Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód z LPG i parkowanie w garażu podziemnym PRZEPISY (?)

Featured Replies

Napisano

Witam, powiedzcie proszę jak obecnie wygląda stan prawny tego zagadnienia. Z tego, co udało mi się wyszukać w sieci to zdążyłem się zorientować, że póki co w UE obowiązuje zakaz parkowania samochodów z instalacja gazową w garażach podziemnych, natomiast w Polsce takich przepisów nie ma. Tym niemniej z uwagi na fakt, że praktycznie w każdym nowopowstającym budynku z garażem w przyziemiu tuż nad wjazdem pojawia się wielki napis zakazujący wjazdu, to pytam czy jest to wymysł wspólnot mieszkaniowych/zarządcy budynku lub jego właściciela i jak się na to zapatrywać, bo przecież praktyka wykazuje, że dość duży odsetek "zagazowanych" samochodów i tak tam parkuje. Czy istnieją jakieś przepisy w tym zakresie i jak ewentualnie się do nich stosować lub nie. Pytam zainteresowany tematem, ponieważ użytkuję zamochód z LPG, a niedługo przeprowadzam się do własnych czterech kątów, gdzie nie wiadomo jak będzie, a parkować poza garażem nie będzie gdzie. Zresztą głupotą byłoby wydawanie prawie 20.000 zł na garaż podziemny i konieczność stawiania samochodu gdzie indziej. Pozdrawiam piwo.gif

Napisano

> Witam, powiedzcie proszę jak obecnie wygląda stan prawny tego

> zagadnienia. Z tego, co udało mi się wyszukać w sieci to

> zdążyłem się zorientować, że póki co w UE obowiązuje zakaz

> parkowania samochodów z instalacja gazową w garażach

> podziemnych, natomiast w Polsce takich przepisów nie ma. Tym

> niemniej z uwagi na fakt, że praktycznie w każdym

> nowopowstającym budynku z garażem w przyziemiu tuż nad wjazdem

> pojawia się wielki napis zakazujący wjazdu, to pytam czy jest to

> wymysł wspólnot mieszkaniowych/zarządcy budynku lub jego

> właściciela i jak się na to zapatrywać, bo przecież praktyka

> wykazuje, że dość duży odsetek "zagazowanych" samochodów i tak

> tam parkuje. Czy istnieją jakieś przepisy w tym zakresie i jak

> ewentualnie się do nich stosować lub nie. Pytam zainteresowany

> tematem, ponieważ użytkuję zamochód z LPG, a niedługo

> przeprowadzam się do własnych czterech kątów, gdzie nie wiadomo

> jak będzie, a parkować poza garażem nie będzie gdzie. Zresztą

> głupotą byłoby wydawanie prawie 20.000 zł na garaż podziemny i

> konieczność stawiania samochodu gdzie indziej. Pozdrawiam

w polsce jeszcze mozna parkowac w eu jest roznie we wloszech sa dosc spore ograniczenia

Napisano

Wystarczy ze administrator tego zabroni i juz masz po sprawie , jak i przepis zakazujacy

Napisano
  • Autor

Rozumiem, że wypływa to z przepisów wewnętrznych, ale bardziej chodziło mi o to czy istnieją gdzieś przepisy nadrzędne, na któe można się w takiej sytuacji powołać? Ewentualnie względy bezpieczeństwa, któa (podobnie jak w przypadku CNG) wskazują, że samochód z LPG nie jest niebezpieczny przy założeniu, że istnieje wentylacja u stropu. Poza tym będę członkiem nowopowstałej wspólnoty mieszkaniowej i nie zamierzam stac bezczynnie podczas uchwalania potencjalnego zakazu.

Napisano

> Rozumiem, że wypływa to z przepisów wewnętrznych, ale bardziej

> chodziło mi o to czy istnieją gdzieś przepisy nadrzędne, na któe

> można się w takiej sytuacji powołać?

Prawo budowlane, zakazujące umieszczania/eksploatacji urządzeń zasilanych LPG poniżej poziomu gruntu.

> Ewentualnie względy

> bezpieczeństwa, któa (podobnie jak w przypadku CNG) wskazują, że

> samochód z LPG nie jest niebezpieczny przy założeniu, że

> istnieje wentylacja u stropu.

