję sport na skrzyni ale niestety przy poślizgu kontrolka tc na desce zapala się i kupa - koła nie chcą się kręcić w miejscu.

Cała ta furka waży jakieś 1500 kg a skrzynia automat nie pozwala na kręcenie na wyższe obroty mimo opcji sport która podnosi granicę zmiany biegów o jakiś 1000 obrotów.

W 96 roku była vectra B która też miała 2,5 i manualną skrzynię. Widziałem osobiście na parkingu. Auto należy do profesora więc raczej on sobie skrzyni nie zmieniał. Może są takie omegi z manualem.

Napisano
  • Autor

> Heja

> Także chciałem zaproponować Ci polubowne wyjście z sytuacji czyli

> Vecię ale skoro za mała...

> W omie 2.5 V6 uważaj na uszczelkę głowicy, od znajomych wiem że ten

> silniczek bardzo ich nie lubi. Poza tym samochód cholernie

> wygodny (nawet z obniżonym zawieszeniem Irmshera), w końcu

> prawie 2 tony muszą się wygodnie bujać. Przy zakupie zerknij na

> tylne drzwi ponieważ jak to w Oplach tylne części nadwozia lubią

> po jakimś czasie korodować.

> Czytałem na różnych forach Vauxhalla iż silnik 2.5 jest namiastką

> prawdziwego V6 a z drugiej strony jak nie masz widlastego

> silnika przy tej masie to auto jest 'niedopałerowane'

> P.S. Z własnego doświadczenia Omega 2.5 TD (130KM) w automacie to

> autko BAAAARDZO turystyczne, więc 2.5 V6 (170KM) jest

> najrozsądniejszym rozwiązaniem - relacja spalanie-elastyka.

> Pozdrawiam

hej meen

blacharke miala robiona w zeszlym roku. dol drzwi, nadkola tyl, progi. Przy okazji auto bylo cale pomalowane. Bylem ja dzis ogladac i poza 2 malymi poceniami na skrzyni nie mam sie do czego doczepic. smile.gif technicznie mimo wieku auto w bdb stanie, nowe zawieszenie, nowe hamulce, rozrzad 40 000 km. olej wymieniany co 10 000. nie dziala tylko oswietlenie bagaznika <lol2> skrzynia chodzi rowno, nie szarpie nie stuka, silnik ...ehh....v6....pieknie gra 893goodvibes.gif Instalka SGI Stella elpigazu tak ladnie zestrojona ze nie czujesz czy jedziesz na lpg czy nopb.klima sprawna, webasto tez. mam nadzieje ze do konca tygodnia to auto bedzie u mnie pod domem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Cały automat psuje paradę. Silnik niby 2,5 ale tylko bzzzzzzzz

> słychać. Poza tym TC nie pozwala na wygłupy. Niby można go

> wyłączyć i wcisnąć opcję sport na skrzyni ale niestety przy

> poślizgu kontrolka tc na desce zapala się i kupa - koła nie chcą

> się kręcić w miejscu.

> Cała ta furka waży jakieś 1500 kg a skrzynia automat nie pozwala na

> kręcenie na wyższe obroty mimo opcji sport która podnosi granicę

> zmiany biegów o jakiś 1000 obrotów.

> W 96 roku była vectra B która też miała 2,5 i manualną skrzynię.

> Widziałem osobiście na parkingu. Auto należy do profesora więc

> raczej on sobie skrzyni nie zmieniał. Może są takie omegi z

> manualem.

kupuje to auto po to zeby nim wygodnie podrozowac a nie krecic baczki czy palic gume.

Pamietaj - palac gumy upodabniasz sie do leppera zlosnik.gif

Napisano

Heh - gratuluje jedynie słusznego wyboru waytogo.gif

Ja natomiast mam nadzieję iż oryginalny silniczek TDS będzie spisywał się lepiej w macierzystej (niekoniecznie tak arcywiegachnej jak Oma) budzie jak i wykonaniu hmm.gifniewiem.gifspineyes.gifgrinser006.gif

Napisano

> Będziesz płacił ubezpieczenie wysokie a osiągi w tym automacie nie

> rzucają na kolana. Polecam 2.0 L 16v z manualem. Spokojnie

> załatwisz na światłach tą 2,5.

Taaaaa mozesz sobie pomazyc , pamietajcie , ze zanim ty zmienisz bieg (jak bys szybko tego nie zrobił ) to jednak trwa , automat i to w odniesieniu do tych dwoch silników które wymieniłeś zrobi to szybciej

Jest tez cos takiego jak przycisk pod pedałem gazu , jakos sie to zwie (kik dawn ) czy jakos tak, nie czepiejmy sie nazywnictwa zlosnik.gif gdy go wcisniesz pedłem gazu , skrzynka bedzie ciagnac na biegach do maxymalnych obrottów i wtedy dopiero zmieniac bieg , wiec da sie i automatem szybko jezdzic , tylko trzeba wiedzec jak !

Wysokie ubezpieczenie ? cóz , róznica w moim przypadku przy silniku 1.6 a np 3.0 to w opcji rocznej 100 żł tylko drozej .

jezeli też owego przycisku pod pedałem z gazu nie ma , wcisniecie pedału do podłogi daje ten sam efekt , skrzynka przełacza przy max obrotach inaczej jesli jest, cos jest zle ze skrzynką lub sterowaniem jej .