W przypadku CNG - wentylacja na górze, w przypadku LPG na dole.

Dodatkowo musiałyby być czujniki gazu i wentylacja wymuszona odpalana tymi czujnikami.

Jak uda Ci się nakłonić wspólnotę do wydania na to kasy po to, żebyś Ty mógł legalnie parkować auto z LPG to może nadzór budowlany wyda Ci zgodę ;-D

> Poza tym będę członkiem

> nowopowstałej wspólnoty mieszkaniowej i nie zamierzam stac

> bezczynnie podczas uchwalania potencjalnego zakazu.

To zarządza zarządca budynku, a nie wspólnota.

Zarządca ma dbać o bezpieczeństwo użytkowników.

Stąd np jak u mnie gazownia przyszła i stwierdziła, że instalacja gazowa grozi wybuchem to zarządca musiał odciąć dopływ gazu do budynku i choćby wspólnota jednogłośnie uchwaliła, że ma przywrócić to g... mogła.

Aaaaa, jakbyś nielegalnie parkował i blok wyleci w powietrze, to możesz mieć ciepło ;-D

Napisano

Dla mnie to nieporozumienie , takie zakazy , bo skoro samochód jest dopuszczony do ruchu , czyli spełnia wymogi bezpieczenstwa w tym szczelnosci instalacji i ktos pobiera za to opłate , jak przy przegladzie tak w montarzu kazdej instalki (butla musi miec atest itd.) to jakim prawem wymysla sie pzrepisy inne niz dla samochodów zasilanych tylko PB?

inastalacja moze sie w kazdej chwili rozszczelic ? a w przypadku benzynowych nie moze ? tosz to podobnie wsio jest , opary benzyny beda wtedy tak samo niebezpieczne

Napisano

> Dla mnie to nieporozumienie , takie zakazy , bo skoro samochód

> jest dopuszczony do ruchu , czyli spełnia wymogi

> bezpieczenstwa w tym szczelnosci instalacji i ktos pobiera

> za to opłate , jak przy przegladzie tak w montarzu kazdej

> instalki (butla musi miec atest itd.) to jakim prawem

> wymysla sie pzrepisy inne niz dla samochodów zasilanych

> tylko PB?

> inastalacja moze sie w kazdej chwili rozszczelic ? a w przypadku

> benzynowych nie moze ? tosz to podobnie wsio jest , opary

> benzyny beda wtedy tak samo niebezpieczne

temat był wałkowany tryliony razy.

Sprawa jest prosta - takie jest prawo i tyle. Dura lex, sed lex.

Zasadniczo wszystkie sprzedawane obecnie pojazdy mają osiągi dalece odbiegające od dozwolonych kodeksem i jakoś jeszcze nie słyszałem o złagodzeniu KD wmyśl zasady, że "przecież auta dopuszczone do ruchu i ktoś tam pobiera za to opłatę a osiąganie prędkości x nie oznacza, że automatycznie nastąpi wypadek".

Gaz jest dalece bardziej niebezpieczny pod względem ppoż niż benzyna/napęd i tyle.

Wystarczy spojrzeć na różnice w przepisach dotyczących ochrony ppoż.

Bynajmniej nikt tu nie jest "złośliwym frędzlem, co to chce utrudnić życie gaziarzom".

Napisano

> Gaz jest dalece bardziej niebezpieczny pod względem ppoż niż

> benzyna/napęd i tyle.

> Wystarczy spojrzeć na różnice w przepisach dotyczących ochrony ppoż.

> Bynajmniej nikt tu nie jest "złośliwym frędzlem, co to chce utrudnić

> życie gaziarzom".

Dokładnie tak, a deweloperowi/zarządcy/właściciolowi taniej jest postawić zakaz (nawet jak straci jakiegoś klienta) niż spełniać te wysokie wymagania.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak, a deweloperowi/zarządcy/właściciolowi taniej jest

> postawić zakaz (nawet jak straci jakiegoś klienta) niż spełniać

> te wysokie wymagania.

Zastanawiam się jaki jest koszt odpowiedniej instalacji (czujniki itp.) do garazu podziemnego na 24 stanowiska dla samochodów?

Napisano

> Zastanawiam się jaki jest koszt odpowiedniej instalacji (czujniki

> itp.) do garazu podziemnego na 24 stanowiska dla samochodów?

Tu nie chodzi tylko o czujniki, ale o wentylacje (przy podłodze) oraz zabezpieczenie np studzienek kanalizacyjnych - wynika to z własności gazu, który jest cieższy od pow. i zbiera się w najniższych częściach budynku - wyobraź sobie teraz wentylacje w garażu podziemnym

Napisano

> Tu nie chodzi tylko o czujniki, ale o wentylacje (przy podłodze) oraz

> zabezpieczenie np studzienek kanalizacyjnych - wynika to z

> własności gazu, który jest cieższy od pow. i zbiera się w

> najniższych częściach budynku - wyobraź sobie teraz wentylacje w

> garażu podziemnym

Nie jest to aż tak skomplikowane - wystarczy, że czerpnie powietrza znajdują się poniżej poziomu podłogi (np. w ścianach budynku). Natomiast kraty wentylaceyjne (zakończenia odpowiednio silnych wentylatorów umieszczonych przeważnie na dachu budynku) znajdują się na wys. 60 cm. Wówczas przewietrzanie jest OK przy zastosowaniu kilku odpowiednio rozmieszczonych czujników załączających również alarm "świetlny" w przypadku przekroczenia wartości progowej stężenia określonych substancji.

Co do "studzienek" a raczej punktów odwadniających to przypadkowemu zagazowaniu mogą ulec tylko te, które nie zostały wyposażone w genialny sam w sobie wynalazek jakim jest syfon wodny. biglaugh.gif

Napisano

Wiesz, wszystko jest proste na papierze i w teorii.

Ludzie w kosmos latają, to co by garażu podziemnego nie potrafili odpowiednio wentylować grinser006.gif

Chodzi tylko i wyłącznie o dodatkowe koszty - ile? nie wiem, a sam jestem ciekaw, dochodzą pewnie dodatkowe uzgodnienia i odbiory, oraz serwisowanie takiej instalacji.

Nie wiem jakie są dokładnie wymagania, ale taki garaż podziemny musi mieć mechaniczną wentylację (osprzęt), awaryjne zasilanie przy braku prądu?, odzielną od zwykłej (dodatkowe kanały) itd. i się uzbiera.

Kanalizacja ma syfony, na logikę gaz nie przejdzie, ale czy strażak to klepnie?

Nie łatwiej wprowadzić zakaz LPG?,

a klienci się i tak znajdą przy dzisiejszym rynku nieruchomości.

najciekawsze jest to że właściwie nie ma przepisów dotyczących parkowania naszych autek, więc właściwie chyba nie wiadomo co, trzeba by zrobić, żeby było można parkować spineyes.gif

Napisano

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA GOSPODARKI

z dnia 6 września 1999 r.

w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy magazynowaniu, napełnianiu i rozprowadzaniu gazów płynnych.

(Dz. U. z dnia 17 września 1999 r.)

§ 12. ust.4 Zabrania się magazynowania butli z gazem płynnym w:

1) pomieszczeniach znajdujących się poniżej poziomu gruntu

2) pomieszczeniach, w których znajdują się studzienki, otwory kanalizacyjne lub inne nie wentylowane zagłębienia,

3) pomieszczeniach do przechowywania produktów żywnościowych,

4) składach materiałów wybuchowych, łatwo palnych lub żrących,

5) kotłowniach, hydroforniach i węzłach cieplnych,

6) garażach i pomieszczeniach, w których znajdują się pojazdy silnikowe.

Hmm - jakby nie było zbiornik na LPG to jednak butla.

Ale z kolei nie ma tu mowy o instalacji, której "składnikiem" jest butla.

Napisano

> Hmm - jakby nie było zbiornik na LPG to jednak butla.

> Ale z kolei nie ma tu mowy o instalacji, której "składnikiem" jest

> butla.

Chyba nie do końca, bo zbiornik to zbiornik, który jest częścią instalacji w autku, ma odpowiednie zabezpieczania, atesty i ważną homo, czego nie można powiedzieć o butlach.