{max obroty ? ustawione fabrycznie dla danej skrzynki }

i tak np. jesli zechce to do 60 km na godzine bede mial zmienione wszystkie biegi i jechał na 4 biegu z obrotami 2000 a w przypadku np. mercedesa to 110 km/h przełaczy mi dopiero na 4 bieg , przy obrotach około (tu nie bardzo pamietam ) ale 5000

Napisano
ja Cie prosze, stary automat zmieni szybciej bieg niz kierowca recznie? ponadto na manualu mozesz przytrzymac na obrotach a to lepsze niz kickdown
Napisano

> Taaaaa mozesz sobie pomazyc , pamietajcie , ze zanim ty zmienisz

> bieg (jak bys szybko tego nie zrobił ) to jednak trwa ,

> automat i to w odniesieniu do tych dwoch silników które

> wymieniłeś zrobi to szybciej

może DSG z VW za 8 tys pln samej dopłaty w stosunku do ręcznej w najtanszej skodzie czy vw ale nie automat z lat 90 w oplu

Napisano
  • Autor

> Heh - gratuluje jedynie słusznego wyboru

> Ja natomiast mam nadzieję iż oryginalny silniczek TDS będzie spisywał

> się lepiej w macierzystej (niekoniecznie tak arcywiegachnej jak

> Oma) budzie jak i wykonaniu

male ale michale - ja nie biore klekota tylko benzyne palacz.gif

Napisano
  • Autor

> znaczy - decyzja podjeta ( ja mówilem o Vectrze C ) - też duza

vectra ladne autko ale B za mala a na C mnie jeszcze nie stac frown.gif tak za 3-4 lata to bedzie moj nastepny samochod smile.gif

Napisano

> Taaaaa mozesz sobie pomazyc , pamietajcie , ze zanim ty zmienisz

> bieg (jak bys szybko tego nie zrobił ) to jednak trwa ,

> automat i to w odniesieniu do tych dwoch silników które

> wymieniłeś zrobi to szybciej

> Jest tez cos takiego jak przycisk pod pedałem gazu , jakos

> sie to zwie (kik dawn ) czy jakos tak, nie czepiejmy sie

> nazywnictwa gdy go wcisniesz pedłem gazu , skrzynka

> bedzie ciagnac na biegach do maxymalnych obrottów i wtedy

> dopiero zmieniac bieg , wiec da sie i automatem szybko

> jezdzic , tylko trzeba wiedzec jak !

> Wysokie ubezpieczenie ? cóz , róznica w moim przypadku przy

> silniku 1.6 a np 3.0 to w opcji rocznej 100 żł tylko

> drozej .

> jezeli też owego przycisku pod pedałem z gazu nie ma ,

> wcisniecie pedału do podłogi daje ten sam efekt , skrzynka

> przełacza przy max obrotach inaczej jesli jest, cos jest

> zle ze skrzynką lub sterowaniem jej.

> {max obroty ? ustawione fabrycznie dla danej skrzynki }

> i tak np. jesli zechce to do 60 km na godzine bede mial

> zmienione wszystkie biegi i jechał na 4 biegu z obrotami

> 2000 a w przypadku np. mercedesa to 110 km/h przełaczy

> mi dopiero na 4 bieg , przy obrotach około (tu nie bardzo

> pamietam ) ale 5000

Przecież jeździłem taką omegą z automatem. Jeździłem też Dodgem Intrepidem z 2,7 L który ma koni blisko tyle co ta 3,0 L omega. Nie ma mowy żebyś z automatem zrobił szybciej setkę niż ja z manualną skrzynią i podobnym silnikiem. Nie ważne że omega zmieni Ci bieg przy 5000-5500 na opcji sport Kwestia jest inna - co robi do tych obrotów? Czy faktycznie przy wcisku pedału do dna będzie taka chętna dać tyle paliwa ile chcesz.

Mi się nawet wydaje że automat dlatego więcej pali że jeździ na niecałej sile którą mógłby mu dać silnik. W omedzie odniosłem wrażenie że jakby obroty są za niskie do konkretnych prędkości.

To są tylko moje wrażenia w porównaniu z na przykład manualną skrzynią w oplu 1,8 - 140 KM gdzie na pierwszych biegach wyrywa kierownicę z rąk - tak się rwie zajebiście.

Może automat sprawdziłby się w TDI na przykład w meganie 1,9 - 130 KM bo ona rwie od 2500.

Na automacie jedynie mógłbyś się pościgać z tą szafką 2.5 D z omegi ona też kłopotliwa jest między biegami.

Oczywiście nie twierdzę że automat jest kicha na całej linii, jest super bo nie trzeba wachlować biegami na trasie i to mi się bardzo podobało gdy z 140 hamowało się do 80-90 bo nie było jak wyprzedzić i potem tylko gaz i nic więcej i znów jest 140. W korkach też jest super gdy można tylko hamulec trzymać i co jakiś czas popuścić a auto samo podjedzie.

Zresztą popatrz na wyścigi na 1/4 i najszybsze samochody. Za wyjątkiem dragsterów który ma automat i który wygrywa. Może jedynie ten Blauth.

Napisano
  • Autor
wiec niedlugo bede sie musial z nia rozstac frown.gif Gosc wlasnie zbiera $$$. Omege tez sobie juz zaklepalem smile.gif zeby za dlugo nie zostawac bez auta smile.gif
Napisano

> male ale michale - ja nie biore klekota tylko...

...LPG 270751858-jezyk.gif

Napisano

Widzisz ...problem w tym , ze wczesniej pisales o omedze z silnikiem 2.5 w automacie , i omedze 2.0 16V , na zwykłej skrzynce ,zas teraz o podobnych silnikach . 2.0 nie ma szans z 2.5 czy 3.0 jednosta w automacie .I o to mi chodziło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.