Czy przechowywanie (poza zbiornikiem autka) benzyny w piwnicy/garażu jest dozowolone? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Pytanie tylko jak radzą sobie z tym właściciele "zagazowanych" samochodów, które nie są u nas - jak w innych krajach - w mniejszości. Tym bardziej, że praktycznie na wszystkich nowych budynkach wiszą takie zakazy, a z tego co mówią mi znajomi i sam zaobserwowałem zakaz zakazem, a "gazownicy" i tak parkują pod ziemią.

Napisano

no ale jesli jestes pewien instalacji - jezdzisz na przeglady, nic sam nie grzebiesz w instalacji to parkuj. zeby sie nikt nie czepial schowaj wlew od gazu pod klapke od paliwa i po sprawie.

przepisy swoje, zycie swoje. trudno zeby placac (bo czesto musisz kupic miejsce!) 20 tysiakow za podziemny parking (skoro placisz za miejsce parkingowe to uwazam, ze powinni przewidziec wentylacje i ja zamontowac) placic jeszcze za inny parking!

ja osobiscie mam w nosie kretynskie przepisy i tak parkuje w podziemnych.

Napisano
  • Autor

i chyba tak właśnie zrobię - wlew mam pod klapką, istalację sprawną i zapłaciłem za 17 m2 18500 zł właśnie.

Napisano

> ja osobiscie mam w nosie kretynskie przepisy i tak parkuje w

> podziemnych.

Mój astrolot przez 5 latek stał w garażu podziemnym z kanałem w dodatku, z tym że był to domek jednorodzinny, a właściciel autka był właścicielem domku grinser006.gif

Teraz mam garaż nad ziemią i nie ma kanału smile.gif

Co do zakazów, jak to mówią: zakazy są po to aby je łamać wink.gif, z tym że trzeba wiedzieć co się robi i czym ryzykuje.

nie chiałbym być na miejscu tego, któremu udowodnią, że to od oparów z jego autka powstał pożar w garażu i spłoneło kilka fajnych furek, a jak był zakaz wjazdu LPG to właściciel garażu jest czysty.

przecież wiadomo, że nikt nie będzie stał i patrzył na wlewy, jesteście dorośli i świadomi swoich czynów.

Napisano

> i chyba tak właśnie zrobię - wlew mam pod klapką, istalację sprawną i

> zapłaciłem za 17 m2 18500 zł właśnie.

I jeszcze odpowiednio spreparowane xero DR tak aby nie było widać wpisu o dostosowaniu pojazdu do zasilania LPG biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

ksero DR? A kto mi będzie je sprawdzał? Zresztą wg Komendy Głównej SP w ostatnich 5 latach nie było ani jednego przypadku wybuchu samochodu z LPG w takich warunkach, natomiast kilka w przypadku samochodów zasilanych tradycyjnie.

Napisano

> ksero DR? A kto mi będzie je sprawdzał? Zresztą wg Komendy Głównej SP

> w ostatnich 5 latach nie było ani jednego przypadku wybuchu

> samochodu z LPG w takich warunkach, natomiast kilka w przypadku

> samochodów zasilanych tradycyjnie.

Spółdzielnia może wszystko - nie przedstawisz "ksera" DR możesz się bujać....

Tam nie pracują sami 1/2 debile, którzy nie domyslają się, że pod "klapką" może być interfejs do LPG...... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Jaka spółdzielnia? Stary, wspólnotę stanowię ja i 18 innych sąsiadów...

Napisano

> Jaka spółdzielnia? Stary, wspólnotę stanowię ja i 18 innych

> sąsiadów...

No jak tak - to inna baja.

• 3 lata później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam po latach biglaugh.gif wątek, zainspirowany dyskusją na temat ukrycia wlewu pod klapką paliwa.

Mój Zarządca zanim powiesił stosowne tablice zakazujące wjazdu do garaży samochodom wyposażonym w instalację LPG (cyt. "Bo jakoś tak wyszło") argumentował, że "Przepisy zakazują wjazdu do garaży podziemnych jedynie samochodom z baterią butli, co nie ma zastosowania w przypadku samochodów osobowych ze zwykłą instalacją gazową" .

Gdzie można znaleźć taki zapis w przepisach (o ile jeszcze takowe obowiązują)?

Napisano

a ciekawe jak zobaczą, bo wlew mam pod klapką przełącznika nie widać, z wydechu nie wydostają się zapachy mówiące o gazie bo jest sprawny katalizator 2 sondy lambda i idealna mieszanka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.